Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garaż - najmniejsza odległość od granicy działki - zabudowa wielorodzinna

Recommended Posts

Dzień dobry,

na temat możliwości budowy garażu jest wiele informacji w internecie, ale w żadnym przypadku nie znalazłem kompleksowej informacji rozwiązującej moje wątpliwości.

Działka o powierzchni ok. 1300m2, zabudowa wielorodzinna. Na działce obecnie stoi budynek mieszkalny, pomieszczenie gospodarcze, garaż blaszany 1-stanowiskowy i drewniany 2-stanowiskowy (działka zaznaczona kolorem niebieskim na rysunku: http://i.imgur.com/cS5HpyJ.png ). Chciałbym rozebrać obecny garaż 2-stanowiskowy o pow. około 32m2 i postawić nowy, ale przesunięty. Najlepiej pokazuje to rysunek na którym przerywaną linią wskazano nowe położenie garażu. W takim przypadku będzie on się znajdować w/przy granicy działki. Zgodnie z artykułem http://muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/przepisowe-odleglosci-garazu-wolno-stojacego-od-granicy-dzialki,132_9746.html jest możliwość postawienia „co najmniej 1,5 m od granicy lub w jej linii, gdy pozwalają na to przepisy lokalne albo działka jest węższa niż 16 m, albo planowany garaż ma być krótszy niż 5,5 m i niższy niż 3 m;”, natomiast ten zapis dotyczy zabudowy jednorodzinnej, chociaż tu o tym nie wspominają: http://muratordom.pl/budowa/przed-budowa/granica-dzialki-garaz-budynek-gospodarczy,13_3646.html

Proszę o pomoc, w jakiej najmniejszej odległości mogę go postawić od granicy działki, jeżeli chciałbym go postawić na zgłoszenie (powierzchnia nie przekroczy 35m2).

Pozdrawiam

Edytowane przez Janusz-88

Przepisy jasno mówią:

Minimum 3 metry jeśli ściana budyku nie ma okien albo minimum 5 metrów jeśli ma jakieś okno.

No chyba MPZP wnosi coś innego ...

Dodatkowo garaż o takiej wielkości wymaga pozwolenia na budowę

Jak najmniejsza odległość jest dla mnie istotna ze względu na obecny problem z wyjazdem z garażu. Niestety MPZP dopuszcza lokalizację garaży w granicach działki, ale tylko dla zabudowy jednorodzinnej i nie ma żadnej informacji o wielorodzinnej (czy niezabronione = pozwolone?). Czy jeżeli nie ma innej możliwości uzyskania mniejszej odległości niż 3 m, to jest jakieś inne rozwiązanie, np. wiata?

Co do pozwolenia na budowę, zgodnie z obecnymi przepisami, dla pow. nieprzekraczającej 35m2 wydaje mi się, że można jedynie na zgłoszenie.