Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ten schemat ogrzewania podłogowego i grzejnikowego jest poprawny ?

bn4pn

Recommended Posts

Dzień dobry,

z piwnicy budynku obok doprowadzone jest ogrzewanie miejskie. Obecnie na zasilaniu jest ok. 60*C przy przepływie wody ok. 135l. (zimą ok. 95*C) Temperatura powrotu ok. 43*C. Z wymiennika wychodzi zasilanie do mojej piwnicy (ok. 30 m.) I przez piwnicę do góry do grzejników na parter i ogrzewa ok 75 m2 powierzchni, no i powrót przez moją piwnicę do wymiennika w budynku obok. Chciałbym u siebie w piwnicy wpiąć się w zasilanie i powrót robiąc tym samym oddzielną gałąź na ogrzewanie podłogowe, założyć układ mieszający z pompą i puścić rurki na parter i tam dać rozdzielacz na kilka pętli. Powierzchnia do ogrzania to ok. 45 m2. Pompkę, która jest za wymiennikiem przełożyłbym tylko na gałąź ogrzewania grzejnikowego u mnie w piwnicy, a na drugą gałąź dałbym ww. układ mieszający z pompą. Czy taki ww. schemat całości ogrzewania będzie poprawny ?

Założenia OK, teraz tylko obilczyć to hydraulicznie, żeby pompy sobie wody nie kradły a potem do roboty.

Dzięki za odpowiedź. Zastanawia mnie jeszcze, czy taki układ mieszający z głowicą termostatyczną na zasilaniu i kapilarą będzie OK. Zasilenie z ciepłą wodą leci przez zawór termostatyczny, następnie przez pompkę od dołu, która jednocześnie pobiera wodę z powrotu podłogówki, potem za pompką kapilara, czujnik temperatury i ciśnienia, dalej bypass, potem zasilenie do rozdzielacza na górną belkę i w poszczególne pętle. Lewa strona Dolnej belki rozdzielacza to powrót podłogówki do piwnicy do dolnej części układu mieszającego wpięte przed bypass. Prawa strona dolnej belki rozdzielacza to powrót do piwnicy w główną rurę powrotu zimnej wody do kotła.

W załączniku ww. układ mieszający i przykładowe zdjęcie z rozdzielaczem i układem. Tylko zamiast termostatu na rozdzielaczu u mnie byłby na zasilaniu przed pompką. I w moim przypadku układ mieszający w piwnicy, a rozdzielacz w domu.

Zda to wszystko egzamin ?

ukl mieszzajacy.jpg

miesza z rozdz.jpg

Edytowane przez bn4pn