jpawl 25.07.2002 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2002 Mam problem związany z lokalizacją szamba na działce. Przyplątał się zbiornik na gaz ciekły i zaczęły się problemy Od takiego zbiornika szambo powinno być w odległości 8 metrów (wg projektanta od gazu). Wymaga więc to przeniesienia szamba na drugą stronę działki, gdzie jest sieć wodociągowa, gazowa (jeszcze nieczynna) i słupy: elektryczny (dlatego nie mogę dać tam zbiornika na propan) i telefoniczny (o którego likwidację walczę z miernym dotąd skutkiem z TPSA). Rozporządzenie o lokalizacji zbiorników na nieczystości ciekłe czytałem, ale nic tam nie ma o przepisowych odległościach od sieci wodociągowych i gazowych, a tym bardziej od słupów telefonicznych. Pani inspektor ze starostwa nie umie mi podać innych przepisów i straszy mnie wizją kolejnego ZUDu w związku ze zmianą planu zagospodarowania działki. Może ktoś miał już praktyczne doświadczenia w tym temacie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anula 26.07.2002 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2002 A mnie może ktoś powie jaka musi byc odległośc szamba od rury doprowadzajacej gaz do domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finiszant 26.07.2002 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2002 nie jestem pewien tej odległości ale chyba 1,5 m. Przy okazji na mojej działce dochodzi do skrzyżowania linii doprowadzającej gaz z rurą kanalizacyjną odprowadzajacą ścieki. Ostrożny instalator odradza (ZAKAZUJE!!!) mi takiego rozwiązania, twierdząc, że ewentualne rozszczelnienie (pewnie do niego nie dojdzie, ale nigdy za wiele ostrożności) może wprost wpuścić gaz przez system kanalizacyjny do domu. Będziemy więc przykanalik zmieniać (oficjalnie lub nieoficjalnie).Finiszant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts