hudy8 27.04.2017 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Witam. Zastanawiam się co zastosować u siebie na dachu czy podbitkę czy nadbitkę? Dach jest dwuspadowy, dom z poddaszem użytkowym. Nie myślę tu o walorach estetycznych tylko praktycznych. Wiem że nadbitkę łatwiej wykonać , jest trwalsza i jest tańsza w wykonaniu. Jakie są plusy i minusy tych dwóch rozwiązań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 27.04.2017 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Mam nabitkę ze zwykłej deski boazeryjnej i jestem z tego zadowolony bo taniej. Minusem jest to, że musisz się zdecydować na jej kolor przed położeniem dachu kiedy nie masz do tego głowy bo lepiej ją pomalować przed przybiciem. No i jak będziesz miał deskowanie to przemyśl wentylowanie dachu (wloty powietrza w warstwie ocieplenia poniżej nabitki).A cena podbitki potrafi dobić na sam koniec inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 27.04.2017 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Pomijając estetykę, podbitka tworzy zamkniętą skrzynię, potencjalne miejsce na owady. Natomiast w przypadku dachu deskowanego można w niej bardziej estetycznie wykonać wentylację, w formie np. otworów. W podbitce można umieścić oświetlenie, puścić ewentualnie okablowanie. Ja mam nadbitkę, niektóre krokwie trochę się skręciły... nie wiem co bym po raz kolejny wybrał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 27.04.2017 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Pomijając estetykę, podbitka tworzy zamkniętą skrzynię, potencjalne miejsce na owady. Natomiast w przypadku dachu deskowanego można w niej bardziej estetycznie wykonać wentylację, w formie np. otworów. W podbitce można umieścić oświetlenie, puścić ewentualnie okablowanie. Ja mam nadbitkę, niektóre krokwie trochę się skręciły... nie wiem co bym po raz kolejny wybrał. W podbitce (skrzynce) mam właśnie otwory z kratkami wentylacyjnymi. Podbitka na stelażu, na to OSB, styropian 2 cm i tynk silikonowy w dwóch kolorach, spód biały jak elewacja a front grafitowy jak dach i cokół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 27.04.2017 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Deskowania nie będzie. Kładę membranę. Rozmawiałem z dwoma wykonawcami i jeden przy nadbitce twierdzi że lepiej jest nadbić na krokwie deski grubości nadbitki co wydaje mi się trochę bardziej pracochłonne i kosztowne. Drugi uważa że lepiej jest w miejscu okapu wyciąć od góry krokwie na grubość nadbitki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 27.04.2017 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 W podbitce (skrzynce) mam właśnie otwory z kratkami wentylacyjnymi. Podbitka na stelażu, na to OSB, styropian 2 cm i tynk silikonowy w dwóch kolorach, spód biały jak elewacja a front grafitowy jak dach i cokół. Proszę, Proszę .. ciekawe rozwiązanie podpowiedziałeś ... ciekawe czy można przykręcać bezpośrednio do krokwi, czy pracująca więźba nie spowoduje pęknięć płyt g-k? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 27.04.2017 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Rozmawiałem z dwoma wykonawcami i jeden przy nadbitce twierdzi że lepiej jest nadbić na krokwie deski grubości nadbitki co wydaje mi się trochę bardziej pracochłonne i kosztowne. . Ja mam na krokwiach powyżej nabitki przybite listwy o grubości nabitki i to prawie nic nie kosztowało bo w pobliskim mini tartaku zrobili mi te listwy z resztek więźby. Na to membrana, kontrłaty, łąty i dachówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 27.04.2017 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Proszę, Proszę .. ciekawe rozwiązanie podpowiedziałeś ... ciekawe czy można przykręcać bezpośrednio do krokwi, czy pracująca więźba nie spowoduje pęknięć płyt g-k? Nie ma tam płyt g-k, jest płyta osb. Stelaż przykręcany do muru i krokwii. Nic nie pęka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 28.04.2017 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Panowie a czy przy nadbitce jest konieczność robienia w tym samym czasie ocieplenia przy dachu tak jak jest przy podbitce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts