Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łazienka bez wentylacji?!

Recommended Posts

Szanowni Panowie,

Zamierzam kupić mieszkanie w nowym domu. Zwróciłem uwagę na fakt braku otworu wentylacyjnego w łazience na piętrze.

Przeglądając rysunki zauważyłem, że w tej łazience nie ma standardowego oznaczenia kanału wentylacyjnego (kwadratu z wyjściem wentylowanego pomieszczenia), lecz jest kółko z dwoma małymi kółkami wewnątrz (czyżby to miało być odpowietrzenie instalacji kanalizacyjnej – ujętych w projekcie ubikacji i bidetu)?

Tak naprawdę z tej łazienki nie wychodzi żaden komin (byłem na poddaszu), podczas gdy na rysunku wizualizacyjnym komin w miejscu łazienki – jest. Wiem, że wizualizacja – to nie projekt, lecz coś mi tu nie pasuje, a na dodatek przyszły sąsiad wyczuwa dziwny zapach z kanalizacji w łazience na parterze.

1. Przepisy prawa budowlanego mówią, że w łazience powinna być wentylacja.

2. Dwa, że nie można łączyć przewodów wentylacyjnych i instalacji kanalizacyjnej.

3. W mieszkaniu tym nie zauważyłem, jakiegokolwiek odpowietrzenia instalacji kanalizacyjnej? Czyżby te dwie rurki miały być odpowietrzeniem kanalizacji, dodam że chyba jedynym? Niepokoi mnie to, gdyż na poddaszu komina nie ma, a jest za to jedna rura o średnicy ok. 5cm zakończona napowietrzaczem kanalizacyjnym.

Czy jest możliwe, by w tym projekcie chodziło o to, by w kanale wentylacyjnym wyprowadzić powyżej powierzchni połaci dachowych, w kominie dwie rury odpowietrzające instalację kanalizacyjną?!

Załączam rzut łazienki

e5d4da88f8c7e646med.png

oraz dwa linki do rzutów obu kondygnacji (pliki Acrobat Reader).

rzut piętra

https://drive.google.com/file/d/0B3FL-tgGZgguV1lUc0JMV3RDb3M/view?usp=sharing

rzut parteru

https://drive.google.com/open?id=0B3FL-tgGZgguUWZwMVRyWXNxckU

Edytowane przez roman-5000