MMPC 13.02.2023 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 (edytowane) Ja zużywam w domu ok 70% całej energii w taniej taryfie. Więc gdyby różnice w przesyle były tak duże, to warto było by pozostać w G12W. Też liczyłem stawki w Tauronie i wygląda to z grubsza tak jak podał Tomasz197710. Mi tylko wyszła różnica, że w taniej to będzie ok 94gr. Faktycznie "opłaca się" zostać w g12w ale pod warunkiem, że odpuścimy sobie specjalnie grzanie w nocy. Różnica w sprawności nie zrekompensuje różnicy w cenie. Jak nie ma możliwości ustawienia dwóch krzywych dla taniej i drogiej taryfy tak żeby PC pracowała całą dobę, ale z różną wydajnością to już lepiej obniżyć temeraturę zasilania grzać nonstop. W mojej PC jest takie wejście "hucznie nazwane smart grid ready" i właśnie je testuje. Pozwala trochę zoptymalizować zużycie w poszczególnych taryfach podnosząc lub obniżając krzywą w zależności od ceny energii i produkcji PV. Wychłodzenie instalacji i dogrzewanie jej pełną mocą w tzw " taniej taryfie" nie ma ekonomicznego sensu. Edytowane 13 Lutego 2023 przez MMPC Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/228859-grzanie-pc-pw-w-ii-taryfie/page/19/#findComment-8048375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 13.02.2023 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 jak różnica miedzy drogimi a tanimi godzinami po przekroczeniu limitu 2MWh jest tylko 20-25% wynikająca jedynie z kosztów dystrybucji to grzanie nocą kompletnie mija się z celem. Tu nawet nie ma co liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/228859-grzanie-pc-pw-w-ii-taryfie/page/19/#findComment-8048385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 13.02.2023 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 Mam G 11, ale pompa ciepła swoje bierze z lata w magazynie zostanie mi 2500-3000kWh pompa weźmie więcej. co poradzicie? OK dołożę z 1kWp na lato ale granica 2000kWh jest dość ciężka dla pomp ciepła/klim/i elektrycznych podłogówek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/228859-grzanie-pc-pw-w-ii-taryfie/page/19/#findComment-8048388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 13.02.2023 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 Przepraszam, ale nie da się tego tak łatwo i jednoznacznie stwierdzić: opłaca się, albo nie opłaca. Jednego dnia może być +5 w dzień i -5 nocą, a następnego dnia może być dobowe wahanie temperatury rzędu 1 lub 2 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/228859-grzanie-pc-pw-w-ii-taryfie/page/19/#findComment-8048390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.02.2023 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 (edytowane) Też liczyłem stawki w Tauronie i wygląda to z grubsza tak jak podał Tomasz197710. Mi tylko wyszła różnica, że w taniej to będzie ok 94gr. Faktycznie "opłaca się" zostać w g12w ale pod warunkiem, że odpuścimy sobie specjalnie grzanie w nocy. Różnica w sprawności nie zrekompensuje różnicy w cenie. Jak nie ma możliwości ustawienia dwóch krzywych dla taniej i drogiej taryfy tak żeby PC pracowała całą dobę, ale z różną wydajnością to już lepiej obniżyć temeraturę zasilania grzać nonstop. W mojej PC jest takie wejście "hucznie nazwane smart grid ready" i właśnie je testuje. Pozwala trochę zoptymalizować zużycie w poszczególnych taryfach podnosząc lub obniżając krzywą w zależności od ceny energii i produkcji PV. Wychłodzenie instalacji i dogrzewanie jej pełną mocą w tzw " taniej taryfie" nie ma ekonomicznego sensu. TA ha ha a później na innym wątku będzie opisywane i przechwałki jeden przed drugim ile to (kWh ) poszło /mies. Kuźwa co za druciarstwo - W domu ma być ciepło i olewam to kiedy i co--- Ma byc stala temperatura 24/24h No ale jak się zwróci TAKIEMU uwagę w wątku Pompa Ciepła- zużycie energii że to za malo mu poszło tych kWh/mies To zaraz wie co napisać ---dociepl sobie dom A ja na to ---A ty grzej i nie kłam innych. POWODZENIA . ha ha Edytowane 13 Lutego 2023 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/228859-grzanie-pc-pw-w-ii-taryfie/page/19/#findComment-8048393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMPC 13.02.2023 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 Przepraszam, ale nie da się tego tak łatwo i jednoznacznie stwierdzić: opłaca się, albo nie opłaca. Jednego dnia może być +5 w dzień i -5 nocą, a następnego dnia może być dobowe wahanie temperatury rzędu 1 lub 2 stopni. Nawet jakbyś miał stałą temperaturę zewnętrzną w dzień i w nocy, co jest rzadkością. To sam fakt, że PC pracuje z pełną mocą na dużo wyższej temperaturze zasilania przez 10h/dobę zamiast 24h z częściowym obciążeniem na niżej temperaturze zasilania, powoduje kompletny bezsens używania tylko "taniej" taryfy. Pomijam już fakt, że ma to również wpływ na komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/228859-grzanie-pc-pw-w-ii-taryfie/page/19/#findComment-8048398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 14.02.2023 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 (edytowane) Nawet jakbyś miał stałą temperaturę zewnętrzną w dzień i w nocy, co jest rzadkością. To sam fakt, że PC pracuje z pełną mocą na dużo wyższej temperaturze zasilania przez 10h/dobę zamiast 24h z częściowym obciążeniem na niżej temperaturze zasilania, powoduje kompletny bezsens używania tylko "taniej" taryfy. Zgoda ale tylko po przekroczeniu 2MWh bo wtedy roznica w cenie prądu robi sie minimalna. Do kwietnia lub polowy maja bo wtedy przekrocze magiczne 2000 zamierzam pompę puszczać tylko w tanich godzinach. No chyba że bedzie piekne słonce i pojdzie prąd z paneli. Edytowane 14 Lutego 2023 przez cactus Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/228859-grzanie-pc-pw-w-ii-taryfie/page/19/#findComment-8048414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 14.02.2023 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 (edytowane) TA ha ha a później na innym wątku będzie opisywane i przechwałki jeden przed drugim ile to (kWh ) poszło /mies. Kuźwa co za druciarstwo - W domu ma być ciepło i olewam to kiedy i co--- Ma byc stala temperatura 24/24h No ale jak się zwróci TAKIEMU uwagę w wątku Pompa Ciepła- zużycie energii że to za malo mu poszło tych kWh/mies To zaraz wie co napisać ---dociepl sobie dom A ja na to ---A ty grzej i nie kłam innych. POWODZENIA . ha ha Napier...sobie na dach paneli PV za grube tysiące PLN i kozakujesz. Zrozum, że są ludzie którzy mają dobrze i szczelnie zaizolowane domy na ocieplonej PF i dla nich grzanie w taniej taryfie było i jest najbardziej komfortowe i ekonomiczne. U mnie nie ma wachań większych niż jeden stopień przy grzaniu tylko w 2T- a to i tak tylko w największe mrozy z temp.zewnętrzna ponizej -15deg. Można żyć bez szmelcu na dachu, zapewniam cię. Jeśli ktoś już poznał odczyty i ma rachunek przed oczami, może sobie to łatwo wyliczyć, znając średnie procentowe zużycie w 1T i 2T. Wachania temperatur dzień/noc przy ostatnich zimach są raczej niewielkie i można je śmiało pominąć. Pozostaje kwestia tego kto zakładał wcześniej przy budowie domu grzanie tylko w 2T, jak bardzo ma przewymiarowaną PC- bo z kolosami jak TCap 9kW który ma sprężarkę od 12kW może być rzeczywiście przy obecnych cenach nieekonomicznie. Więkazość ludzi od grzania tylko w 2T ma osobny licznik dla PC więc można sobie wszystko sprawdzić A cwaniakom od niedawno założonych PV radzę zluzować gumki w majtkach, bo jak w zamian za ostatnie ograniczenia chinoli w tej technologii wejdą w życie, to znając politykę UE i jej następstwa czyli riposta- skończą się na tym, że wszystkie chińskie gwarancje na ten szmelc stracą swą moc a temat końcowego recyklingu spadnie na końcowego usera. A i bez tego u Niemców firmy płacą już horendalne kwoty za recykling tego szmelcu ściąganego z dachów swych budynków Edytowane 14 Lutego 2023 przez MartyyMcFly Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/228859-grzanie-pc-pw-w-ii-taryfie/page/19/#findComment-8048434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.02.2023 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 (edytowane) Zgoda ale tylko po przekroczeniu 2MWh bo wtedy roznica w cenie prądu robi sie minimalna...... Co rozumiesz pod pojęciem minimalna?. Dla mnie 50% więcej w drogiej w porównaniu z nocną lub patrząc odwrotnie 30% mniej w porównaniu z dzienną to dużo. Tym bardziej iż w tygodniu mamy 96 godzin taniej i 72 godziny drogiej. Rocznie zużywam około 7MWh z czego 3 to CO i CWU reszta to dom. I pomimo że od dwóch lat pompa idzie samopas to zużycie w drogiej za całość nie przekroczyło nigdy 35-40% Edytowane 14 Lutego 2023 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/228859-grzanie-pc-pw-w-ii-taryfie/page/19/#findComment-8048446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMPC 14.02.2023 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 Co rozumiesz pod pojęciem minimalna?. Dla mnie 50% więcej w drogiej w porównaniu z nocną lub patrząc odwrotnie 30% mniej w porównaniu z dzienną to dużo. Tym bardziej iż w tygodniu mamy 96 godzin taniej i 72 godziny drogiej. Rocznie zużywam około 7MWh z czego 3 to CO i CWU reszta to dom. I pomimo że od dwóch lat pompa idzie samopas to zużycie w drogiej za całość nie przekroczyło nigdy 35-40% Właśnie o to chodzi. Opłaca się mieć taryfę g12w, ale nie opłaca się wymuszać grzania tylko w taniej. W g11 masz około 1,2zł cały czas. W g12W masz w weekendy i w nocy 94gr a w dzień 1,30zł. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/228859-grzanie-pc-pw-w-ii-taryfie/page/19/#findComment-8048463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 14.02.2023 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 Właśnie o to chodzi. Opłaca się mieć taryfę g12w, ale nie opłaca się wymuszać grzania tylko w taniej. W g11 masz około 1,2zł cały czas. W g12W masz w weekendy i w nocy 94gr a w dzień 1,30zł. No to jak się nie opłaca? Co ty bredzisz? Jeśli cena po przekroczeniu 2k kWh to np. 0,85gr plus przesył dla 1T 0,23 a dla T2 to 0,05gr i robisz np. 65% w T2 a tylko 35% w T1 a różnice temp.dzień/noc dla takich ciepłych zim są pomijalne to jak ci się nie opłaca- jak ci się opłaca? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/228859-grzanie-pc-pw-w-ii-taryfie/page/19/#findComment-8048473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz197710 14.02.2023 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 (edytowane) Napier...sobie na dach paneli PV za grube tysiące PLN i kozakujesz. Zrozum, że są ludzie którzy mają dobrze i szczelnie zaizolowane domy na ocieplonej PF i dla nich grzanie w taniej taryfie było i jest najbardziej komfortowe i ekonomiczne. U mnie nie ma wachań większych niż jeden stopień przy grzaniu tylko w 2T- a to i tak tylko w największe mrozy z temp.zewnętrzna ponizej -15deg. Można żyć bez szmelcu na dachu, zapewniam cię. Jeśli ktoś już poznał odczyty i ma rachunek przed oczami, może sobie to łatwo wyliczyć, znając średnie procentowe zużycie w 1T i 2T. Wachania temperatur dzień/noc przy ostatnich zimach są raczej niewielkie i można je śmiało pominąć. Pozostaje kwestia tego kto zakładał wcześniej przy budowie domu grzanie tylko w 2T, jak bardzo ma przewymiarowaną PC- bo z kolosami jak TCap 9kW który ma sprężarkę od 12kW może być rzeczywiście przy obecnych cenach nieekonomicznie. Więkazość ludzi od grzania tylko w 2T ma osobny licznik dla PC więc można sobie wszystko sprawdzić A cwaniakom od niedawno założonych PV radzę zluzować gumki w majtkach, bo jak w zamian za ostatnie ograniczenia chinoli w tej technologii wejdą w życie, to znając politykę UE i jej następstwa czyli riposta- skończą się na tym, że wszystkie chińskie gwarancje na ten szmelc stracą swą moc a temat końcowego recyklingu spadnie na końcowego usera. A i bez tego u Niemców firmy płacą już horendalne kwoty za recykling tego szmelcu ściąganego z dachów swych budynków Sam zluzuj gumę w gaciach bo chyba cię ciśnie z zazdrości Skoro cię nie stać na panele to się weź do pracy a nie wymyślaj wyimaginowanych w twojej głowie nowych przepisów i z dupy wziętych przypuszczeń Ublizasz innym nazywajac ludzi"cwaniakami" którzy zainwestowali w fotowoltaike wypisałeś sam sobie świadectwo o swojej niepełnosprawności intelektualnej Ileż to już skomlenia słyszałem od podobnych do ciebie Instalacja miała się nigdy nie zwrócić a jak teraz okazuje że zwrot zajmie góra 3 lata a nie 10 jak to twierdzili podobni do ciebie specjaliści to teraz nowe przepisy wymyślacie Ty nazywasz mnie cwaniakiem a ja ciebie durniem Edytowane 14 Lutego 2023 przez Tomasz197710 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/228859-grzanie-pc-pw-w-ii-taryfie/page/19/#findComment-8048474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 14.02.2023 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 (edytowane) Sam zluzuj gumę w gaciach bo chyba cię ciśnie z zazdrości Skoro cię nie stać na panele to się weź do pracy a nie wymyślaj wyimaginowanych w twojej głowie nowych przepisów i z dupy wziętych przypuszczeń Nazywajac ludzi"cwaniakami" którzy zainwestowali w Fotowoltaike wypisałeś sam sobie świadectwo o niepełnosprawności intelektualnej Ty nazywasz mnie cwaniakiem a ja ciebie durniem Trzeba nie mieć rozumu, aby produkować energię na własnym dachu dla państwa które kroi cię ile się tylko da- od cen energii aż po podatki. Miałem "zainwestować" w PV kwotę, która wystarczałaby mi na energię na najbliższe 10 lat? Kto cię uczył matematyki? Przez ten czas, ceny energii najczęściej były na stałym poziomie, spadały a po raz pierwszy zdarzyło się że wzrosły. Ale tylko takich jak ty, można przestraszyć hasłami, że będzie tylko drożej. Tak miało być w tym roku z ceną węgla, drewna, gazu czy nawozów a ceny na giełdach idą w dół. Jeśli będzie recesja to ceny energii także polecą. Ten rok jest wyjątkowy przez wojnę na Ukrainie, oczywiście to pretekst dla spekulantów i spółek skarbu państwa by grabić obywateli. Ja wiem, że dla takich jak ty panel PV na dachu to "złoty interes", ale dla tych co umieją liczyć wychodzi zwykle , ze na potrzeby małego gospodarstwa domowego jest kompletnie nieekonomiczny. Lepiej postawić na termomodernizację lub od samego początku wybudować dom niskoenergetyczny. Najlepiej zamontować grzejniki a potem PC i PV i kolektory LOL! Nobel za głupotę Edytowane 14 Lutego 2023 przez MartyyMcFly Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/228859-grzanie-pc-pw-w-ii-taryfie/page/19/#findComment-8048476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 14.02.2023 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 I nikt tu niczego nie wymyśla Chiński zakaz uderzy w europejską fotowoltaikę. "Polska i Unia nie są na to gotowe" https://www.money.pl/podatki/chinski-zakaz-uderzy-w-europejska-fotowoltaike-polska-i-unia-nie-sa-na-to-gotowe-6864377844771712a.html Poczytaj też, ile kosztuje recykling zużytych paneli na terenie UE. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/228859-grzanie-pc-pw-w-ii-taryfie/page/19/#findComment-8048483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMPC 14.02.2023 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 No to jak się nie opłaca? Co ty bredzisz? Jeśli cena po przekroczeniu 2k kWh to np. 0,85gr plus przesył dla 1T 0,23 a dla T2 to 0,05gr i robisz np. 65% w T2 a tylko 35% w T1 a różnice temp.dzień/noc dla takich ciepłych zim są pomijalne to jak ci się nie opłaca- jak ci się opłaca? Rób jak chcesz, ale jak nie rozumiesz jaki wpływ mają parametry pracy pompy ciepła na sprawność to nie zarzucaj komuś bredzenia. A ciepła zima nie ma nic do różnicy temperatur dzień/noc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/228859-grzanie-pc-pw-w-ii-taryfie/page/19/#findComment-8048493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.02.2023 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 Trzeba nie mieć rozumu, ........... Być może miałeś jakiegoś matematyka co Gię uczył "matematyki kreatywnej" W/g mojej matematyki wyszedł mi zwrot po 6 latach a biorąc pod uwagę obecne ceny to na koniec przyszłego roku 2024 czyli po niecałych 4 latach będę na czysto.I aby nie było sam palcem nie dotknąłem wszystko robiła firma. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/228859-grzanie-pc-pw-w-ii-taryfie/page/19/#findComment-8048499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 14.02.2023 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 Zgoda ale tylko po przekroczeniu 2MWh bo wtedy roznica w cenie prądu robi sie minimalna. Do kwietnia lub polowy maja bo wtedy przekrocze magiczne 2000 zamierzam pompę puszczać tylko w tanich godzinach. No chyba że bedzie piekne słonce i pojdzie prąd z paneli. Tylko że--- jak jest piękne słońce to dom mniej potrzebuje energii To chore patrzeć gdzie taniej W domu ma być ciepło- Kogo wy oszukujecie ? tylko samych siebie. Ech druciarstwo nienawidzę tego Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/228859-grzanie-pc-pw-w-ii-taryfie/page/19/#findComment-8048504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 14.02.2023 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 (edytowane) Napier...sobie na dach paneli PV za grube tysiące PLN i kozakujesz. Zrozum, że są ludzie którzy mają dobrze i szczelnie zaizolowane domy na ocieplonej PF i dla nich grzanie w taniej taryfie było i jest najbardziej komfortowe i ekonomiczne. U mnie nie ma wachań większych niż jeden stopień przy grzaniu tylko w 2T- a to i tak tylko w największe mrozy z temp.zewnętrzna ponizej -15deg. Można żyć bez szmelcu na dachu, zapewniam cię. Jeśli ktoś już poznał odczyty i ma rachunek przed oczami, może sobie to łatwo wyliczyć, znając średnie procentowe zużycie w 1T i 2T. Wachania temperatur dzień/noc przy ostatnich zimach są raczej niewielkie i można je śmiało pominąć. Pozostaje kwestia tego kto zakładał wcześniej przy budowie domu grzanie tylko w 2T, jak bardzo ma przewymiarowaną PC- bo z kolosami jak TCap 9kW który ma sprężarkę od 12kW może być rzeczywiście przy obecnych cenach nieekonomicznie. Więkazość ludzi od grzania tylko w 2T ma osobny licznik dla PC więc można sobie wszystko sprawdzić A cwaniakom od niedawno założonych PV radzę zluzować gumki w majtkach, bo jak w zamian za ostatnie ograniczenia chinoli w tej technologii wejdą w życie, to znając politykę UE i jej następstwa czyli riposta- skończą się na tym, że wszystkie chińskie gwarancje na ten szmelc stracą swą moc a temat końcowego recyklingu spadnie na końcowego usera. A i bez tego u Niemców firmy płacą już horendalne kwoty za recykling tego szmelcu ściąganego z dachów swych budynków Kuźwa szkoda że może jeszcze ciebie się pytał będę- Jaśnie Pana co mam robić i jak to mam robić DZIADOWINĘ kolego reprezentujesz i tyle .Myślisz że tylko TY masz ocieplony dom ? Nie stać cię i tyle - odstawiasz dziadowinę bo czytając że jest taniej to o czym to świadczy ? Ha ha grzanie w nocy jest komfortowe ? No tak ekonomiczne to tak ha ha:) Cyt A cwaniakom od niedawno założonych PV --- mi minęło 7 lat Tak myśl a zawsze będziesz Bidok Ta moja chińska 4,48 kosztowała 6k to tak byś wiedział Czy ty w ogóle wiesz coś o PV??/ myślę że cię nie stać i dlatego szukasz wytłumaczenia. czytając ciebie to tak z innej beczki powiem--- nie kupuję sobie auta za 200k tylko za 3k bo potem to i tak się popsuje a i serwis drogi Edytowane 14 Lutego 2023 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/228859-grzanie-pc-pw-w-ii-taryfie/page/19/#findComment-8048510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 14.02.2023 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 No to jak się nie opłaca? Co ty bredzisz? Jeśli cena po przekroczeniu 2k kWh to np. 0,85gr plus przesył dla 1T 0,23 a dla T2 to 0,05gr i robisz np. 65% w T2 a tylko 35% w T1 a różnice temp.dzień/noc dla takich ciepłych zim są pomijalne to jak ci się nie opłaca- jak ci się opłaca? Druciarstwo- Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/228859-grzanie-pc-pw-w-ii-taryfie/page/19/#findComment-8048512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 14.02.2023 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 Trzeba nie mieć rozumu, aby produkować energię na własnym dachu dla państwa które kroi cię ile się tylko da- od cen energii aż po podatki. Miałem "zainwestować" w PV kwotę, która wystarczałaby mi na energię na najbliższe 10 lat? Kto cię uczył matematyki? Przez ten czas, ceny energii najczęściej były na stałym poziomie, spadały a po raz pierwszy zdarzyło się że wzrosły. Ale tylko takich jak ty, można przestraszyć hasłami, że będzie tylko drożej. Tak miało być w tym roku z ceną węgla, drewna, gazu czy nawozów a ceny na giełdach idą w dół. Jeśli będzie recesja to ceny energii także polecą. Ten rok jest wyjątkowy przez wojnę na Ukrainie, oczywiście to pretekst dla spekulantów i spółek skarbu państwa by grabić obywateli. Ja wiem, że dla takich jak ty panel PV na dachu to "złoty interes", ale dla tych co umieją liczyć wychodzi zwykle , ze na potrzeby małego gospodarstwa domowego jest kompletnie nieekonomiczny. Lepiej postawić na termomodernizację lub od samego początku wybudować dom niskoenergetyczny. Najlepiej zamontować grzejniki a potem PC i PV i kolektory LOL! Nobel za głupotę No już ja określenia na twą Mądrość nie znam Całe gosp. domowe ---ma tylko opłaty stałe ok 300zeta/rok Jak bym te pieniądze trzymał w skarpecie to dopiero by był BYZNES Ty martić się nie musisz -Dlaczego ?????????? bo nie masz Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/228859-grzanie-pc-pw-w-ii-taryfie/page/19/#findComment-8048514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts