Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja strychu.

marekkkoniu

Recommended Posts

Witam.Kupiłem dom z ocieplonym stropem wełną.Pod wełną jest izolacja paro przepuszczalna.Czy ocieplając dodatkowo dach wełną muszę również położyć izolację paro przepuszczalną ?

Pozdrawiam

Marek

Zdefiniuje "pod wełną".

Narusuj lub wytłumacz konstrukcję przegród, stropu, dachu z uwzględnieniem szczelin wentylacyjnych.

Sufit z płyty gipsowej następnie folia paro przepuszczalna potem wełna 30 cm.To jest strop. Dach to dachówka ceramiczna, przestrzeń wetylacyjna, membrana dachowa i wełna.

No i błąd w sztuce. Tam powinna być folia paroizolacyjna żeby do wełny wchodziło jak najmniej wilgoci z pomieszczenia. Jeśli nad wełna jest nieogrzewane pomieszczenie, to górna część wełny możę być bardzo zimna i ta wilgoć się skropli - leje Ci się woda w wełnie. W sytuacji ekstemalnej leje się po karton gipsie.

Błędu w sztuce nie ma bo dom stoi 10 lat tylko błąd w nazewnictwie bo nie jestem fachowcem.Nic się nie leje tylko położyłem wełnę pod dachem żeby w zimie było cieplej a latem chłodniej.Pytam czy mam położyć taką samą folię pod wełnę pod dachem jak jest pod wełną na stropie.Strych jest pomieszczeniem magazynowym nie mieszkalnym.

Błędu w sztuce nie ma bo dom stoi 10 lat tylko błąd w nazewnictwie bo nie jestem fachowcem.Nic się nie leje tylko położyłem wełnę pod dachem żeby w zimie było cieplej a latem chłodniej.Pytam czy mam położyć taką samą folię pod wełnę pod dachem jak jest pod wełną na stropie.Strych jest pomieszczeniem magazynowym nie mieszkalnym.

Nie wiem co mam Ci odpowiedzieć bo nie wiem jak to w końcu jest folia.