Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy tylko ja widzę problem z tymi oknami?

Recommended Posts

Dzień dobry,

Mam następujący projekt stolarki okiennej wykonanej z PCV (załączone obrazki poniżej) - mogę przepisać wymiary okien i opis, jeśli obrazki są nieczytelne:

okna1.jpg

okna2.jpg

okna3.jpg

Wydaje mi się, że te okna są po prostu za duże, aby je wykonać z PCV, zgadza się? Szczególnie chodzi mi o okna O1, O4, O5ab, O6, O9, O12 i O13ab (które ma podane złe wymiary otworu okiennego przy okazji). Czy można to jakoś przeskoczyć, podzielić te okna, aby były bardziej "wymiarowe"? Niestety, projekt już złożony, a ja nie spojrzałem na te okna wcześniej.

Gdybym się zdecydował na profile z aluminium to wtedy w zasadzie nie ma większych ograniczeń co do wielkości?

Dzięki.

Bartek

Przecież jest za duża wysokość okien. Wątpie że jakiś producent podejmie się wykonania ak wysokich okien PCV, no chyba że będą też dodatkowo dzielone.

Takie okna to już dewniano-aluminiowe chyba.

U mnie w projekcie mimo że okna był niższe (chyba 220cm wysokośc) były drewniano-aluminiowe

Przecież jest za duża wysokość okien. Wątpie że jakiś producent podejmie się wykonania ak wysokich okien PCV, no chyba że będą też dodatkowo dzielone.

Takie okna to już dewniano-aluminiowe chyba.

U mnie w projekcie mimo że okna był niższe (chyba 220cm wysokośc) były drewniano-aluminiowe

Wydaje mi się, że wystarczyłoby zastosować grubszy pakiet.

No właśnie, dwóch sprzedawców mi już odpisało, że się nie podejmą, a dodatkowym problemem jest to, że okna nie są białe tylko w kolorze "złoty dąb". No cóż, nic tylko skontaktować się z architektem i wprowadzić jakieś zmiany. Generalnie z tego co mi odpisali to wysokość okna PCV to 240 cm, a ja mam 270 cm.

200 x 200, 200 x 150, 200 x 175 w jednej parceli ... ciekawe jak i ciekawe skąd ? Ja mam problem z wymiarem 150 x 150 bo niewielu producentów się podejmuje zrobienia takiego okna bez podziału. Tzn zrobić zrobią ale gwarancji nie chcą dać że się nic nie stanie po kilku latach, że nie opadną, albo że zamykać się będą prawidłowo. Tak więc te okna to masz wielkie. Zwłaszcza jak się da pakiet 3 szybowy to takie okno waży sporo, no i jak je otworzyć na pokój takie rozwierno-uchylne, jak połać będzie miała 2 metry. Możesz zostawić wymiary ale podzielić na kwatery.

Ja mam problem z wymiarem 150 x 150 bo niewielu producentów się podejmuje zrobienia takiego okna bez podziału. Tzn zrobić zrobią ale gwarancji nie chcą dać że się nic nie stanie po kilku latach, że nie opadną, albo że zamykać się będą prawidłowo.

Od 3 lat mam dokładnie takie okno z pakietem 3-szybowym, ale ramy drewniane (Stolbud). Bez jakichkolwiek problemów..

Digital spróbuj jeszcze u Mielczarka w Zduńskiej Woli. U nich brałem okna 250 plus doświetle (łącznie wys. 335), ale nie wiem czy czasem większego nie proponowali, tylko wizualnie doświetle by "ginęlo". Polecam uderzyć do Maćka Fidlera, siedzi u nich na części aluminiowej ale PCV przy okazji też się u nas zajmował.

Stolarkę jakaś sierota rysowała nie architekt, okna PCV i w wyposażeniu "przekładki termiczne". Zapytaj co to takiego. Niezależnie od materiału niewykonalne są okna jednoskrzydłowe otwierane lub rozwierno-uchylne o szerokości 200 cm a masz ich kilka, nie chodzi o profil tylko o wyrywanie zawiasów. HST w PCV 270 wysokie w kolorze jeśli ktoś powie że wykona to mu grzecznie podziękuj i szukaj rozsądniejszych producentów, PSK tak samo.

Takie duże okna w całości fajnie wyglądają i z zewnątrz i od wewnątrz bo dają poczucie przestrzeni, światło wpada bez przeszkód, ale zdecydowałem że jednak dam dzielone 1/3 do 2/3 bo ja lubię mieć otwarte okno a taka duża połać to już problem. Poza tym wychodzą taniej niż te w całości i można kupić wszędzie ;)

Zdarzało mi się robić duże okna w drewnie. I co z tego, że teoretycznie są uchylane i niby można je położyć do umycia, jak ta operacja wymaga trzech - czterech par rąk i to nie byle jakich.

Wysokości tych okien w PCW to chory wymysł autora projektu,.