Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja c.o. gazowa jakie materiały

adrian568

Recommended Posts

Witam, nie długo będę rozprowadzał instalacje c.o w mieszkaniu (mieszkanie na poddaszu (mało skosów) domek wolnostojący 10mb x 10mb jeszcze nieocieplony ale będzie ocieplony w tym lub przyszłym roku styropianem 10 lub 12 cm, strop będzie ocieplony wełną 25 lub 30 cm zależy jak będzie z budżetem. Chciał bym poprosić o pomoc w doborze materiałów do instalacji. Instalacja będzie gazowa piecyk dwu funkcyjny termet ecocondens gold plus 20 kw. W załączniku przesyłam rozstaw pomieszczeń w każdym z nich będzie grzejnik aluminiowy podłączony do rozdzielacza który będzie połączony z piecykiem, w trzech pokojach są drzwi balkonowe, nie wiem czy to dobre rozwiązanie ale chciał bym zrobić instalacje z rurek alupex ale:

- nie wiem jakie średnice wybrać do ogrzewania gazowego alupex 16 czy 20 mm?

-Czy lepszym rozwiązaniem będą rurki zgrzewane?

- jak dobrać moc grzejników do poszczególnych pomieszczeń?

-jakie średnice rurek stosuje się przy tego typu piecykach?

-czy rozwiązanie że każdy grzejnik ma własne zasilanie i powrót do rozdzielacza jest odpowiednie czy lepiej zrobić instalacje np w jednym ciągu?

dodam iż nie planuje montować ogrzewania podłogowego.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc

do zdjęcia:

piecyk- pomarańczowy

okna- żółty

grzejniki- czerwony

poddasze.jpg

jak umiesz tak dobrze wróżyć to ja poproszę o cyferki na najbliższe losowanie lotka i zdradź jaka będzie pogoda w Karpaczu 13/14.05

1,5,9,15,18,21

Słonecznie, temperatura w dzień 19 st. C :D

rurka fi16

przy dt=15K i prędkości granicznej v=0,7 m/s (by nie było szumów) przeniesie moc ok 9 kW

gość ma 90m2 jeśli budowane dziś to potrzebuje ca. 50 W/m2 czyli raptem 4,5 kW....

można dać fi20 wtedy prędkość spadnie i przy mocy 4,5 kW będzie poniżej 0,3 m/s co może się skończyć powstawaniem korków powietrznych... no ale zawsze można potem zwalić że to kocioł jest do du.y albo zwiększyć bieg pompy niech klient więcej płaci za prąd w końcu tego nie zauważy bo co to jest pobór prądu przez pompę obiegową w porównaniu z poborem 100" plazmy

Może z tym 26 to faktycznie ciut przesada, prędkość wolę przyjmować 0,5m/s (przynajmniej jest cicho). Korki powietrzne? Masz na myśli syfony?