Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja drewnianego stropu w domu z poddaszem nieużytkowym

wonsz87

Recommended Posts

Witam,

Mam problem ze sposobem ocieplenia drewnianego stropu.

Na tą chwilę poddasze ma być nieużytkowe ale za kilka lat jest w planach ocieplenie go.

Obecnie połowa stropu jest obita od dołu płytami OSB.

Plan jest taki:

SCHEMAT OCIEPLENIE.jpg

1. Na grafice folia jest naszkicowana w taki sposób dla miejsc gdzie płyta OSB jest już od dołu przykręcona, tam gdzie nie ma jeszcze płyt to folia pójdzie bezpośrednio pod stropem a do niej na styk OSB.

2. Czy w ogóle jest sens dawać folie wszędzie? Czytałem, że musi tak być z racji, że na poddaszu będzie zimno i ciepło z dołu będzie się skraplać na dachu i spadać na strop. Nie jestem do tego przekonany, bo pod blachodachówką jest membrana, która rzekomo nie przyjmuje do wewnątrz a wydala.

3. Czy na podłogę poddasza może iść OSB? Czy ten brak ogrzewania na piętrze nie spowoduje, że pod OSB zacznie zbierać się wilgoć?

4. Czy w miejscach gdzie idą belki nie będzie uciekało mi ciepło z racji, że od góry nie będą miały na sobie wełny?

5. Czy 20cm wełny o lamba 0,33 będzie wystarczające?

6. Czy w ogóle ten schemat się nadaje? :)

Z góry dziękuję za pomoc

Witam,

Mam problem ze sposobem ocieplenia drewnianego stropu.

Na tą chwilę poddasze ma być nieużytkowe ale za kilka lat jest w planach ocieplenie go.

Obecnie połowa stropu jest obita od dołu płytami OSB.

Plan jest taki:

[ATTACH=CONFIG]387601[/ATTACH]

1. Na grafice folia jest naszkicowana w taki sposób dla miejsc gdzie płyta OSB jest już od dołu przykręcona, tam gdzie nie ma jeszcze płyt to folia pójdzie bezpośrednio pod stropem a do niej na styk OSB.

2. Czy w ogóle jest sens dawać folie wszędzie? Czytałem, że musi tak być z racji, że na poddaszu będzie zimno i ciepło z dołu będzie się skraplać na dachu i spadać na strop. Nie jestem do tego przekonany, bo pod blachodachówką jest membrana, która rzekomo nie przyjmuje do wewnątrz a wydala.

3. Czy na podłogę poddasza może iść OSB? Czy ten brak ogrzewania na piętrze nie spowoduje, że pod OSB zacznie zbierać się wilgoć?

4. Czy w miejscach gdzie idą belki nie będzie uciekało mi ciepło z racji, że od góry nie będą miały na sobie wełny?

5. Czy 20cm wełny o lamba 0,33 będzie wystarczające?

6. Czy w ogóle ten schemat się nadaje? :)

Z góry dziękuję za pomoc

Folia paroizolacyjna po całej powierzchni równo pod karton gipsem a nie załamana wzdłuż belki.

"Ciepło" się nie skrapla. Skrapla się para wodna gdy zostanie odpowiednio ochłodzona. Po to paroziolacja wszedzie i szczelnie. Wbrew pozorom, zimą jest bardziej wilgotno w środku niż na zewnatrz - w ciepłym powietrzu jest się w stanie zmieścic więcej wilgoci.

Membrana przepuszcza parę wodna w każda strone. NIe przepuszcza płynnej wody z zewnatrz do środka. Jeśli na chłodnej membranie się coś skropli to będzie to głównie para wodna która wydostała się ze środka domu przez nieszczelną paroizolację.

Jak wełne w dachu (między krokwiami) wkłądasz, to musi mieć możłiwość wysychania bo zawsze jakaś wilgoć przez Twoja paroizolację przejdzie. Po to są membrany paroprzepuszczalne włąsnie. A jak na dachy masz deskę z papą tą między deską a wełną musi być wentylacja.

Przez belki będzię Ci uciekało ciepło.

Przez 20cm .... też będzie Ci uciekało ciepło, choć jakieś 5-10 (nie pamiętam dokładnie) razy wolniej niż przez drewno.

A do czego te 20cm ma być wystarczające? To tak jakbyś zapytał czy 1000PLN to jest "wystarczająca kwota". Trochę zależy co chcesz kupić.

Jesli poddasze będzie nieużytkowe, to połóż na tym dodatkową warstwe wełny któa kiedyś przy adaptacji przełożysz między krokwie. Albo od razy wsadz 20cm w trop i między krowkie.

Wilgoć:

Teraz u mnie jest 4,8C 99% wilgotności względnej za oknem, pada deszcz.

Jakbym takie powietrze wpuścił do domu i podgrzał do 22C, to było by to tylko 30% wilgotności względnej, czyli bardzo sucho.

W m3 powietrza jest na zewnątrz 5g pary wodnej.

W tej chwili mam w domu nadal sucho (dobra wentylacja) bo jakies 40%, czyli jakies 6,5g pary wodnej. Więcej niż na zewnatrz przy padającym deszczu!!

Reasumujac, ciepły i wilgotny dom odgradzasz jak możesz najlepiej od wełny mineralnej żeby jak najmniej wilgoci właziło w tą wełne. Bo w niej się ochłodzi i skropli. Mokra wełna gorzej izoluje i MUSI potem schnąć. Ale mimo najlepszej izolacji zawsze coś może wleźć więc ta wełna od strony zimnej musi mieć możliwość wyschnięcia jak się już zrobi cieplej.

Dzięki za obszerną odpowiedź, mam jeszcze kilka pytań:

Jak wełne w dachu (między krokwiami) wkłądasz, to musi mieć możłiwość wysychania bo zawsze jakaś wilgoć przez Twoja paroizolację przejdzie. Po to są membrany paroprzepuszczalne włąsnie. A jak na dachy masz deskę z papą tą między deską a wełną musi być wentylacja.

W jaki sposób najłatwiej zachować tą szczelinę między wkładaną wełną a membraną?

Przez belki będzię Ci uciekało ciepło.

Przez 20cm .... też będzie Ci uciekało ciepło, choć jakieś 5-10 (nie pamiętam dokładnie) razy wolniej niż przez drewno.

A do czego te 20cm ma być wystarczające? To tak jakbyś zapytał czy 1000PLN to jest "wystarczająca kwota". Trochę zależy co chcesz kupić.

Jesli poddasze będzie nieużytkowe, to połóż na tym dodatkową warstwe wełny któa kiedyś przy adaptacji przełożysz między krokwie. Albo od razy wsadz 20cm w trop i między krowkie.

Jestem świadomy, że przez każdy materiał ciepło ucieka w swoim tempie. Chodzi mi bardziej o to, że nie wiem czy w najbliższym czasie podołam finansowo aby móc zrobić izolację na krzyż, która przykryje też belki. Stąd moje pytanie czy przy 20cm o przewodzeniu ciepła 0,033 nie będzie jakiejś tragedii kiedy poddasze dalej pozostanie nieocieplone?

Czy lepiej może dać warstwę 35cm tanszego materialu o wiekszym przewodzeniu ciepla? Znalazłem taką wypowiedź:

Dodajmy że np 15cm wełny lambda 0,044 będzie odpowiadało coś pomiędzy 13-14cm wełny lambda 0,033 a różnica w cenie 2-3 krotna, oczywiście zależy od producenta, więc jeśli miejsce na strychu jest to lepiej dać 30cm 0,044 będzie taniej i lepiej niż 15 czy 20 lepszej. Posługuję się 15 bo akurat to liczyłem. Kupowałem w casto najtańszą, knauf ekoroll, coś koło 6zł za metr i pomimo powszechnej opini o marketowej taniości sądzę że ta wełna jest ok.

Ogólnie czy schemat ocieplenia który zamieściłem (poza folią, którą rozłożę pod belkami) jest ok?

Przy membranie nie musisz zachowywać szczeliny. Odparuje przez membrane bo to membrana paroprzepuszczalna. Są szkoły któe mówia jednak żeby i wtakim przypadku zostawić szczeline bo można wypchnąć wełna membrane, przez co ewntualna woda będzie od zewnatrz sciekać wzdłuż krowki i moczyć łaty.

Najprosciej to zrobićdajać np wełne 15cm wmiedzy krokwie 18cm. Sznurkami się jakiś stelaż robi.

NIe wiem czy nie będzie tragedii bo nie wiem co jest dla CIebie tragedią. Da się policzyć ile wiecej wyniosą Twoje rachunki. Ewentualnego braku komfortu cieplnego nie da się policzyć. Niektorzy mieszkaja w 19C inni w 26C.

Biedny kupuje 2x jak mówi porzekadło. Kupuj dobre materiał. Kup miedzy belki. Jak po pierwszej zimie uznasz ze to za mało a okrzepniesz finansowo zawsze możesz dołożyć.

Tam nie ma filozofii w schemacie żadnej. Pod wełna ma być paroizolacja i tyle. Jak se to potem wykończysz od środka, karton gips, płyta OSB, nic, podbitka drewniana to rzecz drugorzędna.

Edytowane przez Jastrząb

OK, dzieki, jeszcze jedna rzecz:

Belki mają 20cm, wejdzie tam 20cm welny, moge na wierzch belek przykrecac OSB czy lepiej dać pod OSB jakieś profile albo łaty żeby zachować chociaż te 2cm wentylacji - prawda czy mit z tą wentylacją?

Nie jest to mit. To fizyka. Widziałeś kiedyś zimną szklanke i co się na niej pojawia. SZklanka jest mokra a raczej nie przecieka.

To jak duży byłby efekt, zależy od tego jak dokładnie zrobisz paroziolacje, jaki poziom wilgotności masz w mieszkaniu (wentylacja!!) nawet to jaką farba pomalujesz karton gips.

jesli to musisz czyms przykrywac to zostaw mozliwość wentylowania jakąś. Jakbyś ocieplił też dach miedzy krokwiami wtedy byś juz nie musiał dbać o wilgoć - problem się bowiem wtedy przeniesie to warstwy izolacji miedzy krokwiami.