Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka stolarka i jakie drzwi tarasowe patio 3000x2400

Recommended Posts

Zastanawiam się nad wycena Vetrexu na profilu v82 oraz firmy Oknostyl na profilu Schuco Living MD.

Najbardziej się martwię co dobrać w kwestii drzwi tarasowych bo albo uchylno- przesuwne albo odstawno przesuwne. Wymiary 3000x2400. Wiem że to dość spory rozmiar ale na automacie to działa fajnie bo miałem okazję testować uchylne. Nie wiem czy odstawne nie działałyby lepiej

Zawsze przypomina mi sie sytuacja dwóch kumpli ktorzy kupili segmenty do remontu.

Wymiar podobny 3.o x 2.4

Jeden wzial PSK z automatem

Drugi HSa

Ten pierwszy po dzis dzien pluje sobie w brode ze nie wydal cos ok 4 tys wiecej.

Skrzydlo 1.5x2.4 wykonalne. Oczywiscie. Uzytkowo dla wielu porazka mimo mechanizmu wspomagania ruchu w klamce

Przy tej wielkosci szyby musza miec 6mm. Sam pakiet trzyszybowy bedzie wazyl ok 160 kilo ze skrzydlem ok 180.

I wlasciwie tyle w temacie.

Wybor nalezy do Ciebie

Ja nigdy bym sobie nie zaserwowal PSK czy odstawnego i przesuwanego

Jesli juz zamienilbym na dwuskrzydlowy z fixem z boku.

Pomijam fakt ze wieksze swiatlo przejscia po otwarciu obu skrzydel

Pomijam latwosc obslugi

Pomijam koszt nizszy niz jakiekolwiek przesuwki

Gdybym mial kasę to alterantywa bylby tylko HS

Kto Ci powiedział że nie muszą być 6mm ? Sprzedawca ? i już z tego powodu bym ich skreślił

Maksymalna powierzchnia szyb 4mm to 3,0 a tu masz prawie 3,6

Sprzedawca w chyba 8 salonach w jakich byłem w Rzeszowie ze stolarka okienna żadnego błędu nie pokazało w programie więc chyba mogą

6mm mam przy oknie 2400x1800

Nie wiem nie znam się na tym, ale chyba byłoby dziwne że takie firmy jak Vetrex czy Oknoplast powinienem skreślać..

Sama szyba wyjdzie coś ponad 3,0 mkw

Przy takim wymiarze okna szyba zależnie od wysokości złożenia profili będzie miała 2,8-3,0 m2a różni producenci szkła dopuszczają 4mm do 3,35-3,5 m2.

A co do średnio komfortowego w użytkowaniu PSK zgoda. W miejscach gdzie intensywnie latem kursujemy (taras, ogród) nieporozumienie, dzieciaki sobie z obsługą często zupełnie nie radzą. Zwykły balkon z zatrzaskiem jest najwygodniejszy.