alf323 26.04.2017 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Witam.Mam pomysł na modernizacje, który chciałbym skonsultować z praktykami.Kocioł CO z podajnikiem, do tego tylko jedna pompka na wylocie z kotła (zamontowana w ramce z zaworem zwrotnym, instalacja ma możliwość pracy grawitacyjnej) z tego wylot na zbiornik CWU i na dom. Zamontuję zawory termostatyczne przed grzejnikami. Trzymając na wylocie z kotła ok. 55 stopni wystarczy mi to na CWU i zarazem podgrzeje powrót, a zawory termostatyczne utrzymają temperaturę w domu żeby go nie przegrzać. Aktualnie przy temperaturach na zewnątrz 0 do -5 wystarczy mi na utrzymanie wewnątrz 22 stopni 45 stopni na kotle przez pół doby.Czy zawory termostatyczne pracują na tyle skutecznie, żeby takie rozwiązanie się sprawdziło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 27.04.2017 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Tak, tylko uważaj żeby nie zagotować wody w instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jammo 27.04.2017 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 45* na kotle ? za parę lat kocioł będzie do remontu. Zrobiłem ten sam błąd. Jak kupiłem pierwszy piec z podajnikiem w 2004r to też mi się wydawało , że będę sobie na kotle trzymał temperaturę około 35-40*C bo przy ciągłym paleniu więcej nie potrzeba , aby nie było za gorąco i będzie ok. Po 8 latach , kocioł zaczął mi cieknąć i musiałem kupić drugi taki sam a ten stoi i czeka na remont. Tak wyglądała moja kotłownia przed przeróbką. http://motoimage.pl/gky_uploads/2017/04/1493276908-420-x-315px-DSCF0377.JPGDla kotła na paliwo stałe najlepszą temperaturą pracy jest 65*-70*C. Teraz mam przerobioną instalację w kotłowni tak , że dołożyłem zawór 4-drogowy i na kotle mam stałą temp. 65-70*C a na grzejniki reguluję sobie odpowiednio zaworem , czyli mogę puścić np. 35*C lub mniej albo więcej w zależności jak jest na polu i ile potrzeba w domu. Teraz kocioł jest odpowiednio wygrzany , nie poci się a wiec i nie rdzewieje. Przemyśl to jeszcze.Tak wygląda teraz podłączenie pieca i CWU po przeróbce.http://motoimage.pl/gky_uploads/2017/04/1493277128-430-x-323px-DSCF0392.JPGhttp://motoimage.pl/gky_uploads/2017/04/1493277187-440-x-330px-DSCF0393.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alf323 27.04.2017 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Odnośnie zniszczenia kotła to użytkuje go w taki sposób od 1999 roku. Swoje już pożył i czas na zmianę. A masz założone zawory termostatyczne? Sprawdza się to rozwiązanie w sezonie grzejąc tylko na CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alf323 27.04.2017 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 I jeszcze teraz zauważyłem że nie masz siłownika na zaworze. Jak go regulujesz? Co trzyma temperaturę wewnątrz domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 27.04.2017 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 alf323 Ja mam dokładnie tak jak opisujesz wykonana instalacje czyli tylko jedna pompa z zaworem róznicowym dla grawitacji która zasila na grzejniki i CWU .CWU rowniez działa u mnie na grawitacji czyli moge nawet wyłaczyc pompe i układ dziala.Na grzejnikach mam głowice termostatyczne ,Mam nawet teraz ustawione na 55st link na dole do kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jammo 28.04.2017 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 (edytowane) Odnośnie zniszczenia kotła to użytkuje go w taki sposób od 1999 roku. Swoje już pożył i czas na zmianę. A masz założone zawory termostatyczne? Sprawdza się to rozwiązanie w sezonie grzejąc tylko na CWU? Witam, co do zaworów termostatycznych przy grzejnikach to nie mam ich zamontowanych. Miałem w zamiarze ich montowanie , ale po rozmowach z fachowcami odradzono mi wydawanie kasy na nie, zresztą w przypadku zwykłych nowych zaworów które mam , głowice można w każdej chwili podpiąć do nich.. Zawór 4 drogowy spełnia zadanie głowic termostatycznych , ustawiasz sobie na nim przelot wody gorącej z kotła tak, aby mieć odpowiednią temperaturę wody puszczoną na dom . W pomieszczeniach mało używanych gdzie nie potrzebna ci jest taka temperatura jak wszędzie, można trochę przykręcić na zwykłym zaworze, więc to żaden problem. Na pytanie co mi reguluje temperaturę w domu powiem tak termometr na ścianie . Jak wiesz kocioł z podajnikiem nie wymaga doglądania i ustawione parametry na nim są raczej stałe a wiec i temperatura w grzejnikach jest tak samo stała , a przez to i temperatura pomieszczeń nie ma zbytnich wahań. Na kotłach zasypowych sytuacja wyglądała by może inaczej , bo temp. wody w kotle ma wahania w zależności od tego jak się pali , czy nie wygasa itp. Co do ogrzewania w lecie np. samego CWU to zwróć uwagę , że w instalacji mam zamontowane zawory na zasilaniu i na powrocie oraz przed zaworem różnicowym i koło pompy , które na lato są zamykane, oczywiście nie wszystkie tylko na zasilaniu i powrocie, ale wiadomo , że zamknięcie któregokolwiek z nich powoduje odcięcie zasilania na grzejniki , co z kolei powoduje , że woda z pieca idzie tylko i wyłącznie na pompkę i zbiornik CWU , piec nie pracuje wtedy zbyt często. http://motoimage.pl/gky_uploads/2017/04/1493377975-450-x-338px-DSCF0395.JPG http://motoimage.pl/gky_uploads/2017/04/1493380323-480-x-360px-DSCF0399.JPG Co do pytania o siłownik , to faktycznie , na razie nie mam go zamontowanego, głównie może dlatego, że nie posiadam w domu czujnika pokojowego. Jeżeli zajdzie taka potrzeba, to siłownik można w każdej chwili dokupić i założyć. Może w przyszłości założę ale jak na razie stwierdzam , że nie jest mi zbytnio konieczny a z praktyki wiem , że czym wszystko prostsze i mniej zmechanizowane to jest bardziej bezawaryjne. Zawór 4 drogowy nie wymaga przynajmniej u mnie ciągłych regulacji a więc jak od czasu do czasu trzeba zmniejszyć temp. w domu, to nie jest problemem zrobić to w każdej chwili ręcznie. Edytowane 28 Kwietnia 2017 przez jammo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alf323 28.04.2017 14:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Faktycznie rozwiązanie wygląda na proste a zarazem skuteczne. Do czego pionowa rurka miedziana na odczepie do CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jammo 28.04.2017 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Rurka miedziana podciągnięta jest bezpośrednio do naczynia wzbiorczego (przelewowego) ..Przedtem miałem naczynie umieszczone na przedłużeniu rury zasilającej z pionu na piętrze. Zakładając zawór 4- drogowy musiałem przerobić tę rurkę do naczynia zbiorczego i umiejscowić ją tak , aby nie była wpięta do instalacji tylko szła bezpośrednio z kotła do naczynia co zabezpiecza kocioł przed rozsadzeniem , w przypadku, gdyby ktoś nieopacznie zamknął całkowicie zawór 4-drogowy i jakimś cudem temperatura wody wzrosłaby tak, aby zagotować wodę ( np. awaria sterownika) , wtedy para z kotła ma bezpośrednie ujście do naczynia. W kotle z podajnikiem , taka sytuacja jest mało prawdopodobna aby zagotowało wodę , dlatego , że temperatura jest sterowana przez komputer , no ale lepiej dmuchać na zimne i zrobić dobrze, czyli tak jak powinno być fachowo, no i mieć spokojny sen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alf323 01.07.2017 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 Kupiłem zestawy termostatyczne honeywell VTL320DA15 które zamontuję w domu przy każdym grzejniku (żeberka aluminiowe). W suszarni w piwnicy mam założonego kolosa z żeberkami żeliwnymi 25 sztuk, dolot 3/4 cala. Mogę przerobić i założyć taki sam 1/2 cala jak w domu, tylko obawiam się że tam będzie zbyt mały przepływ. Poradźcie jaki zawór termostatyczny do niego założyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts