rafaladam 25.04.2017 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Witam Mam potrzebę wyrównania wysokości i długości schodów, wykonawca twierdzi że jak je nadleję to się odparzą i odpadnie to co nadleję. Spocznik też będzie trzeba nadlać. Byłbym wdzięczny za radę czym to zrobić, czym zagruntować, czym zrobić duże wypełnienia aby poszło mniej tej zaprawy samopoziomującej, czy mam to jakoś zbroić itp. Schody lane w latach 60-tych. Po wyrównaniu planuję stopnice i spocznik drewniane, podstopnie prawdopodobnie z jakiejś glazury. Chciałem poprosić o radę kogoś kto miał takie doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jnow1 25.04.2017 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Jak duże mają być te nadlewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaladam 25.04.2017 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Jak duże mają być te nadlewki? pomiedzy 1 a 5 cm, wyrównanie wielkości schodów chyba muszę sobie odpuścić, musiał bym albo połowę skuć, albo drugie tyle nadlać, ale wysokości muszę jakoś poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 25.04.2017 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Jak duże mają być te nadlewki? To może ja za niego odpowiem bo też mnie to czeka , u mnie 6 cm ale też muszę oprucz podwyższenia o te 6 cm muszę jeden stopień wydłużyć o 5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jnow1 25.04.2017 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 (edytowane) Nie ciekawie to wygląda, ale podstawa to bardzo dokładne oczyszczenie podłoża, bardzo dobra warstwa szczepna,mocne nawilżenie podłoża. Jeżeli istnieje możliwość zaszalowania stopni ,to najlepiej tak zrobić > problem w tym ,że są to różne wielkości - 1- 6 cm i tu powstaje problrm dobrania odpowiedniej masy wyrównawczej - na pewno powinna być zbrojona włóknami . fragment artykułu może być pomocny Prace Instytutu Badawczego Dróg i MostówTytuł artykułu Łączenie starego betonu z nowym za pomocą epoksydowej warstwy sczepnej.=========================================================Praca dotyczy stosowania epoksydowej warstwy sczepnej do łączenia starego betonu z nowym. Opisano badania cech fizyczno-mechanicznych tej zaprawy. Opisano badania połączeń starego betonu z nowym z zastosowaniem epoksydowej warstwy sczepnej i bez tej warstwy. W pracy przedstawiono wyniki trzech rodzajów badań istotnych przy sprawdzaniu połączeń starego betonu z nowym jak: wytrzymałość połączeń starego betonu z nowym w warunkach odrywania, wytrzymałość połączeń starego betonu z nowym w warunkach zginania, wytrzymałość połączeń starego betonu z nowym w warunkach ścinania. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że dzięki zastosowaniu epoksydowej warstwy sczepnej złączone betony uzyskiwały pełna monolityczność, a średnie wytrzymałości połączeń starego betonu z nowym w warunkach odrywania, zginania i ścinania były zawsze większe od średnich wartości tych samych parametrów uzyskanych w przypadku połączeń wykonanych bez warstwy sczepnej Edytowane 26 Kwietnia 2017 przez jnow1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts