Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kobiety Szyj?ce - ?aczcie si?

kadra

Recommended Posts

Taaa... i zasmażka! Bój się Boga, kroyena, nie po to kupuję piękne, delikatne tiulowe firany, żeby teraz je "krasić" koronkami i ściagaczami. Chcę je tylko dysretnie obszyć (po bokach, tak jak były cięte, dla jasności) i tyle :)

Po bokach mówisz...

Wąski obrąbek zawsze (?!) wygląda nieciekawie. Marszczy się i inne takie. Najlepiej gdy można go ukryć gdzieś z boku pod zasłonką.

Jeżeli ma być dyskretnie - to może szersza plisa z innego materiału w odpowiednio dobranym kolorze (ton w ton)

Problem polega na tym, że nie ma i nie będzie zasłon, dlatego to obrąbienie musi być ładnie zrobione, ale tak, żeby było jak najmniej widoczne. A czy pisząc "plisa" masz na myśli plisowanie? Jak by wyglądało takie plisowanie z boku (z boku, bo firany były cięte "z metra" na szerokość)

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moja "plisa" nie ma nic wspólnego z plisowaniem.

Jest to pasek materiału doszyty na gładko, w taki sposób by wewnętrz doszywanego paska znalazły się brzegi materiału do którego

jest doszywany a także samej plisy lub wszystkie trzy brzegi są przeszyte razem i wspólnie przeszyte ściegiem zabezpieczającym brzeg.

Boję się aż używać obowiązującej w mojej rodzinie nomenklatury, żeby nie być opacznie zrozumianą.

:wink:

Przed chwilą przeglądałam zdjęcia i widzę, że niektórym się udaje wykończyć dobrze brzeg robiąc obrąbek zawijany 2(3) razy.

Pewnie jest sztywniejszy i nie tak łatwo się marszczy a poza tym ładnie ukrywa "poszarpany" brzeg.

No właśńie o ten obrąbek zawijany mi chodzi - u mnie to się nazywa "na zakład" - a głównie mi chodzi o to, czy do tiulu sa jakieś specjalne nici, np. elastyczne, bo podobno zwykłe sie kurczą z czasemi potem cała firana jest pomarszczona na bokach. Czy to prawda?

Mnie nie udało się uzyskać nigdy niemarszczącego się brzegu :cry: co oczywiście nie oznacza, że nie można :wink:

Nici polecałabym syntetyczne ( w średnio dobrze zaopatrzonych pasmanteriach dostępne bez problemu) - są bardzo cienkie i śliskie.

bo materiał jest strasznie ucięty - poszarpany i postrzępiony (nie kupujcie takich rzeczy w hipermarketach!!!), i nie mogę po prostu obrębić :(

Jeśli tak - to niestety, ale musisz go "do równego" przyciąć bardzo ostrymi nożyczkami.

Potem - już wiesz jak. Każda inna metoda chyba nie będzie cię satysfakcjonować.

Co do nici - syntetyczne będą ok. Błąd to szycie firan bawełnianą nitką - w praniu nić się zbiega i stąd te nierówności na szwach. Czasem można dostać nici jedwabne - super cienkie, ale nie wiem czy będą dobre do tiulu - nie próbowałam.

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

W kółko pożyczam maszynę do szycia od koleżanki i już mnie to denerwuje (podejrzewam, że ją również :wink:). Chyba dojrzałam do zakupu...

Doradźcie co kupić, żeby nie kosztowało majątku a działało niezawodnie. Łucznik ma u mnie nie za dobre notownia, bo moja mama miała takiego starego, praktycznie nie dawał się naregulować; ta maszyna koleżanki to tez Łucznik i też mam z nią problemy.

Widzę, że z polskich firm jest jeszcze na rynku coś o nazwie Arka Radom, ale nie mam pojęcia, czy to ni jeszcze gorsze? Cena ok. 400 zł, a Łucznik kosztuje ok. 800zł. :(

A może te nowe Łuczniki są OK? Ale widziałam ostatnio w sklepie maszynę Singera w tej samej cenie, to jednak chyba wybrałabym Singera...

Nie zależy mi na bajerach (nie szyję skomplikowanych rzeczy). Więc może wystarczy taka maszyna za 400zł?

Napiszcie cop macie i jak się sprawuje.