Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

termostaty/siłowniki-a wreszcie bufor dla PC?

Gość TwojPan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Twój Panie

Cóż takiego dziwnego czy też wyjątkowego jest w twoim domu?

Że projekt indywidualny? Że nie dworek? Że rozdzielone strefy? Że może płaski dach, duże przeszklenia?

Mam to wszystko u siebie, nawet co do powierzchni większe.

Działa znakomicie na najprostszej instalacji. Nie miałem nawet potrzeby kręcenia rotametrami - od początku otwartymi na full.

Jak już upierasz się przy sterowaniu poszczególnymi pętlami, wstaw sobie, jak Ci napisał Clarnet bypass z zaworem różnicy ciśnień.

Takim za 75-150 zł.

Wyreguluj stosownie do charakterystyki i po problemie.

Na siłę szukasz problemów.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Gość TwojPan
TwójaPanie :), BTW ksywkę masz zachęcającą do pomocy.

Aż dziw bierze, że na to pytanie nie potrafi odpowiedzieć TwójInstalator.

Odpowiedź nienjest jednoznaczna,

Większość producentów PC PW wymaga minimalnego przepływu i minimalnego zładu wody grzewczej.

Jedne wiec pompy poradzą sobie z taką instalacją, a inne nie - o czym pisałem na blogu.

Musisz wiedzieć czy Twoja pompa musi pracować ze stałym przepływem, czy może ze zmiennym.

I czy sama ten zmienny przepływ zrobi czy to Ty będziesz ją dławił.

Sam bypas niczego nie rozwiąże o ile nie jest wyregulowany właściwie na odpowiedni przepływ.(hydraukik powinien wiedzieć, że bypas nie tylko się wstawia, ale i ustawia :)

Jak już go wyregulujesz i zadziała jak ma zadziałać, to wtedy musisz policzyć czy masz zachowany ten minimalny zład wody na układzie bypasu.

Jak ten zład jest zachowany i spełnione warunki jak wyżej, to nie potrzebujesz ani bufora, ani sprzęgła.

Pzdr

Dodano

Względnie bufor szeregowy; niekoniecznie równoległy, pełniący funkcje sprzęgła.

A na koniec.

Jak o tym nie wie Twój instalator, to raczej nie ma szans, by całą resztę dotychczasowej instalacji zrobił dobrze.

Mój nick nie ma tu żadnego znaczenia,taki sam jak carbon,Phixis itd.Jest paszkwilem na boskie znaczenie internetu.Twój internet=TwójPan i tyle.

Co do reszty,nawet jako laik byłem na dobrej drodze.I choć był to skrót myślowy kogoś kto się nie zna-kierunek był prawidłowy.

Teraz muszę sprawdzić pozostałe informacje czy posiadany Samsung EHS TDM 8kW cyt."musi pracować ze stałym przepływem, czy może ze zmiennym.

I czy sama ten zmienny przepływ zrobi czy to Ty będziesz ją dławił."

Mój instalator pewnie to wszytko wie,ale ja chciałbym wiedzieć czy zrobi to tak jak być powinno.Dlatego zaczekam na jego propozycję.Póki co ogrzewam się nadmuchem z PC.Czekam na podłączenie pozostałej części instalacji.

Chciałbym bardzo podziękować za rzeczową odpowiedź.

Szczególnie za to,że jest na temat bez spamu o termostatach i ich bezużyteczności.

Co do Althermy,brałem ją pod uwagę-cena powaliła mnie na kolana.BTW,jeśli posiadałaby takie możliwości jak EHS TDM -pewnie była by w moim domu.

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję wszystkim.

Gość TwojPan

Cóż takiego dziwnego czy też wyjątkowego jest w twoim domu?Jak już upierasz się przy sterowaniu poszczególnymi pętlami, wstaw sobie, jak Ci napisał Clarnet bypass z zaworem różnicy ciśnień.

Takim za 75-150 zł.

Wyreguluj stosownie do charakterystyki i po problemie.

Na siłę szukasz problemów.

Pozdrawiam

Pratchawiec

W moim domu nie ma nic nadzwyczajnego.

Zadałem pytanie czy konieczny jest bufor,a dostałem odpowiedzi że niekonieczne są termostaty.To taka drobna różnica.

Nie szukałem problemów.Szukałem pomocy w odpowiedzi na pytanie.Wystarczyła odpowiedź Karbona-jedna i rzeczowa.

Dziękuję i pozdrawiam.

proszę bardzo.

A na marginesie - cóż takiego posiada ten samsung, czego nie ma w Althermie?

Co do ceny - jest ona pochodną zastosowanych w urządzeniu rozwiązań oraz szeroko rozumianego wsparcia producenta związanego z obsługa techniczną, gwarancją, dostępem do części, serwisem, dokumentacją itd. Każdy musi zarobić swoje, w tym producent. Też o tym pisałem :)

Jak konkurencja w końcówce ub roku wstawiła do swoich pomp, to co jest w Althermie od 5 lat, to okazało się różnica w cenie drastycznie zmalała.

Pzdr

Gość TwojPan
Twój Panie

Nawet jeśli Samsung będzie pracował ze zmiennym przepływem, istnieje zapewne przepływ minimalny poniżej którego inwerter wyłączy sprężarkę, a najpewniej całą PC, wskazując na błąd przepływu.

Pozdrawiam

Pratchawiec

To jest jasne.Dlatego założyłem ten wątek.

Instalator pewnie wie co zrobi.Ja chcę wiedzieć czy wybrał optymalne rozwiązanie.Korzystne nie tylko dla jego kieszeni.

Dziękuję.

Gość TwojPan
proszę bardzo.

A na marginesie - cóż takiego posiada ten samsung, czego nie ma w Althermie?

Co do ceny - jest ona pochodną zastosowanych w urządzeniu rozwiązań oraz szeroko rozumianego wsparcia producenta związanego z obsługa techniczną, gwarancją, dostępem do części, serwisem, dokumentacją itd. Każdy musi zarobić swoje, w tym producent. Też o tym pisałem :)

Jak konkurencja w końcówce ub roku wstawiła do swoich pomp, to co jest w Althermie od 5 lat, to okazało się różnica w cenie drastycznie zmalała.

Pzdr

Nie mam pretensji do tego,że mam za mało w kieszeni na Althermę :)

Co posiada Samsung,a no taką możliwość,jakiej nie znalazłem w takiej postaci w żadnej PC na rynku z jednej jednostki ogrzewanie i klimatyzację :

"Rozwiązanie 2w1 EHS TDM to pompa ciepła powietrze/woda (A2W) i powietrze/powietrze (A2A).Praca pompy ciepła EHS TDM w trybie A2A+A2W umożliwia ogrzewanie wodne i CWU, chłodzenie wodne i powietrzne, ogrzewanie wodne i powietrzne oraz współpracę z obiegiem solarnym".

tdm.jpg

ehs.jpg

Którykolwiek z wujków "dobra rada" posiada taki system?Posiadał,był w takim domu?Czy zaklinamy jedynie teorię na własne niecne potrzeby?

No to jak,macie takie systemy w domach,użytkujecie na co dzień?

Jak uda mi się "przywołać" tutaj asolta,to może nam opowie o takich systemach które projektował i które działają w praktyce.Może być to jednak trudne,bo oprócz tych "bezpodstawnych teoretycznych opinii " powyżej,pojawi się jeszcze Liwko i kilku innych z którymi rozmowa jest tak oczywista jak rozmowa z konserwatywną częścią (większą) forumowiczów FM z milionami postów na koncie.Czyli coś w stylu jak powyżej:

Będzie działało,ale po co ci to wszystko-zrób tak jak ja a będziesz miał lepiej

Bo ci co mają nieco inne domy-to głupole.A nie daj Bóg jeśli mają automatykę i inteligentne sterowanie.:no:

Nie mam takiego systemu i nie chce mieć.

Rozumiem z twoich wywodów stricte finansowych, że Twoja pompa pochodzi z demobilu zza naszej zachodniej granicy, zlektrozawory dostałeś w gratisie razem z rozdzielaczem na promocji w Castoramie, a termostaty przyniósł Mikołaj na gwiazdkę, wtedy twoje wywody na temat kosztów pompy mają jakiś sens.

Co do kabli grzejnych byłyby idealnym rozwiązaniem właśnie dla Ciebie czemu sam ich nie założyłeś?

Nie zakładaj bufora, potestuj system jak to chodzi przez pierwszy sezon, i podziel się swoimi obserwacjami na tym forum. Z niecierpliwością będę czekał na wyniki, może jest to jakaś alternatywa?

Z tą inteligencją domu też trzeba uważać, bo czasem może się okazać, że dom będzie bardziej intelligentny od swojego właściciela i co wtedy?

Gość TwojPan

Tu nie chodzi o spory o to kto ma lepiej, tylko o ekonomię inwestycji.Twój rekuperator kosztował prawie trzy razy tyle co mój.A mój trzy razy tyle co Bartha3z który zrobił go tymi ręcami.Tylko mój kosztował trzy razy tyle co jego,a twój 6 razy tyle co jego.To są te nieuzasadnione ekonomicznie wydatki-jak dla mnie.Dokładnie tak samo jak gruntowa PC.Ale to moje prywatne zdanie.

Do mego układu listwy rozdzielacza nie potrzebuję,termostaty mają styk napięciowy zał/wył i otwierają siłowniki.Cały system grzanie woda-powietrze,chłodzenie woda-powietrze (2 klimatyzatory do zabudowy slim 3,5kW) kosztował 27k pln z montażem i osprzętem.To i tak bardzo dużo.Ale jest wygodny i komfortowy.A tak miało być.

Pixi

to proszę wyjaśnij dlaczego Twojpan ma wywalić to sterowanie ( nie będzie działać czy nie będzie potrafił tym sterować ?)

A słyszałeś kiedyś o rozwiązaniach typu "inteligetny dom" ?

A co do temp w pomieszczeniach- naprawdę uważasz , że wszystkim pasuje zawsze jedna temp ?

Te dwie sprawy sie zazebiaja. Czy naprawde uwazasz, ze w tak malym domku moga byc jakies "strefy" o znaczaco rozniacych sie parametrach? Chce miec w sypialni chlodniej, to pojdzie do skrzynki i zdlawi nieco petle w sypialni. Bedzie nieco chlodniej (1 moze 2*C jak zakreci calkiem). Nie bedzie mial sytuacji, ze w salonie bedzie 25*C a w sypialni 18*C. Takie roznice mam w zimie pomiedzy domem a nieogrzewanym garazem (grzeje go wlasnie dom przez sciane).

Nawet najbardziej "inteligentny dom" nie obejdzie fizyki, chocby jego wlasciciel nie wiem jak probowal. Sama idea swego rodzaju "systemu strefowego" (uklony dla Ansela Adamsa - stosowalem ;)) jest do zrealizowania, ale nie w takiej zwartej bryle malego domu, gdzie pewnie sama WM bedzie bardzo istotnym czynnikiem w "homogenizacji" warunkow wewnatrz.

Jak mu sie ten uklad z zaworami, bypassami, buforami, sterownikami i co tam jeszcze dolozy "rozhusta", to dopiero bedzie tu na forum jojczenie. Ciezko jest sie przyznac do tego, ze - delikatnie mowiac - przekombinowalismy. Wiem, bo sam tak mialem z klimakonwektorem do chlodzenia poddasza z DZ. Bardziej doswiadczeni forumowicze pisali, a ja wiedzialem swoje. Zycie szybciutko to zweryfikowalo. Tutaj tez tak bedzie. :)

Gość TwojPan

Jeśli tak będzie,to nie omieszkam poinformować.

A i bryła mojego budynku,nie przypomina zwartej.Może masz rację,może nie dam rady aż tak bardzo zróżnicować temperatur,mam nadzieję jednak że będzie to bardziej komfortowe a niżeli na samych rotametrach.Niebawem się okaże.

Wszak takie systemy istnieją i mają się dobrze tak jak ich użytkownicy-których także pozdrawiam

Pozdrawiam i dziękuję.

Jeśli tak będzie,to nie omieszkam poinformować.

A i bryła mojego budynku,nie przypomina zwartej.Może masz rację,może nie dam rady aż tak bardzo zróżnicować temperatur,mam nadzieję jednak że będzie to bardziej komfortowe a niżeli na samych rotametrach.Niebawem się okaże.

Wszak takie systemy istnieją i mają się dobrze tak jak ich użytkownicy-których także pozdrawiam

Pozdrawiam i dziękuję.

A czego się spodziewasz, że napiszą że wydali kasę na coś i nie działa tak jak to sobie założyli lub też działałoby podobnie i bez tego? Może wtedy stać ich by było na taki wypasiony rekuperator jak mój za 3x tyle co Ty lub 9x tyle co ma @bart

Mam prośbę w swoich przyszłych obliczeniach uwzględnij co następuje:

- mój dom jest 1,5 raza większy od Twojego więc i potrzebuje 1,5razy większego rekuperatora - taki złożony ze skrzynki po jabłkach i wentylatorów ze starego PC-ta nie dawał niestety rady.

- wszystko kupuję za zaoszczędzone pieniądze, co powoduje że nie płacę odsetek od kredytów, przypominam, że kredyt 30-to letni pod hipotekę kosztuje ok 100% więc zaoszczędzam tutaj 2x.

- w czasie kiedy uczyłem się na forum jak zbudować reku samemu plus czas poświęcony na jego wykonanie, mogłem zarobić tyle żeby kupić sobie to 9x lepsze reku za własne pieniądze - tu nie ma oszczędnosci bo czasu tyle samo straciliśmy.

- realnie dostałem ok 20% zwrotu inwestycji w pompę i reku - z dotacji.

Jeśli weźmiesz w/w warunki pod uwagę to chyba, aż tyle nie przepłaciłem.

Oczywiście wszystkie te założenia są tylko teoretyczne i nie są podstawą do wniesienia pozwu.

Pozdrawiam i już się nie wtykam w ten temat.

Gość TwojPan

Wiesz co ja wietrzę podstęp jak wszyscy na tym forum chwalą to samo rozwiązanie.Bez względu na system ogrzewania,budowę domu,potrzeby i preferencje użytkowników itd.

Pozdrawiam i dziękuję choć do samego tematu wątku wniosłeś ...nic.Ale to częsta praktyka na tym forum.

Ja też, myślę że otworzyłeś ten temat żeby wszyscy Cie pochwalili jaki świetny system sobie zamontowałeś, a tu poszło trochę nie w tę stronę i masz teraz pretensje że nikt nie wychwala Twojego systemu pod niebiosa. Może i dla ciebie nic moje posty nie wniosł, ale może dla innych użytkowników już tak, i nie popełnią takiego samego błedu jak ty.

Poza tym są też inne fora, gdzie może ktoś Cię pochwali - np elektroda, pan szuka pana itd.

Gość TwojPan
Ja też, myślę że otworzyłeś ten temat żeby wszyscy Cie pochwalili jaki świetny system sobie zamontowałeś, a tu poszło trochę nie w tę stronę i masz teraz pretensje że nikt nie wychwala Twojego systemu pod niebiosa. Może i dla ciebie nic moje posty nie wniosł, ale może dla innych użytkowników już tak, i nie popełnią takiego samego błedu jak ty.

Poza tym są też inne fora, gdzie może ktoś Cię pochwali - np elektroda, pan szuka pana itd.

Odpowiem Ci tak.Widzisz w mojej stopce sprzęt jaki mam w domu?

Ja się chwalę?Wytłumaczyłeś sobie powyżej ,jak to mało wybuliłeś na PC i reku.Wtopa na całego.A wypominasz mi grosze za termostaty , siłowniki i bufor.Pomogło i uspokoiło Cię to?Fajnie popisać nie na temat w czyimś wątku co?Byle by popierdzielić farmazony.Ehh szkoda gadać.

I ucz się matematyki synek,bo 185 to nie 1,5 raza więcej od 130 :)

Edytowane przez TwojPan

Ja się chwalę?Wytłumaczyłeś sobie powyżej ,jak to mało wybuliłeś na PC i reku.Wtopa na całego.A wypominasz mi grosze za termostaty , siłowniki i bufor.Pomogło i uspokoiło Cię to?Fajnie popisać nie na temat w czyimś wątku co?Byle by popierdzielić farmazony.Ehh szkoda gadać.

I ucz się matematyki synek,bo 185 to nie 1,5 raza więcej od 130 :)

Matematyki mnie nie ucz sam twierdzisz że 3x3 to 6 a to już poważniejszy błąd poza tym mam jeszcze 30m pomieszczeń gospodarczych. Szkoda dyskusji z takim dyletantem jak ty.

No wlasnie z tym nie jest najlepiej. W watkach o PCi raczej czyta sie opinie, ze ludzie nie wykorzystuja takich bajerow przy sterowaniu. Poza wszystkim o wlasnych "porazkach" glosno sie nie krzyczy. :)

Ja się chwalę

Wyobraz sobie, ze pisujac regularnie w watkach o zuzyciu take dane w stopce sa potrzebne i nie maja nic wspolnego z chwaleniem sie czymkolwiek komukolwiek. Po prostu suche dane zuzycia sa goowno warte i takich wpisow nawet wiekszosc ludzi nie czyta.

Czytajc prezentowany w innych watkach punkt widzenia danego uzytkownika tez warto wiedziec, przez jaki pryzmat spoglada na dany temat.

Twoja stopka mowi mi tylko tyle, ze historie znasz slabo. :)

Gość TwojPan
No wlasnie z tym nie jest najlepiej. W watkach o PCi raczej czyta sie opinie, ze ludzie nie wykorzystuja takich bajerow przy sterowaniu. Poza wszystkim o wlasnych "porazkach" glosno sie nie krzyczy. :)

Wyobraz sobie, ze pisujac regularnie w watkach o zuzyciu take dane w stopce sa potrzebne i nie maja nic wspolnego z chwaleniem sie czymkolwiek komukolwiek. Po prostu suche dane zuzycia sa goowno warte i takich wpisow nawet wiekszosc ludzi nie czyta.

Czytajc prezentowany w innych watkach punkt widzenia danego uzytkownika tez warto wiedziec, przez jaki pryzmat spoglada na dany temat.

Twoja stopka mowi mi tylko tyle, ze historie znasz slabo. :)

Kurcze,ktoś mi mówił że lepiej tu nie zadawać takich pytań.Odpowiedzi na pytanie udzielił jeden człowiek mający jakiekolwiek pojęcie.Reszta pierdzeli trzy po trzy,byle coś pisać.Same teoretyczne farmazony.W stopkach od PC do kominka,klima itd.A linczuje się człowieka który ma jedną PC do grzania i chłodzenia,wodą/powietrzem.Sic!

A o przeroście formy nad treścią czytam od gościa co ma w domu trzy piloty do cyrkulacji.Bardzo inteligentnie.Podziwiać.

Żenada

Nie komentuję wpisu o historii.Pisząc 15k postów ,pewnie brakło ci na nią czasu.

Proszę admina o zamknięcie tematu.