gogush 05.12.2017 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 (edytowane) Jeszcze dla zaintresowanych jak wyglada praca i pobór pompy z dzisiaj na moim monitoringu , widać że w nocy sie wyłacza tak od 1:40 (grzane jest od 22:00 do 6:00 i od 13:00 do 15:00) , te wyzsze szersze słupki to grzanie CO, same szpilki (niebieskie) to czajnik i płyta (ta sama faza) , zielone pompa wody. Mam jeszcze wykres temp wody CO i CWU jakby ktos chcial zobaczyc. Edytowane 5 Grudnia 2017 przez gogush Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 05.12.2017 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Jeszcze dla zaintresowanych jak wyglada praca i pobór pompy z dzisiaj na moim monitoringu , widać że w nocy sie wyłacza tak od 1:40 (grzane jest od 22:00 do 6:00 i od 13:00 do 15:00) , te wyzsze szersze słupki to grzanie CO, same szpilki (niebieskie) to czajnik i płyta (ta sama faza) , zielone pompa wody. Mam jeszcze wykres temp wody CO i CWU jakby ktos chcial zobaczyc. [ATTACH=CONFIG]402383[/ATTACH] Narazie coś nie tak jest z załącznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 05.12.2017 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Narazie coś nie tak jest z załącznikiem. hmmm , SOA#1 u mnie działa ale jeszcze raz dodałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz1980 06.12.2017 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Do jakiej temperatury grzejesz wode na CO ? co lezy na podłodze ? Na podłodze na parterze mam płytki ceramiczne przykryte kartonem budowlanym, na poddaszu jeszcze goły beton, zasilanie przy obecnych 0 to ok 28*C. Martwią mnie duży pobór energii przez dom, niskie COP a co za tym idzie wysokie zużycie energii elektrycznej. Prześledziłem na tym forum, że optymalniej pracuje pompa na 75% wydajności a u mnie często to ok 19-20Hz, więc dziś testowo ustawiłem na pracę 22.00-7.00 i krzywą na (-15*C,35*C),(15*C,25*C). Zobaczymy teraz. Dodam, że instalator zalecał pracę PC w dzień gdyż osiąga lepszy COP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 06.12.2017 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Na podłodze na parterze mam płytki ceramiczne przykryte kartonem budowlanym, na poddaszu jeszcze goły beton, zasilanie przy obecnych 0 to ok 28*C. Martwią mnie duży pobór energii przez dom, niskie COP a co za tym idzie wysokie zużycie energii elektrycznej. Prześledziłem na tym forum, że optymalniej pracuje pompa na 75% wydajności a u mnie często to ok 19-20Hz, więc dziś testowo ustawiłem na pracę 22.00-7.00 i krzywą na (-15*C,35*C),(15*C,25*C). Zobaczymy teraz. Dodam, że instalator zalecał pracę PC w dzień gdyż osiąga lepszy COP. Zapytaj go czy czasem nie lepsza będzie praca w nocy gdy jest -3*C niż w dzień gdy jest 0*C Kiedy będzie mniej defrostów? Zeszły seson był moim pierwszym. Wprowadziłem się w grudniu. Moje zużycie zeszloroczne: Październik 250kwh, Listopad 500kwh. Tegoroczny listopad był cieplejszy (przynajmniej w moim rejonie). Dziwię się, że ciężko Ci dobić w domu do 20*C. Musisz poeksperymentować. Ja mam jeszcze większą krzywą, ale ze względu na to że chce grzać tylko w taniej taryfie. U mnie się to sprawdza. Masz G11 czy G12? Co to za pompa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz1980 06.12.2017 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Zapytaj go czy czasem nie lepsza będzie praca w nocy gdy jest -3*C niż w dzień gdy jest 0*C Kiedy będzie mniej defrostów? Zeszły seson był moim pierwszym. Wprowadziłem się w grudniu. Moje zużycie zeszloroczne: Październik 250kwh, Listopad 500kwh. Tegoroczny listopad był cieplejszy (przynajmniej w moim rejonie). Dziwię się, że ciężko Ci dobić w domu do 20*C. Musisz poeksperymentować. Ja mam jeszcze większą krzywą, ale ze względu na to że chce grzać tylko w taniej taryfie. U mnie się to sprawdza. Masz G11 czy G12? Co to za pompa? Map T-CAP 3F 9kW (H), taryfę mam na razi G11, nie mieszkam, chcę posprawdzać jak wszystko działa i uniknąć niespodzianek po wprowadzeniu. Dziś na parterze mam 19 a na poddaszu 21*C, tak jak już napisałem przestawiłem harmonogram na działanie w nocy, zobaczę jak zużycie i temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiterBo 06.12.2017 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Tak dopytam bo nie wiem jak to ugryżć.Jeżeli grzejecie według krzywej to czy jeszcze tak czy tak termostat pokojowy stosujecie czy tylko i wyłącznie według krzywej bez zewnętrznego regulatora temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 06.12.2017 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Ja stosuję krzywą grzewczą razem z termostatem pokojowym ( orginalny sterownik zdjęty z jednej. wew.). Po co pompa ma pracować, jeżeli temperatura w domu został osiągnięta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 06.12.2017 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Jeszcze dla zaintresowanych jak wyglada praca i pobór pompy z dzisiaj na moim monitoringu , widać że w nocy sie wyłacza tak od 1:40 (grzane jest od 22:00 do 6:00 i od 13:00 do 15:00) , te wyzsze szersze słupki to grzanie CO, same szpilki (niebieskie) to czajnik i płyta (ta sama faza) , zielone pompa wody. Mam jeszcze wykres temp wody CO i CWU jakby ktos chcial zobaczyc. Jak zbierasz dane zużycia do tego wykresu ? Licznik z wyjsciem impulsowym na szynie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 06.12.2017 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Na podłodze na parterze mam płytki ceramiczne przykryte kartonem budowlanym, na poddaszu jeszcze goły beton, zasilanie przy obecnych 0 to ok 28*C. Martwią mnie duży pobór energii przez dom, niskie COP a co za tym idzie wysokie zużycie energii elektrycznej. Prześledziłem na tym forum, że optymalniej pracuje pompa na 75% wydajności a u mnie często to ok 19-20Hz, więc dziś testowo ustawiłem na pracę 22.00-7.00 i krzywą na (-15*C,35*C),(15*C,25*C). Zobaczymy teraz. Dodam, że instalator zalecał pracę PC w dzień gdyż osiąga lepszy COP. z jakiej firmy to instalator? można wiedzieć? Mam ochotę coś brzydkiego pod jego adresem powiedzieć, bo pewnie nawet się nie zająknął, że można rozważyć, żeby przejść na taryfę G12w i grzać w taniej taryfie około 2 razy taniej niż w taryfie G11 (zakładając 100% zużycia w taniej) a nawet jak całość nie będzie w taniej a tylko te 70-80% to i tak będzie dużo taniej. P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 06.12.2017 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Na podłodze na parterze mam płytki ceramiczne przykryte kartonem budowlanym, na poddaszu jeszcze goły beton, No to po kolei : 1. Wez termometr i zmierz temperatury podlogi powinenes tam miec ze 24-25 stopni , 2. Jesli temp z p1 jest niska to sprawdz czy masz pootwierane petle (sprawdz rotametry) 3. Jesli p2 jest ok to czy masz odpowietrzone petle , 4. sprawdz czy chodza pompy obiegowe i na jakim biegu Przy okazji sprawdz tez cisnienie w instalacji (powinenes miec ciut mniej niz 2 bary) Jesli wszystko powyzsze jest ok to musisz sie uzbroic w cieprliwosc jak ktos pisal ogrzanie domu chwile zajmie (u mnie tez tak bylo) P.S. te kartony tez nie pomagaja w grzaniu pomieszczen o tym jak dziala karton/gazety mozna popytac bezdomnych ktorzy ich uzywaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 06.12.2017 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 (edytowane) Jak zbierasz dane zużycia do tego wykresu ? Licznik z wyjsciem impulsowym na szynie? dwa liczniki SDM 630 i 530 z RS 485 i czujniki temperatury ( na razie dwa ale mam juz ich 8 tylko czasu brak na zainstalowanie) . Mozna tez impulsowe. Calosc postawione na nettemp raspberry PI tak wyglada rozdzielnia z tymi dwoma : i jeszcze temperatury CO (zielona) i CU (niebieska) , te "schodki" to pomy obiegowe na CU Edytowane 6 Grudnia 2017 przez gogush Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 06.12.2017 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 z jakiej firmy to instalator? można wiedzieć? Mam ochotę coś brzydkiego pod jego adresem powiedzieć, bo pewnie nawet się nie zająknął, że można rozważyć, żeby przejść na taryfę G12w i grzać w taniej taryfie około 2 razy taniej niż w taryfie G11 (zakładając 100% zużycia w taniej) a nawet jak całość nie będzie w taniej a tylko te 70-80% to i tak będzie dużo taniej. P Jak bedzie 70-80 w taniej to bedzie g... a nie oszczedność. Na tym forum T2 jest bardzo wychwalana ale wszyscy jakoś zapominają że oprócz ogrzewania bardzo dużo prądu zużywa się na inne rzeczy i te inne rzeczy w 90% robimy w drogich godzinach. Co z tego że na ogrzewaniu zaoszczedzimy 20% jak stracimy tyle samo na reszcie. Trzeba też pamiętać że ogrzewamy dom przez 6 miesięcy w roku a dwie taryfy mają przez cały rok i drogie godziny bedą też w miesiacach kwiecien - pazdziernik gdzie żadnych oszczedności na ogrzewaniu nie bedzie. Według mnie G12 opłaca sie tylko jesli lecimy z ogrzewaniem prądem przez ponad 90% w T2 i to spory domek gdzie tych KWh troche schodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 06.12.2017 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Jak bedzie 70-80 w taniej to bedzie g... a nie oszczedność. Na tym forum T2 jest bardzo wychwalana ale wszyscy jakoś zapominają że oprócz ogrzewania bardzo dużo prądu zużywa się na inne rzeczy i te inne rzeczy w 90% robimy w drogich godzinach. Co z tego że na ogrzewaniu zaoszczedzimy 20% jak stracimy tyle samo na reszcie. Trzeba też pamiętać że ogrzewamy dom przez 6 miesięcy w roku a dwie taryfy mają przez cały rok i drogie godziny bedą też w miesiacach kwiecien - pazdziernik gdzie żadnych oszczedności na ogrzewaniu nie bedzie. Według mnie G12 opłaca sie tylko jesli lecimy z ogrzewaniem prądem przez ponad 90% w T2 i to spory domek gdzie tych KWh troche schodzi. Proponuję abyś spróbował to może przestaniesz pisać takie dyrdymały. Mam G12w i jeszcze się nie zdarzył taki miesiąc czy to latem a nie mówiąc już o sezonie grzewczym abym nie był na plusie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz1980 07.12.2017 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 No to po kolei : 1. Wez termometr i zmierz temperatury podlogi powinenes tam miec ze 24-25 stopni , 2. Jesli temp z p1 jest niska to sprawdz czy masz pootwierane petle (sprawdz rotametry) 3. Jesli p2 jest ok to czy masz odpowietrzone petle , 4. sprawdz czy chodza pompy obiegowe i na jakim biegu Przy okazji sprawdz tez cisnienie w instalacji (powinenes miec ciut mniej niz 2 bary) Jesli wszystko powyzsze jest ok to musisz sie uzbroic w cieprliwosc jak ktos pisal ogrzanie domu chwile zajmie (u mnie tez tak bylo) P.S. te kartony tez nie pomagaja w grzaniu pomieszczen o tym jak dziala karton/gazety mozna popytac bezdomnych ktorzy ich uzywaja dzięki za zainteresowanie. Ad.1 Termometry mam i jest ok 20C na dole i górze Ad.2. Rotametry mam na minimum Ad.3 Jak to sprawdzić? Ad.4 Pompa obiegowa ustawiona w menu na przepływ 29l/m Ciśnienie zdecydowanie mniejsze - 0.4-0.6 Bara Kartony muszą na razie zostać Najbardziej martwi mnie to ciśnienie z tego wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 07.12.2017 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Dopuść wody do układu do 2 bar i obserwuj, czy nie schodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 07.12.2017 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Proponuję abyś spróbował to może przestaniesz pisać takie dyrdymały. Mam G12w i jeszcze się nie zdarzył taki miesiąc czy to latem a nie mówiąc już o sezonie grzewczym abym nie był na plusie.Ależ ja mam G12w i dokładnie wiem jak to jest i jestem rozczarowany. Mimo że teraz jest sezon grzewczy to przy małym domku oszczędzam na takiej taryfie może z 10%- grzeje 85-90% w T2. Mam ustawioną pralke żeby chodziła tylko po 13tej i po 22 (na szczescie jest cichutka), zmywarka tez najczesciej nocą (ta już nie jest taka cicha). Ale cały najbardziej prądożerny bajzel chodzi w drogich - indukcja, czajnik, lodówka, żelaska, plazma (koło 200W!) a nawet CWU bo pora kąpania dzieci to raczej 19 a nie po 22. Skoro teraz w zimę ledwo wychodze na swoje to jestem ciekaw jak może ci się to opłacać w lato. To będzie bite 6 miesięcy bez ogrzewania kiedy 90% prądu bede zuzywał w drogiej T1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 07.12.2017 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Ależ ja mam G12w i dokładnie wiem jak to jest i jestem rozczarowany. Mimo że teraz jest sezon grzewczy to przy małym domku oszczędzam na takiej taryfie może z 10%- grzeje 85-90% w T2. Mam ustawioną pralke żeby chodziła tylko po 13tej i po 22 (na szczescie jest cichutka), zmywarka tez najczesciej nocą (ta już nie jest taka cicha). Ale cały najbardziej prądożerny bajzel chodzi w drogich - indukcja, czajnik, lodówka, żelaska, plazma (koło 200W!) a nawet CWU bo pora kąpania dzieci to raczej 19 a nie po 22. Skoro teraz w zimę ledwo wychodze na swoje to jestem ciekaw jak może ci się to opłacać w lato. To będzie bite 6 miesięcy bez ogrzewania kiedy 90% prądu bede zuzywał w drogiej T1. rodzice przy ogrzewaniu węglowym i G12W wychodzą na +. ich znajomi rówież. po co grzejesz CWU w drogiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 07.12.2017 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Bo przy zbiorniku 180l nie starcza dla dorosłych wody po wykąpaniu dzieci o 19. Co w tym dziwnego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 07.12.2017 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Bo przy zbiorniku 180l nie starcza dla dorosłych wody po wykąpaniu dzieci o 19. Co w tym dziwnego ? u siebie grzałką spokojnie 140 litrów nagrzewam dla rodziny 2+1 w taniej taryfie. ale grzeję do prawie maksymalnych możliwych temperatur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts