admiralbar 25.04.2017 03:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Mam pytanie o zamiane kabla przylaczeniowego z Cu na Al, do skrzynki bede mial ok 30m, stad ten pomysl.2 elektrykow probuje mi wcisnal miedz, ze niby lepszy itp. Na moje argumenty ze cala energetyka to kable aluminiowe i na tych 30m roznica w cenie jest znaczna nie bardzo wiedza co odpowiedziec konkretnego.Jak to jest na prawde ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 25.04.2017 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Kwesia przyzwyczajenia i wygody elektryka. Ja chciałem miedź, ale nawet gdybym się uparł na Al ciężko byłoby mi znaleźć fachowca. Na miom terenie 4 na 5 elektryków robi w miedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 25.04.2017 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 No wlasnie - wygoda elektryka. Kabel Al ok 5 zl/m, miedziany ok 13 zl/m. Ogolnie to roznica ok 240 zl, ale skoro nie widac roznicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 25.04.2017 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Mam pytanie o zamiane kabla przylaczeniowego z Cu na Al, do skrzynki bede mial ok 30m, stad ten pomysl. 2 elektrykow probuje mi wcisnal miedz, ze niby lepszy itp. Na moje argumenty ze cala energetyka to kable aluminiowe i na tych 30m roznica w cenie jest znaczna nie bardzo wiedza co odpowiedziec konkretnego. Jak to jest na prawde ? Czy jest to przyłącz od licznika w skrzynce na zewnątrz np w linii ogrodzenia do rozdzielnicy w domu? Jaki przekrój ma być zastosowany zgodnie z projektem? Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 25.04.2017 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Ja u siebie mam około 70m od przyłącza przy drodze do domu. Dałem aluminium 4x35. Monterzy z elektrowni trochę nosem kręcili przy podłączaniu w skrzynce i musiałem skoczyć do sklepu po większą listwę LZ, bo standardowa listwa w skrzynce nie przewiduje podłączenia takiego bydlaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 25.04.2017 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Tak, to na przylacze od ZK do rozdzilnicy w domu. W projekcie jest Cu 4x10, chcialbym zamienic na AL 4x16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 25.04.2017 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Tak, to na przylacze od ZK do rozdzilnicy w domu. W projekcie jest Cu 4x10, chcialbym zamienic na AL 4x16. Widzę, że z przekrojem wiesz o co chodzi dając 16 mm2. Tylko czy będzie jak podłączyć do zabezpieczenia policznikowego w słupku i w domu w rozdzielni np do FRa. Pewnie trzeba zastosować złącze pośrednie, ale z tym zawsze można sobie jakoś poradzić. Trzeba pamiętać, że połączenie aluminium z miedzią trzeba wykonywać specjalnymi złączami kupalowymi. Ponadto mówią, że aluminium płynie i z czasem połączenia tracą dobry styk co powoduje grzanie się złącza. ale to zależy jak dobrze są zrobione. Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 26.04.2017 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Ja u siebie też dałem aluminiaka 35mm2, bo mam ponad 90mb przyłącza, więc różnica w cenia znaczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 27.04.2017 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Trzeba pamiętać, że połączenie aluminium z miedzią trzeba wykonywać specjalnymi złączami kupalowymi. Podkładki / przekładki Cu-Al (zawane kupalowymi) stosuje się, gdy w połączeniu dochodzi do bezpośredniego kontaktu tych metali (np. końcówki kablowe Cu łączone śrubowo do szyn Al, lub odwrotnie). Współczesny osprzęt łączeniowy jest uniwersalny, bo wykonany z materiałów obojętnych (np. mosiądz) nie reagujących z powyższymi. Chyba że producent jasno określa jego przeznaczenie.. Ponadto mówią, że aluminium płynie i z czasem połączenia tracą dobry styk co powoduje grzanie się złącza. ale to zależy jak dobrze są zrobione. Tak mówią partacze od "knypów" i innych "skrętów", noszący w torbie narzędzia, których lata świetności już dawno minęły i których nawet wiejski kowal by się wstydził. Moje połączenia w alu wykonane 25 lat temu mają się w znakomitej kondycji i żadne nie "odpłynęło". A każdy narzekający na aluminium jest dla mnie "fachowcem" elektryko-podobnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts