Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wybrać ekipe do natrysku piany?

Grzes_

Recommended Posts

Witam,

Planuję zrobić izolację poddasza uzytkowego i strychu nieuzytkowego piana OK.

Poczytałem o pianie i wybór "dobrego" wykonawcy to podstawa. Tylko jak ja laik mam wybrac? Nikt ze znajomych nie ma piany, wiec brak polecanych wykonawców. Jak mam poznac czy ktos sie zna na rzeczy czy nie? Wpisalem w pewna wyszukiwarke "piana pur sląsk" wyskoczylo ponad 60 firm. Podzwoniłem chyba po 10 kazdy "super fachowiec". Pytałem od ilu lat aplikują piane, no ale skąd mam wiedzieć czy prawde mówią... Pozatym jak ktos np od 5 lat robi to nie znaczy ze robi to dobrze. Wiem tez ze nie zawsze drogo znaczy dobrze.

Macie jakis zestaw pytań który eliminuje slabych wykonawców ?

Drugie pytanie, na co zwracać uwagę podczas aplikacji piany? Z tego co wiem to podczas psikania piana jest szkodliwa wiec patrzenie na ręce niemozliwe.

Witam,

Poczytałem o pianie i wybór "dobrego" wykonawcy to podstawa. Tylko jak ja laik mam wybrac? Nikt ze znajomych nie ma piany, wiec brak polecanych wykonawców. Jak mam poznac czy ktos sie zna na rzeczy czy nie? Wpisalem w pewna wyszukiwarke "piana pur sląsk" wyskoczylo ponad 60 firm. Podzwoniłem chyba po 10 kazdy "super fachowiec". Pytałem od ilu lat aplikują piane, no ale skąd mam wiedzieć czy prawde mówią... Pozatym jak ktos np od 5 lat robi to nie znaczy ze robi to dobrze. Wiem tez ze nie zawsze drogo znaczy dobrze.

Drugie pytanie, na co zwracać uwagę podczas aplikacji piany? Z tego co wiem to podczas psikania piana jest szkodliwa wiec patrzenie na ręce niemozliwe.

Ja bym zapytał producenta piany o to jak skontrolować warunki aplikacji, poprawność aplikacji, jak skotrolować czy to co wykonawca w beczkach przywiózł to faktycznie ich produkt ile ma tego pójść, ile i czego możę zostać itd.

Jak jest możliwość wyciąć kawałek piany i zlecic producentowi badanie.

I dopiero po czymś takim i inwentaryzacji zużytych materiałów zapłacić wykonawcy.

Nie wiem, ile jest z tych pomysłów możliwe do realizacji.

Trudno powiedzieć. Ogólnie trzeba się spotkać, pogadać, ocenić. Ta branża nie wymaga jakiegoś wielkiego kunsztu ani fachowej wiedzy. Mimo tego przy obecnych stawkach jest całkiem zyskowna, stąd wysyp ekip, czasami dość przypadkowych (jedną z firm, z którymi rozmawiałem, prowadził jako drugi biznes właściciel firmy IT...).

Generalnie mają agregat i psikają, no big deal. Bardziej zwróciłbym uwagę na to jaka piana. Masa wątków na forum na ten temat, poczytaj sam. Gdybyś robił zimą, to należy podobno zwracać uwagę na to, jaki mają sprzęt. Rzekomo ekipa bez agregatu prądotwórczego odpada, bo podczas mrozów potrzeba w szczycie kilkanaście kW na skuteczne podgrzewanie i pompowanie, a tego nie zapewni zasilanie z budynku.

Z szukania wykonawcy miałem takie przemyślenia:

1. są tacy, którzy pie...ą głupoty, że piany wystarczy połowa grubości względem wełny. Tych zdyskwalifikowałem, bo nie znoszę, kiedy ktoś robi ze mnie idiotę.

2. sposób obróbki okien dachowych - są dwie szkoły - albo obrobić płytami na gotowo i wtryskiwać w szczeliny, albo odwrotnie - nie obrabiać, a oni sobie będą "ograniczali" rozprężanie się piany płytami OSB przykładanymi do stelażu. Każdy ma swoje argumenty - obróbka na gotowo ma niby pozwolić pianie wypełnić dokładnie kieszenie przy oknach. Natomiast część wykonawców twierdzi, że to podstawowy błąd, bo pistolet jest na tyle niedokładny, a piana rozpręża się na tyle szybko, że nie ma szans, żeby w taką szparę między krokwią a oknem połaciowym wtrysnąć pianę w sposób, który zapewni wypełnienie całej kieszeni. Po namyśle przychylam się do tej opinii.

Na priv wysłałem Ci namiar na firmę, którą wziąłem. Robiła znajomemu 3 lata temu. W branży jest chyba od 6 lat, od samego początku powszechnego stosowania pianek w Polsce.

Witam,

Ho ho... Duża odpowiedź.

Około dwa lata temu była tu zawzięta dyskusja nt. wprowadzenia, śladem Holandii i Niemiec systemu weryfikacji jakości i bezpieczeństwa świadczenia usługi aplikacji pianki in situ. Zwolennicy całkowitego braku ograniczeń mają to co chcą. Z jednej strony ogromną rozpiętość cenową ofert ale z drugiej strony jeszcze większą możliwość (zwłaszcza kierując się niską ceną) nadziania się na tzw. papruchów. Samo porównywanie dostawców systemów nie jest wystarczające. Jak w każdym "rękodziele" jakość czynnika ludzkiego (doświadczenie i wiedza), sprzętu oraz przestrzegania zasad i norm są nie mniej istotne od jakości surowców.

Kilkukrotnie byłem zaproszony na, nazwijmy to odbiór, prac wykonanych przez tzw. tanie firmy. W dwóch przypadkach zdecydowanie zaleciłem usunięcie pianki ze względu na jej wady.

Temat rzeka...

Żeby nie mądrzyć się nadmiernie. Skorzystajcie z możliwości wizytacji wykonywanej przez firmę realizacji. To nie jest tak, że nie można na moment zajrzeć jak pracują tym bardziej, że, przynajmniej u mnie na samochodzie są zapasowe półmaski i można się zabezpieczyć. Marka, jakość i stan techniczny sprzętu ma kluczowe znaczenie dla stabilności przetwarzania pianki. Na pierwszym miejscu należy wziąć pod uwagę systemy gwarantujące dotrzymanie proporcji składników. Znaczące różnice świadczą o tym że, prawdopodobnie, dostaliście piankę niewłaściwą a nawet szkodliwą. Świadczy o tym utrzymujący się ponad trzy dni, intensywny, średnio przyjemny, zapach. Jeżeli wietrzenie nie pomaga to znaczy, że trzeba dzwonić do wykonawcy. Tolerancja asymetrii zużycia w sprzęcie dobrej klasy jest poniżej 5%. Po to prowadzimy ścisłą dokumentację realizacji.

Jest wiele różnic pomiędzy firmami prowadzącymi poważnie i uczciwie profesję wykonawstwa poliuretanów a firmami których, zapewne za niedługi czas nie będzie bo powstały tylko dlatego, ze komuś się wydało że jest możliwość dołączenia "na gapę" do nowego trendu w budownictwie.

Izolacja termiczna dachu i jej właściwe wykonanie i zastosowanie jest ogromnie ważne choćby z względu na wpływ na koszty eksploatacji jak również ogromne koszty ewentualnej naprawy. Firma "piankowa" powinna być zarazem doradcą w sprawach termoizolacji ogólnie oraz ze szczególnym uwzględnieniem właściwego połączenia z izolacją ścian i eliminacją lub redukcją mostków termicznych w rejonie dachu.

Pozdrav

SM

Edytowane przez mat3006

Panie Sławomirze, problem polega na tym, że tzw. "Zielony inwestor" nie będzie w stanie zweryfikować poprawności natrysku. Przelanie krokiew pianą nie jest chyba jedynym wykładnikiem prawidłowej izolacji poddasza pianą? Edytowane przez Tomaszs131
Uzupełnienie

Panie Sławomirze, problem polega na tym, że tzw. "Zielony inwestor" nie będzie w stanie zweryfikować poprawności natrysku. Przelanie krokiew pianą nie jest chyba jedynym wykładnikiem prawidłowej izolacji poddasza pianą?

Panie Tomaszu,

Zakrycie krokwi i innych elementów więźby jest raczej oczywiste i coraz mniej się zdarza przypadków nieuwzględniania tego zalecenia. Pamiętać trzeba, że jedną z kluczowych różnic między watą a pianką jest parametr oporu powietrznego. Nakłada to potrzebę innego konfigurowania przestrzeni za zabudową.

SM

(...) Pamiętać trzeba, że jedną z kluczowych różnic między watą a pianką jest parametr oporu powietrznego. Nakłada to potrzebę innego konfigurowania przestrzeni za zabudową.

SM

Ale tak konkretnie to jaka jest ta różnica w oporze powietrznym i jak wygląda ta "potrzeba innego konfigurowania" ?