e2rduo 24.04.2017 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 Witam. Aktualnie jestem w trakcie załatwiania wszystkich formalności, tj uzyskanie pozwolenia na budowę oraz uzyskanie warunków zabudowy. Wszystko się tworzy, dostałem nieoficjalna wiadomość że wszytko przebiega zgodnie z moimi oczekiwaniami. Jest teraz jeden problem z czego budować. W pierwszej fazie zdecydowany byłem na tradycyjny beton komórkowy oraz drewnianą więźba dachową. Lech teraz stwierdziłem że chyba lepszym rozwiązaniem będzie budynek z Płyty warstwowej zarówno ściany jak i dach. Rejon- Podkarpackie. Wstępnie nawet kontaktowałem się z jedną z firm w sprawie orientacyjnej wyceny. I wygląda to atrakcyjnie. Skusiło mnie to , że nie muszę sam budować (bo takie były plany) i w najbliższych 2latach nie mam na to szans gdyż przebywam za granicą a podczas urlopu miesięcznego raczej się nie uda, a zważywszy na to jak firma budowlana wybudowała mojej siostrze dom, to ręce opadają...(oczywiście nie generalizuje bo wiem że fachowe firmy też są, po prostu do kilku z mojej okolicy mam zastrzeżenia a raczej kiepsko ściągać firmę z innej części Polski ).katastrofa, mnustwo niedociągnięć, a przede wszystkim co najbardziej dla mnie jest śmieszne i infantylne...to na ścianie dł-8m jest 3 cm odchyłu....masakra. I po prostu miałem budować sam. Siedzę w temacie. Wraz z bratem wybudowaliśmy jego dom od a do z i jest git A teraz do tematu- moje pytanie brzmi czy budynek z Płyty warstwowej o wymiarach 15x9m oraz wys. w kalenicy dachu dwuspadowym to ok 6m,(to się okaże jak dostanę warunki zabudowy, chciałbym dach o ok 20°kącie nachylenia zważywszy właśnie na koszty ogrzewania) będę mógł efektywnie i w rozsądnych pieniądzach ogrzewać panelami grzewczymi na podczerwień? Wydaje mi się że to będzie dobre rozwiązanie gdyż panel to nie ściana z betonu która najpierw muszę nagrzać i tam ucieka mnóstwo ciepła i grzanie jest mało efektowne. Ma ktoś może jakieś doświadczenia? Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e2rduo 29.04.2017 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 Witam. Aktualnie jestem w trakcie załatwiania wszystkich formalności, tj uzyskanie pozwolenia na budowę oraz uzyskanie warunków zabudowy. Wszystko się tworzy, dostałem nieoficjalna wiadomość że wszytko przebiega zgodnie z moimi oczekiwaniami. Jest teraz jeden problem z czego budować. W pierwszej fazie zdecydowany byłem na tradycyjny beton komórkowy oraz drewnianą więźba dachową. Lech teraz stwierdziłem że chyba lepszym rozwiązaniem będzie budynek z Płyty warstwowej zarówno ściany jak i dach. Rejon- Podkarpackie. Wstępnie nawet kontaktowałem się z jedną z firm w sprawie orientacyjnej wyceny. I wygląda to atrakcyjnie. Skusiło mnie to , że nie muszę sam budować (bo takie były plany) i w najbliższych 2latach nie mam na to szans gdyż przebywam za granicą a podczas urlopu miesięcznego raczej się nie uda, a zważywszy na to jak firma budowlana wybudowała mojej siostrze dom, to ręce opadają...(oczywiście nie generalizuje bo wiem że fachowe firmy też są, po prostu do kilku z mojej okolicy mam zastrzeżenia a raczej kiepsko ściągać firmę z innej części Polski ).katastrofa, mnustwo niedociągnięć, a przede wszystkim co najbardziej dla mnie jest śmieszne i infantylne...to na ścianie dł-8m jest 3 cm odchyłu....masakra. I po prostu miałem budować sam. Siedzę w temacie. Wraz z bratem wybudowaliśmy jego dom od a do z i jest git A teraz do tematu- moje pytanie brzmi czy budynek z Płyty warstwowej o wymiarach 15x9m oraz wys. w kalenicy dachu dwuspadowym to ok 6m,(to się okaże jak dostanę warunki zabudowy, chciałbym dach o ok 20°kącie nachylenia zważywszy właśnie na koszty ogrzewania) będę mógł efektywnie i w rozsądnych pieniądzach ogrzewać panelami grzewczymi na podczerwień? Wydaje mi się że to będzie dobre rozwiązanie gdyż panel to nie ściana z betonu która najpierw muszę nagrzać i tam ucieka mnóstwo ciepła i grzanie jest mało efektowne. Ma ktoś może jakieś doświadczenia? Pozdrawiam ! ktoś podpowie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 29.04.2017 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 Budowanie z płyt warstwowych warsztatu to bardzo dobry pomysł. Mała masa budynku pozwoli go szybko ogrzać w okresie pracy w warsztacie, a w nocy zaprzestać lub zmniejszyć ogrzewanie. Panele na podczerwień zasilane elektrycznie będą drogim w eksploatacji ogrzewaniem z racji taryfy grupy "C" dla działalności gospodarczej. Lepiej chyba zastosować coś nadmuchowego, zasilanego przepracowanym olejem, albo aby było ekologicznie klimatyzatorami z funkcją grzania. Te ostatnie posiadają funkcję włączania/wyłączania o określonej, zadanej przez użytkownika godzinie. W Gorlicach masz producenta płyt warstwowych. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e2rduo 29.04.2017 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 dziękuję za Odpowiedź. Na budynek z Płyty jestem już zdecydowany. Po prostu w środku wymuruje kotłownie oraz toaletę z bloczków betonowych. I zastosuje właśnie kocioł oraz nadmuchowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.04.2017 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 Murowanie w środku bym odpuścil na rzecz płyt g-k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e2rduo 30.04.2017 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2017 Czyli lepiej stelarz i płytę? Dla tego myslalem o murowanie, aby wykorzystać strop nad pomieszczeniami na schowek/skladzik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts