Jarek.P 25.04.2017 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Muszę wymienić siatkę w ogrodzeniu, chcę dać powlekaną (kolor się liczy), jednak okazuje się być to nie taką prostą sprawą. Mam w swojej okolicy dwóch producentów siatki, sprzedają oni w bardzo zbliżonej cenie dwa zupełnie różne wyroby, każdy swój reklamuje jako lepszy. Argumenty obu stron brzmią sensownie i szczerze mówiąc nie wiem, co wybrać, może ktoś pomoże 1) siatka z drutu ocynkowanego, pokryta PVC. Ocynk to ocynk, pełne i pewne zabezpieczenie przed korozją i brałbym w ciemno, gdyby nie opcja druga: 2) siatka z drutu czarnego, pokryta polietylenem. Tenże nie degraduje się na słońcu, więc nie popęka i nie zejdzie po kilku latach. A dlaczego drut czarny, a nie ocynk? Ano dlatego, że drut cynkowany jest bardziej miękki przy tej samej średnicy (co wynika z samego procesu cynkowania, podczas którego drut jest zmiękczany przez rozgrzewanie), w skutek czego siatka z czarnego drutu jest bardziej sztywna, a powłoka z PE stanowi pełne zabezpieczenie antykorozyjne. I tyle. Co wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.04.2017 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 1) siatka z drutu ocynkowanego, pokryta PVC. Mam taką na 200mb od lat 7 nic niepokojącego nie zauważyłem, a czy jest sztywna?czy miękka - jeśli jest prawidłowo rozciągnięta i zamocowana jest stabilna i spełnia swoje zadanie. Ja brałem pod uwagę to, że po czasie na pewno powstaną pęknięcia czy mikropęknięcia w powłoce, woda dostanie się pod otulinę i zacznie rdzewieć, ocynk w pewnym sensie powinien to jeszcze zabezpieczyć na kilkanaście lat. Siatka ma 1,5m + 25cm podmurówki systemowej(płyta pomiędzy słupkami a "garnkami na słupkach) słupki co 2,2m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 25.04.2017 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Mam taką samą siatkę jak kolega, nie tak długo bo tylko trzy lata. Mam jednak wrażenie, że był to dobry wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c32bud 25.04.2017 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Muszę wymienić siatkę w ogrodzeniu, I tyle. Co wybrać? Trzeci głos za ocynkiem, Przelecisz nawet kosiarka przy ogrodzeniu i sam uszkodzisz tą powlokę na czarnym nie mówiąc o tym że po kilku cyklach lato / zima z pewnością ten polietylen sam popęka bo raczej nie rozciąga się i nie kurczy tak samo jak drut wiec cudów nie ma. Bierz ocynk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 25.04.2017 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 ocynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 26.04.2017 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Wezmę ocynk, dzięki wszystkim za opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts