Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przecięcie membrany pod kominek

Gwidon1983

Recommended Posts

Witam,

Mam taki problem, mam już zamontowane blachę w dachu a w niej kominek wentylacyjny. Potrzebuje przeciąć od dołu membranę, żeby się do niego dostać. Jak to zrobic poprawnie, aby pożniej nie mieć problemu ze sciekającą woda na poddasze z membrany. Raczej juz nie dam rady zamontować rynnienki nad nim w membranie, mało miejsca i membrany :) Myślałem o czymś takim, ale nie wiem, czy to się sprawdza. Nie będzie przez to przechodziła woda?

Pierścienie.JPG

Wiem, że to jest proste, ale moje pytanie, czy to jest dobre? Czy woda przez to nie przecieka? Czy może ktoś to już stosował?

A jak się zapatrujecie jeszcze na taki wynalazek przy montażu kominka wentylacyjnego, aby uniknąć skraplania się pary wodnej w zimnym miejscu....

http://wirowent.pl/?150,pl_skraplacz-kominka-z-odplywem-kondensatu

Można by takie zamontować i może to uniknie skraplania się..... co o tym sądzicie?

Ewentualnie w którym miejscu by można to zamontować ... zaraz nie daleko kominka, zaraz niedaleko kratki wentylacyjnej?

Edytowane przez Gwidon1983

• 2 weeks później...
Witam,

Mam taki problem, mam już zamontowane blachę w dachu a w niej kominek wentylacyjny. Potrzebuje przeciąć od dołu membranę, żeby się do niego dostać. Jak to zrobic poprawnie, aby pożniej nie mieć problemu ze sciekającą woda na poddasze z membrany. Raczej juz nie dam rady zamontować rynnienki nad nim w membranie, mało miejsca i membrany :) Myślałem o czymś takim, ale nie wiem, czy to się sprawdza. Nie będzie przez to przechodziła woda?

[ATTACH=CONFIG]387419[/ATTACH]

Chyba żartujesz?.. W rysunku pokazałeś zamontowanie przejścia w membranie dostępne od góry i dołu, ale pytasz jak to zrobić tylko od dołu 'mam już zamontowane...'. Poproś o to wszystko gościa, który zdecydował o niezapowiadaną wentylację w twoim gotowym poszyciu dachu, może rozczuli się...