Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podbitka czy nadbitka - co lepsze?

hudy8

Recommended Posts

Witam. Zastanawiam się co zastosować u siebie na dachu czy podbitkę czy nadbitkę? Dach jest dwuspadowy, dom z poddaszem użytkowym. Nie myślę tu o walorach estetycznych tylko praktycznych. Wiem że nadbitkę łatwiej wykonać , jest trwalsza i jest tańsza w wykonaniu. Jakie są plusy i minusy tych dwóch rozwiązań?

Mam nabitkę ze zwykłej deski boazeryjnej i jestem z tego zadowolony bo taniej. Minusem jest to, że musisz się zdecydować na jej kolor przed położeniem dachu kiedy nie masz do tego głowy bo lepiej ją pomalować przed przybiciem. No i jak będziesz miał deskowanie to przemyśl wentylowanie dachu (wloty powietrza w warstwie ocieplenia poniżej nabitki).

A cena podbitki potrafi dobić na sam koniec inwestycji.

Pomijając estetykę, podbitka tworzy zamkniętą skrzynię, potencjalne miejsce na owady. Natomiast w przypadku dachu deskowanego można w niej bardziej estetycznie wykonać wentylację, w formie np. otworów. W podbitce można umieścić oświetlenie, puścić ewentualnie okablowanie. Ja mam nadbitkę, niektóre krokwie trochę się skręciły... nie wiem co bym po raz kolejny wybrał.

Pomijając estetykę, podbitka tworzy zamkniętą skrzynię, potencjalne miejsce na owady. Natomiast w przypadku dachu deskowanego można w niej bardziej estetycznie wykonać wentylację, w formie np. otworów. W podbitce można umieścić oświetlenie, puścić ewentualnie okablowanie. Ja mam nadbitkę, niektóre krokwie trochę się skręciły... nie wiem co bym po raz kolejny wybrał.

W podbitce (skrzynce) mam właśnie otwory z kratkami wentylacyjnymi. Podbitka na stelażu, na to OSB, styropian 2 cm i tynk silikonowy w dwóch kolorach, spód biały jak elewacja a front grafitowy jak dach i cokół.

Deskowania nie będzie. Kładę membranę.

Rozmawiałem z dwoma wykonawcami i jeden przy nadbitce twierdzi że lepiej jest nadbić na krokwie deski grubości nadbitki co wydaje mi się trochę bardziej pracochłonne i kosztowne. Drugi uważa że lepiej jest w miejscu okapu wyciąć od góry krokwie na grubość nadbitki.

W podbitce (skrzynce) mam właśnie otwory z kratkami wentylacyjnymi. Podbitka na stelażu, na to OSB, styropian 2 cm i tynk silikonowy w dwóch kolorach, spód biały jak elewacja a front grafitowy jak dach i cokół.

Proszę, Proszę .. ciekawe rozwiązanie podpowiedziałeś ... ciekawe czy można przykręcać bezpośrednio do krokwi, czy pracująca więźba nie spowoduje pęknięć płyt g-k?

Rozmawiałem z dwoma wykonawcami i jeden przy nadbitce twierdzi że lepiej jest nadbić na krokwie deski grubości nadbitki co wydaje mi się trochę bardziej pracochłonne i kosztowne. .

Ja mam na krokwiach powyżej nabitki przybite listwy o grubości nabitki i to prawie nic nie kosztowało bo w pobliskim mini tartaku zrobili mi te listwy z resztek więźby. Na to membrana, kontrłaty, łąty i dachówka.