Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyty OSB + papa - pomoc w wyborze i wycenie

hudy8

Recommended Posts

Zgadzam się tylko takie warunki występują podczas dużego mrozu i braku śniegu. Panie Andrzeju a co jeśli temperatura zew nie generuje dużych mrozów a czapa śniegu utrzymuje dodatnią tmp w szczelinie?pytam bo niejednokrotnie widziałem na płycie lub membranie sople lodu i szron a podczas odwilży płynącą wodę która robiła duże szkody...zaznaczę że tak ekstremalne warunki dotyczyły nowo wybudowanych domów w okresie 2-3 lat od uruchomienia ogrzewania. Powiedzmy że sytuacja w końcu się normuje, mimo tego czy takie obrazki już nigdy nie będą miały miejsca w mniejszym stopniu?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zwróć uwagę, że wspomniałeś również o folii dachowej. Można być kilka przyczyn:

- paroizolacja jest niedokładnie (niestarannie) zamontowana,

- duża wilgotność pomieszczeń w trakcie montażu izolacji cieplnej i paroizolacji,

- wykonanie zewnętrznej izolacji cieplnej styropianem a następnie tynków i wylewek w środku 9dość powszechny błąd ale umożliwiający prace zimą w środku),

- za szybkie zasiedlenie niewysuszonego budynku.

Pozdrawiam.

Tak będzie płyta osb, papa i odrazu na to dachówka.

Dziś rozmawiałem z gościem który robi dach niedaleko mnie. Dach był deskowany w tamtym roku a dziś kładli dachówkę. Mówi że właściciel kupił dość fajną papę niestety jeszcze nie wiem jaka to firma ale chyba Mida bo ma wzór śnieżynki. Termozgrzewalna ale bili na papiaki. Biorą od deskowania 10zł m2.

MIDA to rosyjska papa. Ja również bym jej nie położył na swoim dachu.

Panie Surgi nie pokazał mi Pan nic o czym bym nie wiedział...Dlaczego czyta Pan moje posty po łebkach? Przecież wyraźnie napisałem ,,proszę sobie wyobrazić sytuację że kalenice są pokryte śniegiem i lodem,, Jak się ma więc ten Pana rysunek do sytuacji o której piszę??