oszczednyGrześ 16.02.2018 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Witam, ruszam z budową w marcu, ogrzewanie będzie 100% podłogówka + drabinki w łazienkach, bez reku. Chcę ogrzewać PC PW (jeszcze zobaczymy jaką). Pustaki porotherm 25 + styropian 20 cm, w podłodze 15 lub 20 cm styro, wełna 30 cm na górze, dom z poddaszem użytkowym, powierzchnia użyt 119, po podłogach ok. 160 z garażem i kotłownią - bez nich ok. 133 m2. Pytanie - w jakich warunkach jest moźliwe grzanie w większości w tańszej taryfie? Są ludzie, którzy tak robią i tacy, którzy nie chcą żyć "restrykcyjnością" godzin grzania. Czy to rzeczywiście się opłaca skoro tv, komp, ładowanie tel., pralka, suszarka itd i tak chodzą w godzinach droższej taryfy przy dwutaryfowej umowie? Czy ktoś z Was przeliczał o ile więcej by płacił za PC przy jednej taryfie ake jednocześnie koszt używania powyższych urządzeń by zmalał? Jak wentylacja jak nie będzie rekuperacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 16.02.2018 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Witam, ruszam z budową w marcu, ogrzewanie będzie 100% podłogówka + drabinki w łazienkach, bez reku. Chcę ogrzewać PC PW (jeszcze zobaczymy jaką). Pustaki porotherm 25 + styropian 20 cm, w podłodze 15 lub 20 cm styro, wełna 30 cm na górze, dom z poddaszem użytkowym, powierzchnia użyt 119, po podłogach ok. 160 z garażem i kotłownią - bez nich ok. 133 m2. Pytanie - w jakich warunkach jest moźliwe grzanie w większości w tańszej taryfie? Są ludzie, którzy tak robią i tacy, którzy nie chcą żyć "restrykcyjnością" godzin grzania. Czy to rzeczywiście się opłaca skoro tv, komp, ładowanie tel., pralka, suszarka itd i tak chodzą w godzinach droższej taryfy przy dwutaryfowej umowie? Czy ktoś z Was przeliczał o ile więcej by płacił za PC przy jednej taryfie ake jednocześnie koszt używania powyższych urządzeń by zmalał? Ja mam cienka wykewke i w tą zimę grzeje tylko w taniej, gdyby było chłodniej pompa musiałaby chodzić te z w drogiej taryfie. Od wprowadzenia mam g12w, po 365dniach rachunek jest niższy od G11 o około 1400zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.02.2018 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Witam, ruszam z budową w marcu, ogrzewanie będzie 100% podłogówka + drabinki w łazienkach, bez reku. Chcę ogrzewać PC PW (jeszcze zobaczymy jaką). Pustaki porotherm 25 + styropian 20 cm, w podłodze 15 lub 20 cm styro, wełna 30 cm na górze, dom z poddaszem użytkowym, powierzchnia użyt 119, po podłogach ok. 160 z garażem i kotłownią - bez nich ok. 133 m2. Pytanie - w jakich warunkach jest moźliwe grzanie w większości w tańszej taryfie? Są ludzie, którzy tak robią i tacy, którzy nie chcą żyć "restrykcyjnością" godzin grzania. Czy to rzeczywiście się opłaca skoro tv, komp, ładowanie tel., pralka, suszarka itd i tak chodzą w godzinach droższej taryfy przy dwutaryfowej umowie? Czy ktoś z Was przeliczał o ile więcej by płacił za PC przy jednej taryfie ake jednocześnie koszt używania powyższych urządzeń by zmalał? Dokładnie jak pisze agb,weź na rok taryfe i potestuj,która pierwszą to już kwestia wtórna. Ja miałem w pierwszym sezonie czyli na jeden rok G11,na następny wziąłem G12W na test ale nic nie zmieniając ze stylu życia jedynie oprócz ogrzewania i cwu. Na trzeci i kolejne lata zostałem z G12W W tej taryfie oprócz tygodnia i dwóch okienek w tańszej masz również całe weekendy tańsza taryfę czyli od piątku od 22.00 do poniedziałku do 6.00 i to jest jej największa zaleta. Czemu ? Dlatego,że przez weekend wszyscy są od rana w domu i wtedy jest największy pobór prądu bytowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 16.02.2018 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Są ludzie, którzy tak robią i tacy, którzy nie chcą żyć "restrykcyjnością" godzin grzania. Czy to rzeczywiście się opłaca skoro tv, komp, ładowanie tel., pralka, suszarka itd i tak chodzą w godzinach droższej taryfy przy dwutaryfowej umowie? Żyjąc dosyć restrykcyjnie przy G12 zużywam 60% energii w taniej taryfie (pralko-suszarka, zmywarka, prasowanie, podgrzewanie wody w 90% w taniej taryfie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 17.02.2018 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Czemu ? Dlatego,że przez weekend wszyscy są od rana w domu i wtedy jest największy pobór prądu bytowego. W soboty mam najwieksze zuzycie , wtedy chodzi pralka (pewnie ze 4 razy) do tego suszarka kondensacyjna (oj ta to potrafi zeżreć prundu ) , pieczenie gotowanie , odkurzanie , mycie samochodu , czasem dochodzi zuzycie do 60kWh... nie byłem przekonany do G12W ale prosty rachunek pokazał że dla mnie to idealne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAZ1719515782 19.02.2018 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Dzięki za odpowiedzi, zobacze jeszcze jakie warunki proponuje Tauron bo rzeczywiście wygląda na to, że w tańszej taryfie da się zrobić dużo - chociażby pranie w weekendyalbo ustawianie zmywarki do naczyń na włączenie po 22. Oszczędności trzeba szukać wszędzie gdzie się da - muszę jeszcze tylko przekonać do tego żonę:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artek 19.02.2018 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Oszczędności zawsze sa wskazane. Sprawdź czy nie warto pomysleć o taryfie G13 z Taurona (jeżeli jest w ofercie z Twojego rejonu). Wtedy najtańszą taryfe masz do 7:00 rano. W ciągu dnia od 13:00 do 16:00 (godzina więcej niż w G12w) a w okresie zimowym obowiązuje już od 21:00 (kolejna godzinka). Dodatkowa cena szczytu przedpołudniowego (7:00-13:00) też jest w razie czego tańsza niż droższa taryfa w G12w. Ogrzewając pompą PW głównie w najtańszej taryfie w tym sezonie zimowym mam średnie zużycie w najtańszej taryfie ok. 85% a przecież część urządzeń pracuje non stop (jak lodówka, rekuperator itp) wiec sam policz czy warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 19.02.2018 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Artek Witam Niedawno to liczyłemhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-z-COP-1-WYST%C4%84P-!!!&p=7585599&viewfull=1#post7585599 U mnie g13 powinno spowodować obniżenie rachunków za CO i CW o ok. 20 % w stosunku do g12w. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artek 19.02.2018 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Pratchawiec, bardzo miło jest mi z Tobą współdzielić opinię nt. grzania w taryfie G13 tym bardziej że wnioski z wyliczeń mamy podobne. A wracając do tematu grzania w II taryfie (a nawet III taryfie w G13) to odpowiadając użtkownikowi RAZ! mogę tylko polecić ze swoich doświadczeń jak najbardziej grzanie tylko w najtańszej taryfie z uwzględnieniem oczywiście odpowiedniej kumulacji ciepła czy to w postaci bufora czy odpowiednio grubej podłogówki, a najlepiej i jedno i drugie. Wtedy może i koszty poczatkowe są nieco większe ale potem można się cieszyć zarówno niskimi kosztami użytkowania jak i wysokim komfortem. pozdrawiamArtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egon64 03.10.2018 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Witam, czy jeśli chodzi o pracę pompy ciepła i zużycie przez nią prądu to powinno jej się ustawić przedziały czasowe w jakich ma grzać czy korzystniej jest jak dogrzewa wodę przez cały dzień ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 04.10.2018 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Witam, czy jeśli chodzi o pracę pompy ciepła i zużycie przez nią prądu to powinno jej się ustawić przedziały czasowe w jakich ma grzać czy korzystniej jest jak dogrzewa wodę przez cały dzień ? To zależy, czy chcesz grzać tylko w drugiej taryfie, jakie grube masz wylewki i z jakiego materiału (akumulacja ciepła) i czy PC to inwerter, czy on/off. Na swoim przykładzie: PC pracuje 24/7. Chodzi wtedy, kiedy musi. Inverter, nie za grube wylewki, komfort cieplny cała dobę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egon64 08.10.2018 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 To zależy, czy chcesz grzać tylko w drugiej taryfie, jakie grube masz wylewki i z jakiego materiału (akumulacja ciepła) i czy PC to inwerter, czy on/off. Na swoim przykładzie: PC pracuje 24/7. Chodzi wtedy, kiedy musi. Inverter, nie za grube wylewki, komfort cieplny cała dobę... W tej chwili mam jedną taryfę i na razie chciałbym w niej pozostać. Wylewki w granicach 7-8 cm (jastrych). Pompa ciepła ON/OFF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jvc 09.10.2018 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Ja zmieniłem taryfę z G12w na G13.Jako że w poprzedniej grzałem w drugiej taryfie ,wiec teraz będzie to w trzeciej.Może na rachunkach nie zyskam ,ale na pewno na komforcie już tak bo dochodzi 3 godziny taniej taryfy na dobę więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 09.10.2018 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 W tej chwili mam jedną taryfę i na razie chciałbym w niej pozostać. Wylewki w granicach 7-8 cm (jastrych). Pompa ciepła ON/OFF. ja ma inwerter, więc nie poradzę ci jak najekonomiczniej i najwygodniej grzać on/off. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olo1719516343 22.10.2018 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Kaszpir007 jak ty to robisz, że w II taryfie masz ciepłą wodę użytkową ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.10.2018 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Kaszpir007 jak ty to robisz, że w II taryfie masz ciepłą wodę użytkową ? Normalnie Mam ustawione grzanie CWU w II taryfie (13-14.00) i to starcza a tak naprawdę starcza około 15-30 minut aby zagrzać wodę do 46stopni. Pompa grzeje wodę bardzo szybko (duża powierzchnia wymiany ciepła w bojlerze 300L (3,4m2). Nie mam cyrkulacji , więc woda mi się nie schładza. Bojler ma ocieplenie 5cm z pianki i stoi w ogrzewanym pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olo1719516343 22.10.2018 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Rozumiem, że te 2-godz. wystarczą do podgrzania wody do 46 ºC i w związku z tym, że zbiornik masz dobrze ocieplony to dotrzyma tę temperaturę do wieczora. Ale czy w trakcie kąpieli 4-ch osób, temperatura w zbiorniku nie spadnie na tyle, aby PC uruchomiła dogrzewanie wody w drogiej taryfie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 22.10.2018 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Oczywiście że spowoduje. Dlatego jeśli ktoś zuzyje ta wodę to reszta domownikow musi poczekać do 13tej nastepnego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 22.10.2018 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Weź pod uwagę fakt iż zbiornik układa wodę warstwami, co skutkuje tym iż jeśli w okolicy czujnika jest około 40 stopni to w okolicy jej poboru z reguły będzie około 50. Po nad to nie dwie godziny a 15 - 20 minut a zbiornik jest dogrzewany najczęściej o 2 -3 stopnie powyżej zadanej temp. Jeśli się obawiasz że Ci może braknąć to zawsze możesz w drogich godzinach ustawić temp 40 a w tanich 47. Następna sprawa to delta. Najczęściej jest ustawiana na -8 ja mam -10 a i tak ciepłej wody nigdy nie brakło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.10.2018 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Rozumiem, że te 2-godz. wystarczą do podgrzania wody do 46 ºC i w związku z tym, że zbiornik masz dobrze ocieplony to dotrzyma tę temperaturę do wieczora. Ale czy w trakcie kąpieli 4-ch osób, temperatura w zbiorniku nie spadnie na tyle, aby PC uruchomiła dogrzewanie wody w drogiej taryfie ? Nie dwie godziny , tylko mniej niż 1 godzina. Okienko grzania mam do 13.00-14.00 , ale i tak pompa szybko grzeje i starcza sporo krótszy czas. Czas jest wydłużony aby jak przyjdą mrozy i wydajność pompy spadnie starczylo mocy na nagrzanie wody. Przez rok nie miałem problemu z tym i wodę ciepłą miałem. Nawet jakby się okazało że jakimś trafem skończyła się ciepła woda to też nie problem bo zawsze można wymusić szybkie grzanie "na żądanie" i sądzę że po 20-40 minut będzie już woda gotowa . Pompa nie uruchomi sama grzania CWU bo ma kaganiec i może grzać tylko w ustalonym czasie. Muszę ja jej pozwolić grzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts