Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamiana kabla ziemnego z Cu na Al

admiralbar

Recommended Posts

Mam pytanie o zamiane kabla przylaczeniowego z Cu na Al, do skrzynki bede mial ok 30m, stad ten pomysl.

2 elektrykow probuje mi wcisnal miedz, ze niby lepszy itp. Na moje argumenty ze cala energetyka to kable aluminiowe i na tych 30m roznica w cenie jest znaczna nie bardzo wiedza co odpowiedziec konkretnego.

Jak to jest na prawde ?

Mam pytanie o zamiane kabla przylaczeniowego z Cu na Al, do skrzynki bede mial ok 30m, stad ten pomysl.

2 elektrykow probuje mi wcisnal miedz, ze niby lepszy itp. Na moje argumenty ze cala energetyka to kable aluminiowe i na tych 30m roznica w cenie jest znaczna nie bardzo wiedza co odpowiedziec konkretnego.

Jak to jest na prawde ?

Czy jest to przyłącz od licznika w skrzynce na zewnątrz np w linii ogrodzenia do rozdzielnicy w domu?

Jaki przekrój ma być zastosowany zgodnie z projektem?

Pozdrawiam

Marek

Tak, to na przylacze od ZK do rozdzilnicy w domu. W projekcie jest Cu 4x10, chcialbym zamienic na AL 4x16.

Widzę, że z przekrojem wiesz o co chodzi dając 16 mm2. Tylko czy będzie jak podłączyć do zabezpieczenia policznikowego w słupku i w domu w rozdzielni np do FRa. Pewnie trzeba zastosować złącze pośrednie, ale z tym zawsze można sobie jakoś poradzić.

Trzeba pamiętać, że połączenie aluminium z miedzią trzeba wykonywać specjalnymi złączami kupalowymi.

Ponadto mówią, że aluminium płynie i z czasem połączenia tracą dobry styk co powoduje grzanie się złącza. ale to zależy jak dobrze są zrobione.

Pozdrawiam

Marek

Trzeba pamiętać, że połączenie aluminium z miedzią trzeba wykonywać specjalnymi złączami kupalowymi.

Podkładki / przekładki Cu-Al (zawane kupalowymi) stosuje się, gdy w połączeniu dochodzi do bezpośredniego kontaktu tych metali (np. końcówki kablowe Cu łączone śrubowo do szyn Al, lub odwrotnie).

Współczesny osprzęt łączeniowy jest uniwersalny, bo wykonany z materiałów obojętnych (np. mosiądz) nie reagujących z powyższymi.

Chyba że producent jasno określa jego przeznaczenie..

Ponadto mówią, że aluminium płynie i z czasem połączenia tracą dobry styk co powoduje grzanie się złącza. ale to zależy jak dobrze są zrobione.

Tak mówią partacze od "knypów" i innych "skrętów", noszący w torbie narzędzia, których lata świetności już dawno minęły i których nawet wiejski kowal by się wstydził.

Moje połączenia w alu wykonane 25 lat temu mają się w znakomitej kondycji i żadne nie "odpłynęło".

A każdy narzekający na aluminium jest dla mnie "fachowcem" elektryko-podobnym.