replo 27.04.2017 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Witam,Przymierzam się do zrobienia powietrznego GWC. Czy tą zakopana rurę powinienem połączyć bezpośrednio z kanałem czerpni rekuperatora, czy z przepustnicą zwrotną i czerpnia ścienną a dopiero później z rekuperatorem. Jeżeli ta druga opcja to dlaczego tak? Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
replo 01.05.2017 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 Witam, czy ktoś coś w tym temacie słyszał albo wie?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 01.05.2017 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 Masz na myśli to czy warto mieć możliwość zmiany miejsca zasysania powietrza świeżego tj albo przez GWC albo przez obejście ? albo w trybie mieszanym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
replo 02.05.2017 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Kemotbx - dokładnie. Po co to się stosuje i czy jest sens komplikacji instalacji.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 02.05.2017 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 GWC omija się wtedy gdy potrzebujesz innej temperatury powietrza z różnych względów lub gdy GWC masz np żwirowe wtedy dajesz mu szanse na regenerację, ten rurowy też czasem trzeba omijać np podczas srogich mrozów po to by nie przemrozić gruntu. Innych przyczyn nie mogę znaleźć, no chyba że ktoś inny coś jeszcze ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maly1115 03.05.2017 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Gwc raczej omijamy w okresach wiosna,jesien gdy temp.mamy np.+12-18°c po co puszczac powietrze przez gwc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
replo 04.05.2017 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 A w jaki sposób sterować ta przepustnicą. Na rynku są dwa rodzaje, ręczne i z siłownikiem elektrycznym. Czy za każdym razem trzeba iść do tej przepustnicy i ja przełączyć. Czy da się to jakoś załatwić automatyką?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maly1115 04.05.2017 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Tak są ręczne i z siłownikami przy tych pierwszych trzeba pamiętać aby przełaczyć,jednak ja bym to robił pewnie wiosną i jesienią,druga z siłownikiem plus jakiś termostat termometr myśle że można by było to samemu zrobić,ale sa gotowe np.http://thesslagreen.com/products/groundbox-przepustnica-gruntowego-wymiennika-ciepla. lubhttps://www.klimatyzacja.pl/wentylacja/przepustnica-gwcTez mam gwc i zastanawiam się czy iśc w automatykę czy ręczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts