Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry,

na temat możliwości budowy garażu jest wiele informacji w internecie, ale w żadnym przypadku nie znalazłem kompleksowej informacji rozwiązującej moje wątpliwości.

Działka o powierzchni ok. 1300m2, zabudowa wielorodzinna. Na działce obecnie stoi budynek mieszkalny, pomieszczenie gospodarcze, garaż blaszany 1-stanowiskowy i drewniany 2-stanowiskowy (działka zaznaczona kolorem niebieskim na rysunku: http://i.imgur.com/cS5HpyJ.png ). Chciałbym rozebrać obecny garaż 2-stanowiskowy o pow. około 32m2 i postawić nowy, ale przesunięty. Najlepiej pokazuje to rysunek na którym przerywaną linią wskazano nowe położenie garażu. W takim przypadku będzie on się znajdować w/przy granicy działki. Zgodnie z artykułem http://muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/przepisowe-odleglosci-garazu-wolno-stojacego-od-granicy-dzialki,132_9746.html jest możliwość postawienia „co najmniej 1,5 m od granicy lub w jej linii, gdy pozwalają na to przepisy lokalne albo działka jest węższa niż 16 m, albo planowany garaż ma być krótszy niż 5,5 m i niższy niż 3 m;”, natomiast ten zapis dotyczy zabudowy jednorodzinnej, chociaż tu o tym nie wspominają: http://muratordom.pl/budowa/przed-budowa/granica-dzialki-garaz-budynek-gospodarczy,13_3646.html

Proszę o pomoc, w jakiej najmniejszej odległości mogę go postawić od granicy działki, jeżeli chciałbym go postawić na zgłoszenie (powierzchnia nie przekroczy 35m2).

Pozdrawiam

Edytowane przez Janusz-88

Przepisy jasno mówią:

Minimum 3 metry jeśli ściana budyku nie ma okien albo minimum 5 metrów jeśli ma jakieś okno.

No chyba MPZP wnosi coś innego ...

Dodatkowo garaż o takiej wielkości wymaga pozwolenia na budowę

Przepisy jasno mówią:

Minimum 3 metry jeśli ściana budyku nie ma okien albo minimum 5 metrów jeśli ma jakieś okno.

No chyba MPZP wnosi coś innego ...

Dodatkowo garaż o takiej wielkości wymaga pozwolenia na budowę

Jak najmniejsza odległość jest dla mnie istotna ze względu na obecny problem z wyjazdem z garażu. Niestety MPZP dopuszcza lokalizację garaży w granicach działki, ale tylko dla zabudowy jednorodzinnej i nie ma żadnej informacji o wielorodzinnej (czy niezabronione = pozwolone?). Czy jeżeli nie ma innej możliwości uzyskania mniejszej odległości niż 3 m, to jest jakieś inne rozwiązanie, np. wiata?

Co do pozwolenia na budowę, zgodnie z obecnymi przepisami, dla pow. nieprzekraczającej 35m2 wydaje mi się, że można jedynie na zgłoszenie.

Na zgłoszenie możesz postawić budynek do 35m2. Odległości od granic 3m bez okien, 4m jak są okna/drzwi. Jak chcesz bliżej postawić to już niestety pozwolenie na budowę obowiązuje.

Pozdrawiam.

Na zgłoszenie możesz postawić budynek do 35m2. Odległości od granic 3m bez okien, 4m jak są okna/drzwi. Jak chcesz bliżej postawić to już niestety pozwolenie na budowę obowiązuje.

Pozdrawiam.

A co w przypadku wiaty? Czy ona również podlega jako budynek?