MartyyMcFly 14.02.2023 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 (edytowane) No już ja określenia na twą Mądrość nie znam Całe gosp. domowe ---ma tylko opłaty stałe ok 300zeta/rok Jak bym te pieniądze trzymał w skarpecie to dopiero by był BYZNES Ty martić się nie musisz -Dlaczego ?????????? bo nie masz Solar i PV już masz. Zainstaluj jeszcze wiatrak i masz już kompleks, co by nie powiedzieć "kompleks Portnoya" Trudno się rozmawia z ludźmi, którzy instalację chińskiego chłamu na swym dachu, nazywają inwestycją. Nawet nie będę próbował cię przekonać, że tak nie jest. Wątek jest o grzaniu w 2T. Twoje, czy twego kumpla od PC opinie na ten yemat, są mi całkowicie obojętne. Jak dla mnie, możesz sobie zapodać nawet pas startowy na swym dachu- wszystko mi jedno. Tylko pozwólcie kontynuować temat wątku innym. Edytowane 14 Lutego 2023 przez MartyyMcFly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 14.02.2023 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 Rób jak chcesz, ale jak nie rozumiesz jaki wpływ mają parametry pracy pompy ciepła na sprawność to nie zarzucaj komuś bredzenia. A ciepła zima nie ma nic do różnicy temperatur dzień/noc. To nie jest kwestia "rób jak chcesz" tylko wskazań osobnego licznika dla PC. Robiłem zaczynając grzać PC ponad 6 lat temu i to sprawdzałem. Nie wiem jak jest u ciebie, ale u mnie całkowite zużycie w 2T jest 70/30% i jakbym tego nie liczył, to ogrzewanie w 2T jest bardziej opłacalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 14.02.2023 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 (edytowane) Być może miałeś jakiegoś matematyka co Gię uczył "matematyki kreatywnej" W/g mojej matematyki wyszedł mi zwrot po 6 latach a biorąc pod uwagę obecne ceny to na koniec przyszłego roku 2024 czyli po niecałych 4 latach będę na czysto.I aby nie było sam palcem nie dotknąłem wszystko robiła firma. Posłuchaj uważnie. Nie wiem jakimi kategoriami myślenia doszedłeś do wniosku, że inwestycja w PV moze się zwrócić ale gratuluję. Musisz.mieć problem ze zrozumieniem co oznacza zwrot inwestycji. Oczywiście, jak każdy posiadacz PV zakładasz jej dożywotnią pracę i 100% sprawność przez całą wieczność jej istnienia. A prawda jest taka, że tego chinola nawet przy dobrych układach, za swego życia wymienisz nawet kilkukrotnie. Teraz nikt z was nie zakłada także problemu z końcowym recyklingiem zużytych paneli- szczególnie dla tych którzy pobrali jałomużnę i są już rządowych listach posiadaczy. Państwo nie daje nikomu nic darmo. Ani dotacji na węgiel, ani dopłat do PV. Cierpliwości. Edytowane 14 Lutego 2023 przez MartyyMcFly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz197710 14.02.2023 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 Szkoda z idiotą dyskutować Instalacje mam 10kw kosztowała mnie 23k Rocznie zużywam ok 11k kWh niech mi instalacja wyprodukuje ok 9- 10 k kWh odjąć autokonsumpcje która wyniesie ok 40% ok 5 do 6 k kWh mam w banku Energi czyli w elektrowni Odliczając 20% zostaje mi 4- 4.8 k kilowata co przy dzisiejszych cenach daje ok 9000 - 10000 zł rocznie których na prąd wydać nie muszę Ale nasz pan ekonomista wie lepiej nie opłaca się Mało tego gdybym ich nie wydał dziś te 23k było by warte może 17k lub mniej Niech Ci tylko dupa z zazdrości nie pęknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 14.02.2023 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 Solar i PV już masz. Zainstaluj jeszcze wiatrak i masz już kompleks, co by nie powiedzieć "kompleks Portnoya" Trudno się rozmawia z ludźmi, którzy instalację chińskiego chłamu na swym dachu, nazywają inwestycją. Nawet nie będę próbował cię przekonać, że tak nie jest. Wątek jest o grzaniu w 2T. Twoje, czy twego kumpla od PC opinie na ten yemat, są mi całkowicie obojętne. Jak dla mnie, możesz sobie zapodać nawet pas startowy na swym dachu- wszystko mi jedno. Tylko pozwólcie kontynuować temat wątku innym. Naprawdę twa wiedza zaskakuje. Myślałem że to już za nami. Myliłem się Nawet stopki czytać nie umiesz Twa BUTA posuwa się nawet do tego że Panele ( REC ) i falownik SMA zaliczasz do chińczyków:bash: No tak mercedes i VWto też chińczyk Odróżniasz co to PV a co to Solar ????? Chyba nie Ja Solara nie mam Proponuję Tobie ----To na twą kieszeń w dzisiejszych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 14.02.2023 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 To nie jest kwestia "rób jak chcesz" tylko wskazań osobnego licznika dla PC. Robiłem zaczynając grzać PC ponad 6 lat temu i to sprawdzałem. Nie wiem jak jest u ciebie, ale u mnie całkowite zużycie w 2T jest 70/30% i jakbym tego nie liczył, to ogrzewanie w 2T jest bardziej opłacalne. TAŃSZE TAŃSZE Bardziej opłacalne piszesz ! !! Hm Ja myślałem że ogrzewanie jest po to aby w domu było ciepło a nie aby było bardziej opłacalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz197710 14.02.2023 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 Ciekawe czy autem też tak jeździ Rozpedza się i gasi no czasu aż się zatrzyma i tak w kółko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 14.02.2023 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 Ciekawe czy autem też tak jeździ Rozpedza się i gasi no czasu aż się zatrzyma i tak w kółko Ha ha Rozśmieszyłeś mnie w pozytywnym słowa znaczeniu No nie on jeździ Chińskim samochodem A jak nie chińskim to jakimś tam złomem Bo po co dawać państwu jak go kroją ze wszystkich stron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 14.02.2023 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 (edytowane) Posłuchaj uważnie. Nie wiem jakimi kategoriami myślenia doszedłeś do wniosku, że inwestycja w PV moze się zwrócić ale gratuluję. Musisz.mieć problem ze zrozumieniem co oznacza zwrot inwestycji. Oczywiście, jak każdy posiadacz PV zakładasz jej dożywotnią pracę i 100% sprawność przez całą wieczność jej istnienia. A prawda jest taka, że tego chinola nawet przy dobrych układach, za swego życia wymienisz nawet kilkukrotnie. Teraz nikt z was nie zakłada także problemu z końcowym recyklingiem zużytych paneli- szczególnie dla tych którzy pobrali jałomużnę i są już rządowych listach posiadaczy. Państwo nie daje nikomu nic darmo. Ani dotacji na węgiel, ani dopłat do PV. Cierpliwości. Też miałem i zresztą mam nadal podobne obawy co Ty - odnośnie utylizacji zużytych paneli, awaryjności pv czy falownika oraz tego czy czasami rząd nie opodatkuje tego dobrodziejstwa. Mimo tego postanowiłem zainwestować pieniążki w fotowoltaikę, udało mi się załapać na starych zasadach - w zasadzie to był warunek bo na nowe zasady bym się zapewne nie zdecydował. Uważam, że ta inwestycja się zwróci a dodatkowo nie muszę liczyć każdej kilowatogodziny z notesikiem, by nie daj Boże nie przekroczyć magicznych 2000kWh. A po przekroczeniu to już pewnie wiesz jak wygląda 2T? Dzięki instalacji pv mam uczucie swobody, które jest bardzo miłe. Fajnie jest nie trząść się, kiedy nadejdą kolejne podwyżki energii. I prawdę mówiąc niespecjalnie się martwię co będzie za kilka lat bo według mnie to najmniejszego sensu nie ma a nawet powiem więcej - może nic złego się nie wydarzyć w kwestii Twoich obaw względem pv. Na zasadach prosumenckich warto było zdecydować się na fotowoltaikę, to była dobra decyzja i póki co tu nic się nie zmieniło, wręcz przeciwnie. Co wymyślą lub nie odnośnie pv nasi włodarze - na to nie mam wpływu, natomiast zakładanie czarnego scenariusza i rezygnacja z własnego prądu "bo się świat zawali" to na chwilę obecną akurat Tobie się nie opłaca. Może dlatego tak tu kąsasz, jak Jozin z Bazin Wyluzuj... A propos, pamiętacie? Edytowane 14 Lutego 2023 przez Dolce1313 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 14.02.2023 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 (edytowane) Też miałem i zresztą mam nadal podobne obawy co Ty - odnośnie utylizacji zużytych paneli, awaryjności pv czy falownika oraz tego czy czasami rząd nie opodatkuje tego dobrodziejstwa. Mimo tego postanowiłem zainwestować pieniążki w fotowoltaikę, udało mi się załapać na starych zasadach - w zasadzie to był warunek bo na nowe zasady bym się zapewne nie zdecydował. Uważam, że ta inwestycja się zwróci a dodatkowo nie muszę liczyć każdej kilowatogodziny z notesikiem, by nie daj Boże nie przekroczyć magicznych 2000kWh. A po przekroczeniu to już pewnie wiesz jak wygląda 2T? Dzięki instalacji pv mam uczucie swobody, które jest bardzo miłe. Fajnie jest nie trząść się, kiedy nadejdą kolejne podwyżki energii. I prawdę mówiąc niespecjalnie się martwię co będzie za kilka lat bo według mnie to najmniejszego sensu nie ma a nawet powiem więcej - może nic złego się nie wydarzyć w kwestii Twoich obaw względem pv. Na zasadach prosumenckich warto było zdecydować się na fotowoltaikę, to była dobra decyzja i póki co tu nic się nie zmieniło, wręcz przeciwnie. Co wymyślą lub nie odnośnie pv nasi włodarze - na to nie mam wpływu, natomiast zakładanie czarnego scenariusza i rezygnacja z własnego prądu "bo się świat zawali" to na chwilę obecną akurat Tobie się nie opłaca. Może dlatego tak tu kąsasz, jak Jozin z Bazin Wyluzuj... A propos, pamiętacie? Skąd was tu aż tylu? Mało macie wątków o PV? Ludzie, dlaczego nie możecie zrozumieć że są tacy którzy zamiast żreć ile się da, chcą tylko zjeść tyle ile potrzebują? Mam w nosie podwyżki cen energii, zawsze będę się natomiast zastanawiał nad tym aby zużyć jej tylko tyle ile potrzebuję i wtedy kiedy jest ona najtańsza. Co w tym dziwnego? Czy to jest gorsze od pakowania chińskiego szajsu na swój dach? Bajki o tym, że wszystko będzie coraz droższe zostawiam tym, którzy nie mają pojęcia od czego te ceny zależą. Za 30k PLN w 6 lat temu kupiłem akcje firmy Orocobre która połączyła się z Galaxy Resources tworząc Allkem i dała mi zarobić prawie 500%. To nazywam zwrotem z inwestycji Ale jeśli ktoś chce "upiększać" swój dom czy dach panelami PV- to nic mnie do tego. Wtracę tylko po raz kolejny, że to nie jest kolejny wątek o PV. Rozumiem rozczarowanie handlarzy spadkiem obrotów, ale na Boga dajcie już z tym gównem spokój. Edytowane 14 Lutego 2023 przez MartyyMcFly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMPC 14.02.2023 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 Skąd was tu aż tylu? Mało macie wątków o PV? Ludzie, dlaczego nie możecie zrozumieć że są tacy którzy zamiast żreć ile się da, chcą tylko zjeść tyle ile potrzebują? Mam w nosie podwyżki cen energii, zawsze będę się natomiast zastanawiał nad tym aby zużyć jej tylko tyle ile potrzebuję i wtedy kiedy jest ona najtańsza. Co w tym dziwnego? Czy to jest gorsze od pakowania chińskiego szajsu na swój dach? Bajki o tym, że wszystko będzie coraz droższe zostawiam tym, którzy nie mają pojęcia od czego te ceny zależą. Za 30k PLN w 6 lat temu kupiłem akcje firmy Orocobre która połączyła się z Galaxy Resources tworząc Allkem i dała mi zarobić prawie 500%. To nazywam zwrotem z inwestycji Ale jeśli ktoś chce "upiększać" swój dom czy dach panelami PV- to nic mnie do tego. Wtracę tylko po raz kolejny, że to nie jest kolejny wątek o PV. Rozumiem rozczarowanie handlarzy spadkiem obrotów, ale na Boga dajcie już z tym gównem spokój. Nie wiem kim jesteś, ale przeszkadza ci recykling paneli pv złożonych ze szkła, metali, krzemu, a jednocześnie chwalisz się, że "zaiwestowałeś" w firmę która zajmuje się wydobyciem litu. Nie wiem po co tu przybyłeś i wypisujesz na forum takie za przeproszeniem pierdoły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 14.02.2023 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 Skąd was tu aż tylu? Mało macie wątków o PV? Ludzie, dlaczego nie możecie zrozumieć że są tacy którzy zamiast żreć ile się da, chcą tylko zjeść tyle ile potrzebują? Mam w nosie podwyżki cen energii, zawsze będę się natomiast zastanawiał nad tym aby zużyć jej tylko tyle ile potrzebuję i wtedy kiedy jest ona najtańsza. Co w tym dziwnego? Czy to jest gorsze od pakowania chińskiego szajsu na swój dach? Bajki o tym, że wszystko będzie coraz droższe zostawiam tym, którzy nie mają pojęcia od czego te ceny zależą. Za 30k PLN w 6 lat temu kupiłem akcje firmy Orocobre która połączyła się z Galaxy Resources tworząc Allkem i dała mi zarobić prawie 500%. To nazywam zwrotem z inwestycji Ale jeśli ktoś chce "upiększać" swój dom czy dach panelami PV- to nic mnie do tego. Wtracę tylko po raz kolejny, że to nie jest kolejny wątek o PV. Rozumiem rozczarowanie handlarzy spadkiem obrotów, ale na Boga dajcie już z tym gównem spokój. Mnie tylko jedno już interesuje. Czy widziałeś załączony przeze mnie wcześniej filmik o Jozinie z Bazin? On też nie miał paneli i dlatego kąsał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 14.02.2023 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 (edytowane) Nie wiem kim jesteś, ale przeszkadza ci recykling paneli pv złożonych ze szkła, metali, krzemu, a jednocześnie chwalisz się, że "zaiwestowałeś" w firmę która zajmuje się wydobyciem litu. Nie wiem po co tu przybyłeś i wypisujesz na forum takie za przeproszeniem pierdoły. To zadam ci proste pytanie. Skoro to tak proste technologicznie i tanie, to napisz mi proszę ile firm w Europie jest w stanie to zrobić bez dotacji rządowych. Albo inaczej, dlaczego hektary zużytych PV w Niemczech nie zostały jeszcze zrecyklingowane? Oczywiście, zakładamy, że recykling to nie jest zakopywanie np. zużytych łopat wiatraków na pustyni- jak robią to amerykanie Zdajesz sobie sprawę, że pomimo nowych technologii recykling jest bardzo kosztowny? Wygooglaj sobie ile płacą już teraz firmy w Niemczech które MUSZĄ poddać recyklingowi panele ściągane z dachów swych firm. Miedź, cynk, cyna, srebro itd- ilość z recyklingu z roku na rok jest coraz mniejsza w porównaniu z postępem technologicznym, jak myślisz dlaczego? Ja powinienem zapytać, co ty robisz w tym wątku z pierdołami jak panele PV? Widzisz tytuł wątku? Edytowane 14 Lutego 2023 przez MartyyMcFly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 15.02.2023 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 T Ja wiem, że dla takich jak ty panel PV na dachu to "złoty interes", ale dla tych co umieją liczyć wychodzi zwykle , ze na potrzeby małego gospodarstwa domowego jest kompletnie nieekonomiczny. Lepiej postawić na termomodernizację lub od samego początku wybudować dom niskoenergetyczny. Najlepiej zamontować grzejniki a potem PC i PV i kolektory LOL! Nobel za głupotę Litości Zakładałem PV w 2019r udało mi się skorzystać z bardzo programu. PV zakładane w tamtym okresie to faktycznie był dla mnie złoty interes, bo mimo niskich cen prądu w tamtym okresie, instalacja już mi się zwróciła. Tak, dom mam niskoenergetyczny, bo mimo, że obowiązywały mnie WT2010 to mam lepiej zrobiony niż niejeden dzisiaj w trakcie budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 15.02.2023 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Za 30k PLN w 6 lat temu kupiłem akcje firmy Orocobre która połączyła się z Galaxy Resources tworząc Allkem i dała mi zarobić prawie 500%. To nazywam zwrotem z inwestycji Jak już jesteśmy przy tym temacie...to pomyśl, gdybyś kupił w lutym 2019 ETH po 82$ za 1szt. I nie sprzedał w okolicach ATH po 4,5k$ pod koniec 2021 ale nawet teraz, jak jest po 1,5k$ albo wtedy w 2019 BTC po 3.2k$ - na ATH 67k$ lub teraz po 22k$ Tak, to ja nazywam zwrotem z inwestycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMPC 15.02.2023 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Jak już jesteśmy przy tym temacie...to pomyśl, gdybyś kupił w lutym 2019 ETH po 82$ za 1szt. I nie sprzedał w okolicach ATH po 4,5k$ pod koniec 2021 ale nawet teraz, jak jest po 1,5k$ albo wtedy w 2019 BTC po 3.2k$ - na ATH 67k$ lub teraz po 22k$ Tak, to ja nazywam zwrotem z inwestycji Proponuje zakończyć bezsensowną dyskusję nie związaną z tematem. Mam wrażenie, że celowo zostały poruszane tematy nie związane z wątkiem aby ukryć informacje, które są aktualne i których ludzie mogą szukać. Po wykorzystaniu limitu 2MWh/2,6MWh/3Mwh cena w Tauronie 1,3zł za kwh w T1, 0,94zł w T2. Są to ceny z limitem na maksymalną cenę energii. URE zatwierdził duże wyższe stawki spółkom energetycznym i od zatwierdzonych stawek będą domagać się rekompensaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz197710 15.02.2023 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Ja jeszcze tylko zapytam szanownego inwestora bo wcześniej gdzieś umknęła mi informacja o jego inwestycji Dlaczego inwestował w pompę ciepła? Przecież pieniądze które zapłaciłes za pompę mogles zainwestował w swoją spółkę I miałbyś pięciokrotny zysk nie z 30k tylko pewnie z 50 k Dupa z ciebie nie inwestor : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 15.02.2023 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Ale wiecie, że w przyszłym roku już nie będzie tarczy antyinflacyjnej i wtedy wpadną jeszcze większe stawki? Będzie już po wyborach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz197710 15.02.2023 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Za rok czy dwa okaże się że mój zwrot inwestycji wcale nie będzie gorszy od stopy zwrotu naszego inwestora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 15.02.2023 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Po wykorzystaniu limitu 2MWh/2,6MWh/3Mwh cena w Tauronie 1,3zł za kwh w T1, 0,94zł w T2. Są to ceny z limitem na maksymalną cenę energii. URE zatwierdził duże wyższe stawki spółkom energetycznym i od zatwierdzonych stawek będą domagać się rekompensaty. Tak to prawda. np w G13 dla Tauronu wygląda to nastepująco link tutaj do decyzji https://bip.ure.gov.pl/bip/taryfy-i-inne-decyzje-b/energia-elektryczna/4194,Taryfy-opublikowane-w-2022-r.html T1=1,15 T2=1,601 T3=0,803 dla G12w to odpowiednio T1=1,354 i T2=0,758 wszystko netto za samą energię, ścięte równo do 0,693 Tak, od tego będą olbrzymie rekompensaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts