Tom_W 25.04.2017 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Zdecydowaliśmy się wstępnie na budowę domu z bala klejonego BSH z poddaszem użytkowym, garaż jednostanowiskowy ok 130 metrow pow użytkowej ?czy wybudował ktoś /mieszka w domu z takiego drewna ? zastanawiam się nad grubością bala między 200 a 240 mm - czy wg Was biorąc pod uwagę solidne wykonawstwo, wystarczy 20 cm bez ocieplenia ? Dom ma powstać na pomorzu (ale nie jest narażony na bardzo silne wiatry) Rozważam ogrzewanie nadmuchowe z pompą ciepła powietrze-powierze... Proszę o rady, opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blazej.kata 16.05.2017 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 niedawno też miałem taki dylemat, zdecydowałem się na bala 20 cm ze względu na koszty, byłem w takich domach i właściciele sobie chwalili podstawowa sprawa - wszyscy wcześniej mieszkali w murowanych domach i byli zaskoczeni kosztami ogrzewania co mnie przekonało mimo iż architekci mówią co innego, u mnie będzie ogrzewanie gazowe ze względu na koszt instalacji ja będę budował w przyszłym roku bo firma z którą zdecydowałem się współpracować ma bardzo dużo pracy tak samo miałem z łazienkami na ten rok dobrzy fachowcy nie mają już wolnych terminów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts