Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam !

Jakieś 2 tygodnie temu miałem robione tynki twarde Dolina Nidy Zeta.

Z jakości jestem zadowolony , ale zapewne przydało by się przeszlifować.

Tynkarz który mi robił (mieszka blisko mnie) powiedział że najlpeiej było by "przelecieć to żyrafą" aby lekko doszlifować i że spokojnie można żyrafą robić , bo tynk twardy i świetnie się szlifuje.

Może mi nawet żyrafę pożyczyć abym mógł sobie sam to zrobić ...

W starym domu mam tynki jeśli dobrze pamiętam Knaufa jakieś gipsowe (z 2010r) i szlifowanie papierem ściernym a nawet siatką powodowało powstawanie rys i wychodzenie "ziarna" i wyglądało to fatalnie.

Tynkarz mi mówił że przy zwykłym Kanufie były takie cyrki , ale przy tej Zecie problemu nie ma ...

Czy szlifuje sie po gruntowaniu (chce kupić najtańszą białą farbę i ją wykorzystać jako "grunt") czy przed gruntowaniem ?

Jaką gramaturą lekko zeszlifować (180 ?)

Czy może zamiast żyrafą lekko zeszliifować siatką ?

Jakieś doświadczenia z szlifowania Doliny Nida Zeta ???

https://forum.murator.pl/topic/228699-tynk-gipsowy-twardy-dolina-nidy-zeta-czy-mo%C5%BCna-szlifowa%C4%87/

Po pierwsze to nie problem był z tamtym tynkiem ( domniemam że to było MP75L), bo po prostu tamtego się nie szlifuje. Można ale naprawdę delikatnie. Najpierw szlifuj potem gruntuj!
  • 1 month później...

Szanowny Panie

przy szlifowaniu maszyną – tak zwaną „żyrafą” trzeba zachować szczególną ostrożność, gdyż można uszkodzić tynk – wymaga to więc nieco wprawy. Jeżeli zdecyduje się Pan na wykorzystanie tego urządzenia, najlepiej najpierw zrobić próbę na jednej ze ścian. Szlifujemy zaczynając najpierw od zastosowania papieru o mniejszej gramaturze. Jeśli chodzi o kolejność – cienką warstwę gruntu aplikuje się już po szlifowaniu oraz dokładnym odpyleniu powierzchni. Kolejny krok to nałożenie farby podkładowej dedykowanej dla wybranej farby nawierzchniowej.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka