scrooge 24.04.2017 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 Witam wszystkich, Od pewnego czasu większość wolnego czasu spędzam na czytaniu forum i przyswajaniu wiedzy dotyczącej remontów i nowych technologii. W najbliższym czasie (czerwiec 2017r.) muszę dokonać "małej" adaptacji domu ( z założenia letniskowego) na budynek użytkowany codziennie przez okres minimum najbliższych trzech lat. W domu będą mieszkać na stałe 2 osoby. Trochę danych: - po zewnętrznych wymiarach dom ma ok. 75m2 + poddasze ok. 35m2 - grube ściany z cegły, dwuwarstwowe z pustką powietrzną + od środka wykończone płytą gipsową przyklejaną do cegły. Łącznie prawie 50cm. - dach z blachy trapezowej, ocieplona część nad użytkowym poddaszem wełną 20cm - strop drewniany - podłogi ocieplone styropianem 10cm + folia + wylewka + legary + deska sosnowa. - izolacja pozioma z papy - fundamenty około 15 lat temu zostały odkopane, zatynkowane ubytki i obłożone folią kubełkową - okna plastikowe dwuszybowe - ogrzewanie - wkład kominkowy nieznanej marki z DGP z wentylatorem znajdującym się w nieocieplonej części poddasza - komin z wkładem z kwasiaka? - brak wentylacji (ani jednej kratki wentylacyjnej z odprowadzeniem do komina) Dom planuję własnymi siłami doprowadzić do takiego stanu, żeby można było w nim w miarę komfortowo i ekonomicznie mieszkać. Kwestia komfortu mocno kłóci się z ogrzewaniem kominkowym, jednak jestem tego świadom i raczej nic w tym temacie nie zdziałam. Wrzucam kilka zdjęć, które pozwolą lepiej zapoznać się z tematem: Bardzo zależy mi na tym, żeby zachować spójność i przejrzystość w moim temacie, tak więc niektóre dyskusje na bardziej sprecyzowane tematy chciałbym prowadzić w osobnych wątkach, a w tym (nazwijmy go głównym) jedynie wklejać krótki opis oraz link. 1. CWU http://forum.muratordom.pl/showthread.php?337276-Pomoc-przy-wyborze-ekonomicznego-systemu-CWU&p=7460507#post7460507 W pierwszej kolejności chcę zaplanować kwestię CWU - która w tym momencie w budynku nie istnieje. Zastanawiam się nad dwoma opcjami: 1. Zbiornik bi-walentny (200-300 litrów) z możliwością podłączenia solarów (w roku 2018 mają być montowane z 80% dofinansowaniem z gminy) + możliwość ewentualnej przeróbki kominka na wersję z płaszczem wodnym. Na chwilę obecną grzałaby jedynie grzałka w niskiej taryfie G12W. 2. Przepływowy ogrzewacz wody na 400V Miejsce, gdzie będzie zamontowany zbiornik/podgrzewacz do punktów odbioru wody dzielą około 4 metry rury. Postaram się, żeby temat był cały czas aktualizowany oraz uzupełniany dużą ilością zdjęć. Pozdrawiam, M.B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts