roman-5000 23.04.2017 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 (edytowane) Szanowni Panowie, Zamierzam kupić mieszkanie w nowym domu. Zwróciłem uwagę na fakt braku otworu wentylacyjnego w łazience na piętrze. Przeglądając rysunki zauważyłem, że w tej łazience nie ma standardowego oznaczenia kanału wentylacyjnego (kwadratu z wyjściem wentylowanego pomieszczenia), lecz jest kółko z dwoma małymi kółkami wewnątrz (czyżby to miało być odpowietrzenie instalacji kanalizacyjnej – ujętych w projekcie ubikacji i bidetu)? Tak naprawdę z tej łazienki nie wychodzi żaden komin (byłem na poddaszu), podczas gdy na rysunku wizualizacyjnym komin w miejscu łazienki – jest. Wiem, że wizualizacja – to nie projekt, lecz coś mi tu nie pasuje, a na dodatek przyszły sąsiad wyczuwa dziwny zapach z kanalizacji w łazience na parterze. 1. Przepisy prawa budowlanego mówią, że w łazience powinna być wentylacja. 2. Dwa, że nie można łączyć przewodów wentylacyjnych i instalacji kanalizacyjnej. 3. W mieszkaniu tym nie zauważyłem, jakiegokolwiek odpowietrzenia instalacji kanalizacyjnej? Czyżby te dwie rurki miały być odpowietrzeniem kanalizacji, dodam że chyba jedynym? Niepokoi mnie to, gdyż na poddaszu komina nie ma, a jest za to jedna rura o średnicy ok. 5cm zakończona napowietrzaczem kanalizacyjnym. Czy jest możliwe, by w tym projekcie chodziło o to, by w kanale wentylacyjnym wyprowadzić powyżej powierzchni połaci dachowych, w kominie dwie rury odpowietrzające instalację kanalizacyjną?! Załączam rzut łazienki oraz dwa linki do rzutów obu kondygnacji (pliki Acrobat Reader). rzut piętra https://drive.google.com/file/d/0B3FL-tgGZgguV1lUc0JMV3RDb3M/view?usp=sharing rzut parteru https://drive.google.com/open?id=0B3FL-tgGZgguUWZwMVRyWXNxckU Edytowane 23 Kwietnia 2017 przez roman-5000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roman-5000 24.04.2017 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 (edytowane) Może ktoś wie, co to jest za symbol (ten, który wskazuje czerwona strzałka na rys.)? Edytowane 24 Kwietnia 2017 przez roman-5000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts