Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odpadajacy tyn z sufitow

Recommended Posts

Witam

w zeszlym tygodniupodczas prac tynkarskich odpadl mi tynk w dwoch miejscahc na suficie. Budynek nowy w sierpniu zeszlego roku przykryty.

Najpierw byl ocieplony na zimie w pazdzierniku . teraz w kwietniu zaczete prace tynkarskie. To cos co sie zdarza ? czy mam sie niepokoic?

pozdr.

Jacek C

http://ifotos.pl/zobacz/201704231_aaerrqs.jpg

http://s6.ifotos.pl/img/201704231_aaerxpn.jpg

zarzekali sie ze wszystko dobrze zrobili. To jest znana dobrze tutaj firma .Nie chce mowic narazie jesj nazwy dopolki beda respekrtowac gwarancje. Dzis juz slyszalem proby wymigania sie ze to nie podchodzi pod gwarancje. Podejrzenie jest takie ze jest zbyt wilgotno w domu ..Ze niby byly jakies plamy wilgoci w tych miejscach na stropie. Zarzucali w jeden dzien docierali na drugi. Znajomy fliziarz mi mowil ze moze trzeba bylo dluzej czekac z tym. Dzis przy mnie w piwnicy zaczelo robic sie to samo i jakby wiecej tego . Na 1 pietrze tylko punktowo sie chyba to objawilo.

Wilgoć sama tego nie spowoduje. Moi tynkarze wręcz zalecali "kiszenie" tynków ze dwa tygodnie przy zamkniętych oknach. Zrobiłem tak w piwnicy (przez kilka tygodni woda kapała z sufitu). W garażu natomiast ten sam tynk cem-wap wyschnął chyba w dwa dni, bo było to w ciepłe i wietrzne letnie dni, a garaż był otwarty na przestrzał. I tu i tu nic nie odpadło.

Piwnicy nie zdążyłem niestety wywietrzyć do końca. Potem doszły wylewki, w dodatku nie zdążyłem z ociepleniem elewacji i efekt był taki, że przemroziło mi kawałek piwnicy - w środku był po prostu szron na tynku. I tam odpadł. Na pewno nie zamroziłeś tych tynków? Kiedy były robione? Masz zamkniętą budowę, ocieplenie?

tj pisalem ocieplenie zrobilem na jesien. Dzis w ktrakowie bylo 20 stopni w dzien w nocy kilka stopni. Co do wilgoci

wykonawcy wlasnie zastrzegali zeby zamykac okna ze wilkoc lepiej robi tynkom cemetnowo wapienym .Moze chodzi o to ze jest zbyt wilgotno w pierwszej fazie schniecia.(Wedlug teori wlasciciela firmy). Te odpryski pojawia sie po zatarciu sufitow. dzien wczesniej zarzucaja na drugi dzien zacieraja.

hmm co do grubosci tynku nie mierzylem ale widac na oko ze jest cienko dane ok 1 cm. Mysle ze jak poodpadaja te sufity to jako jako poprawke dam gipsowe .

Pytanie tylko czy skuwac caly sufit czy mozna miksowac miejsca w ktorych odpadlo gips a reszta cementowo wapienny...Jutro zrobie test obrzutki reka ;)