Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty eksploatacji przydomowej oczyszczalni ścieków

Katarzynka87

Recommended Posts

Hej Forumowicze!

to mój pierwszy post, także liczę na waszą wyrozumiałość i pomoc.

Przy budowie mojego domku aktualnie zastanawiam się nad systemem odprowadzania ścieków.

Zastanawiam się pomiędzy szambem a POŚ.

Domek buduje na terenie aglomeracji Gdańskiej, także mam wymagania dla RLM >100 000

Koszt budowy szamba wyniesie 3300 zł + koparka ok. 600 zł - liczę w zaokrągleniu 4000 zł

Eksploatacja szamba przy założeniu zużycia wody na poziomie 8 m3/msc wyniesie 8x12 zł = 96 zł, co da rocznie 1150 zł.

Pytanie do forumowiczów - jeżeli ktoś ma POŚ w aglomeracji o najwyższym zakresie RLM, to jaką ma POŚ i jakie są jej koszty utrzymania tj. badania próbek, prąd, serwis, bakterie, wywóz?

10 000 zł kredytu przy obecnych stopach procentowych kosztuje mnie ok 60 zł/msc.

Chciałabym policzyć czas zwrotu z inwestycji w POŚ.

Pozdrawiam

Hej Forumowicze!

Przy budowie mojego domku aktualnie zastanawiam się nad systemem odprowadzania ścieków.

Domek buduje na terenie aglomeracji Gdańskiej, także mam wymagania dla RLM >100 000

Koszt budowy szamba wyniesie 3300 zł + koparka ok. 600 zł - liczę w zaokrągleniu 4000 zł

Eksploatacja szamba przy założeniu zużycia wody na poziomie 8 m3/msc wyniesie 8x12 zł = 96 zł, co da rocznie 1150 zł.

Pytanie do forumowiczów - jeżeli ktoś ma POŚ w aglomeracji o najwyższym zakresie RLM, to jaką ma POŚ i jakie są jej koszty utrzymania tj. badania próbek, prąd, serwis, bakterie, wywóz?

10 000 zł kredytu przy obecnych stopach procentowych kosztuje mnie ok 60 zł/msc.

Pozdrawiam

Kilka uwag.

Jesteś pewna stawki 12PLN za wywóz m3 ścieków z szamba? Podejrzanie niska. To byłaby najniżsa stawka o jakiej słyszałem. Tak ze 2x za niska na oko.

Może to jest cena za usługe wywozu bez kosztu oddania ścieków do zlewni ścieków gdzieś przy oczyszczalni? Albo "firma" co to wylewa potem w krzaki?

Jesli aglomeracja i badanie próbek to nie POS (z drenażem) tylko BOŚ ( czyli oczyszczalni biologiczna) żeby te próbki można było pobrać. A to i cena zauważalnie wyższa.

Według mojej wiedzy kwoty za wywóz jakie podałaś są nierealne lub realne, ale w przypadku kiedy ścieki te wylewane są w krzaki tak jak napisał kolega wcześniej.

Średnio musisz przyjąć, że te 200 PLN to tak lekko za wywóz tej 8m3 zapłacisz. Może to co podajesz to cena skupu ścieków na stacji i tyle. Do tego dojdzie jeszcze transport i usługa.

Ciężko jest znaleźć kogoś kto za 100 PLN wywiezie 8m3 nieczystości płynnych.

Odnośnie oczyszczalni w aglomeracji. Jest tak jak kolega może być tylko mechaniczno-biologiczna oczyszczalnia ścieków, inna nie wchodzi w grę. Dodatkowo rozwiązanie musi być dostosowane do wymaganego poziomu usuwania związków fosforu. Na drodze biologicznej żadna oczyszczalnia nie zbliża się do tego poziomu wskazanego w rozporządzeniu dla 100 000 RLM, jak ktoś mówi że tak jest to naczytał się głupot i najzwyczajniej nie zna się na temacie.

Jeśli będziesz odprowadzać oczyszczone ścieki do urządzeń wodnych czyli będzie to specjalne korzystanie z wód, musisz uzyskać pozwolenie wodnoprawne i wtedy musisz w tej wielkości aglomeracji wykonać 24 próbki w ciągu roku.

Jeśli będziesz odprowadzać do własnego gruntu to musisz już zwrócić się z tym pytaniem do urzędników z twojego regionu gdyż Ministerstwo nie określiło tego w rozporządzeniu. Dało dowolność starostwom/gminom. W przypadku kiedy oczyszczalnia jest poza aglomeracją to nie ma konieczności wykonywania próbek oczyszczonych ścieków gdy wprowadzasz do swojego gruntu - w Twoim przypadku musisz zwrócić się z oficjalnym pismem do odpowiedniego wydziału.

Teraz troszkę kosztów eksploatacyjnych, wg moich przeliczeń:

Zbiornik bezodpływowy - 8 m3/m-c x 200 PLN = 1600 PLN

Oczyszczalnia w momencie kiedy będziesz musiała wykonywać próbki - 24 x 200 PLN (BZT5, ChZT, Zawiesina ogólna, Fosfor ogólny, Azot ogólny) = 4800 PLN

Oczyszczalnia (prąd) - około 150 PLN/rok

Oczyszczalnia przegląd - około 300 PLN/rok

Wywóz osadów - 200 PLN/rok

Razem oczyszczalnia: 5450 PLN

W sytuacji kiedy nie będziesz musiała wykonywać próbek koszty te bardzo mocno spadną bo to będzie kwota nie przekraczająca 700 PLN

Jak widać jest wiele czynników, które będą decydowały czy warto pójść we własny system oczyszczania czy korzystać z przysłowiowego szamba

UOTE=Katarzynka87;7462694]Hej Forumowicze!

Pozdrawiam

Wielkie dzięki za podpowiedzi :)

Teraz:

- ustalę dokładnie cenę wywozu ścieków z szamba,

- skontaktuje się z wydziałem środowiska mojej gminy - może udzielą mi informacji co do ilości próbek (będę odprowadzała wodę z BOŚ do gruntu)

Na razie obliczenia wskazują na szambo.

Przy dwóch próbkach rocznie (idąc za obliczeniami Artura) koszt utrzymania BOŚ oscylował by w okolicach 1050 zł - wychodzi 550 zł rocznie taniej od eksploatacji szamba.

Szacując różnice w kosztach inwestycji w wysokości 8000 zł (4000 zł szambo i 12000 zł BOŚ) i dodając do kosztów eksploatacji BOŚ koszt obsługi kredytu w wysokości 480 zł/rok, różnica w kosztach rocznych eksploatacji wyniosłaby 70 zł - za długi okres zwrotu.

Dodatkowo okolica jest b. rozwojowa. Być może za 5-8 lat wybudują u nas kanalizację.

Jak dowiem się o dokładnych kosztach, to przedstawię w tym wątku moje wyliczenia.