Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nadlewanie schodów betonowych -jak to zrobić

rafaladam

Recommended Posts

Witam

Mam potrzebę wyrównania wysokości i długości schodów, wykonawca twierdzi że jak je nadleję to się odparzą i odpadnie to co nadleję.

Spocznik też będzie trzeba nadlać. Byłbym wdzięczny za radę czym to zrobić, czym zagruntować, czym zrobić duże wypełnienia aby poszło mniej tej zaprawy samopoziomującej, czy mam to jakoś zbroić itp. Schody lane w latach 60-tych.

Po wyrównaniu planuję stopnice i spocznik drewniane, podstopnie prawdopodobnie z jakiejś glazury.

Chciałem poprosić o radę kogoś kto miał takie doświadczenia.

tn_WP_20170417_12_42_01_Pro.jpg

tn_WP_20170417_12_41_43_Pro.jpg

tn_WP_20170417_12_41_13_Pro.jpg

Gość Konto usunięte_1*
Jak duże mają być te nadlewki?

To może ja za niego odpowiem bo też mnie to czeka , u mnie 6 cm ale też muszę oprucz podwyższenia o te 6 cm muszę jeden stopień wydłużyć o 5 cm

Nie ciekawie to wygląda, ale podstawa to bardzo dokładne oczyszczenie podłoża, bardzo dobra warstwa szczepna,mocne nawilżenie podłoża. Jeżeli istnieje możliwość zaszalowania stopni ,to najlepiej tak zrobić > problem w tym ,że są to różne wielkości - 1- 6 cm i tu powstaje problrm dobrania odpowiedniej masy wyrównawczej - na pewno powinna być zbrojona włóknami .

fragment artykułu może być pomocny

Prace Instytutu Badawczego Dróg i Mostów

Tytuł artykułu

Łączenie starego betonu z nowym za pomocą epoksydowej warstwy sczepnej.

=========================================================

Praca dotyczy stosowania epoksydowej warstwy sczepnej do łączenia starego betonu z nowym. Opisano badania cech fizyczno-mechanicznych tej zaprawy. Opisano badania połączeń starego betonu z nowym z zastosowaniem epoksydowej warstwy sczepnej i bez tej warstwy. W pracy przedstawiono wyniki trzech rodzajów badań istotnych przy sprawdzaniu połączeń starego betonu z nowym jak: wytrzymałość połączeń starego betonu z nowym w warunkach odrywania, wytrzymałość połączeń starego betonu z nowym w warunkach zginania, wytrzymałość połączeń starego betonu z nowym w warunkach ścinania. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że dzięki zastosowaniu epoksydowej warstwy sczepnej złączone betony uzyskiwały pełna monolityczność, a średnie wytrzymałości połączeń starego betonu z nowym w warunkach odrywania, zginania i ścinania były zawsze większe od średnich wartości tych samych parametrów uzyskanych w przypadku połączeń wykonanych bez warstwy sczepnej

Edytowane przez jnow1