Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzanie PC PW w II taryfie

tede80

Recommended Posts

Mamy wylewkę 7cm , miejscami może 8. Na razie prawie daje radę w T2, wydłuzylismy tylko okienko grzania do 16tej zamiast 15tej. Temperatura na górze wprawdzie nie jest za wysoka - ok 20.5C ale to wina niedocieplonego do konca dachu nad stropem - bedzie to robione na wiosnę. Co ciekawe zauważyłam że jak wyłączy się WM to temperatura potrafi wzrosnąć o 1 stopien w ciągu dnia bez zmiany ustawien na pompie. To też wina chyba tego że rury WM lecą nad tym samym stropem gdzie jest teraz tylko 15cm wełny.

Pompa samsung EHS, chyba nie ma możliwosci ustawienia temperatury krzywej dla poszczególnych godzin, ale jeszcze nie do końca wyczaiłam to menu. Da się za to ustawić bezględną temperature wody dla każdego okienka co jednak nie bedzie sie sprawdzać czy zmiennej temperaturze na zewnątrz.

• Odpowiedzi 440
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzięki za zainteresowanie.

Ad.1 Termometry mam i jest ok 20C na dole i górze

Ad.2. Rotametry mam na minimum

Ad.3 Jak to sprawdzić?

Ad.4 Pompa obiegowa ustawiona w menu na przepływ 29l/m

Ciśnienie zdecydowanie mniejsze - 0.4-0.6 Bara

Kartony muszą na razie zostać

Najbardziej martwi mnie to ciśnienie z tego wszystkiego.

Ad.1 coś mało , jak podloga ma 20 to w pomieszczeniu w najlepszym przypadku będzie 18,19 widać potrzebuje trochę czasu albo masz rurki nie za gęsto ułożone w podłodze

Ad 2 nie rozumiem, co znaczy na minimum?

Ad3 odpowietrzyc :)

Ad5 ciśnienie nie jest kluczowe ale faktycznie coś malo

Witam !

Zrobiło się zimno (w dzień około -2/-3 w nocy nawet do -6 i widzę że temperatura w domu spada poniżej "zakładanej"

Krzywą mam ustawioną na 28/35 +15/-15 i chyba nawet podbicie krzywej na +2.

Ustawione grzane od 22.00.-6.00 i 14.00-15.00 a grzanie wody 13.00-14.00. Temperatura ustawiona w tych godzinach na 22,4 stopnia (histereza 0,5)

Normalnie wieczorem temperatura spadała do około 21,8-22.0 stopnia i później rosła i rano było już 22,6 stopnia.

Jednakże teraz spada poniżej i grzejąc w w/w godzinach cięzko osiągnąć mi zakładaną , choć jest dość zblizona to już jest lekki dyskomfort.

Dziś rano patrzyłem i w podłogę szło 35 stopni więc nie mało ...

Jakieś pomysły jak sobie poradzić ?

Jeszcze zwiększyć krzywą ? Ale czy to coś da bo temperatura rośnie ale raczej i tak chyba beton nie nagrzeje się tak szybko więc chyba nawet bardzo wysoka temperatura nic nie da bo przeciez beton długo się nagrzewa i powoli .

Zamiast 1 godziny grzania w dzień wody grzac w nocy i ustawić 2 godziny grzania CO w dzień ? Ale czy takie okienko coś da ?

Czy po prostu odpuścić i pogodzić się że część czasu jednak będe musiał grzać w I taryfie ?

Jak Wy dajcie sobie radę ?

Kaszpir,

ja zmieniłem, grzeje od 13-15 CO a wodę podgrzewam od 17. W nocy grzeje od 23-5 CO ii woda od 5

Mam krzywą -15/37 i 12/27.

Dziwie się, że temp. zasilania doszła u Ciebie do 35 stopni, jak masz ustawione -15/35...??? U Mnie dochodzi do 32 stopni i mam temp. 22,5 - 23 ST. ale mamy anhydryt - może to jest różnica?

Witam !

W prawdzie jeszcze nie mieszkam ale mamy podobne parametry domu, lecz ja nie mam płyty fundamentowej (czyli teoretycznie większe straty), ustawione 21* w domu bo chce aby odparowywała wilgoć, a jeszcze brak rekuperacji, dom dość szczelny (zamontowałem wentylator aby wyciągać wilgoć z domu (ok 3h pracy na pełną wymianę więc nie jest aż tak dużo strat). Temp zasilania maksymalna jaką miałem to 26*C, a powrót był na 21-22 także dziwię się skąd masz aż 35*.

Grzeję tylko w T2 i daje radę, w domu 22* na zakończeniu grzania i spada do ok 21 przed ponownym uruchomieniem (obniżenie dla godzin T1 i podwyższenie dla T2) zużycie mam ok 18-22kW/doba (w zależności od temp zew. i wilgotności - ilości odszronień).

Ja nie grzeję CWU więc o jakieś 2h jestem do przodu z grzaniem. Jakie masz zapotrzebowanie według OZE ? (u mnie wychodzi bez CWU na ok 6,5-7kW, a wliczając CWU 8, pompę mam 9kW).

Ja dodatkowo mam podłogowe w garażu, skręcone przepływy na 0,5 tak aby utrzymać tam +10*C, w domu przepływy 1,5-2.

Edytowane przez dar3k

A to ciekawe, bo na tym forum to widzę tylko chwalenie się zużyciem 8-10 kW/doba i to z CWU ....

Jak dodasz zysk bytowy, rekuperacje to zużycie na poziomie 20kW/doba w domu jak moim wraz z CWU przy temp ok 0*C jest realne dla mojego domu dla średniej 0* straty to k 2,5kWh więc dobowo to ok 60kW - co dla COP 3 daje właśnie 20kW.

https://drive.google.com/file/d/0B7AF2MKBTX96OUZKbmM0OEdfMW8yM1lkbVdiUHlMdDJudU4w/view -> tutaj obliczenia zgrubne OZC dla mojego domu (pobierz excela wstaw swoje i sprawdź u mnie wychodzi mniej więcej tak jak jest,oczywiście nie liczę zysków bytowych, strat wentylacji tid.)

Może powinieneś spróbować grzać również w drugiej taryfie? Ustaw CO na okienko między 13-16 i dogrzewanie CWU 16- 17.

gdy temperatura spada na zewnątrz poniżej zera, wydłużam okienko dzienne które jest od godz. 13-15 o dodatkową godzinę - mam 13-16. Komfort zdecydowanie lepszy. Od wielu lat już tak stosuję.

A to ciekawe, bo na tym forum to widzę tylko chwalenie się zużyciem 8-10 kW/doba i to z CWU ....

Są domy które tyle zużywają... Dodatkowo ktoś tu pisał, że u niego temp zew spada nocą do -6*C - u mnie do dnia dzisiejszego nie było chłodniej jak -2*C. Ja grzeje na razie tylko w taniej. Pompka w pompie ustawiona na 5 bieg z 7. Grzeje od 23:00 do 6:00 rano i od 13:00 do 15:00 (tu z cwu). Średnia z grudnia do dzisiejszego dnia to 18kwh/24h. Zeszłoroczny grudzien to 26kwh/24h a styczeń = 33kwh/24h.

U mnie co prawda gruntówka..... ale zliczając zużycie z października i listopada mam 422kwh/60dni wychodzi ok 7,03kWh/dobę. Cały dom to ok 17kWh.

Ogrzewanie tylko tania w tygodniu 22-6 i ustawienie na sterowniku pokojowym 24st poniedziałek-piątek. W piątek wieczor do niedzieli wieczór ostawiam 22,5st. . Cwu od 13-6 rano. Wentylacja obecnie na 20%. W domu mam od 22,6 rano-wieczorem ok 21,5 miałem najmniej. Czasami było tak, że włączałem przewietrzanie i dom zaczął sie wychładzać delikatnie. Jednak dla nas taki spadek temperatury nie jest żadnym dyskomfortem.

Jak do tej pory w grudniu na CO poszło 290 KW a CW 120 (porównując zużycia wychodzi że co miesiąc napełniam basen ciepłą wodą:))

Wodę muszę grzać 3 razy dziennie do około 45 C (ustawiona krzywa pogodowa).

Krzywa (dziś zmieniłem) 38/27 -15/15, delta 4.

Mam kominek i go używam:) - od listopada poszło około 1m3 drewna

Sterownik (jest w najzimniejszym pokoju) który pełni rolę termostatu i kominek dzieli duży dystans około 12m,(dom partrowy, poddasze nieużytkowe) więc wpływ na pracę pompy nie jest duży (w salonie mam spokojnie 24 C jak odpalę a w sypialniach nie lubimy cieplej niż 21-22)

Pompa chodzi tylko w taniej taryfie (mam g13 więc 3h dziennie dłużej jest tańszy prąd + weekendy - polecam)

Edytowane przez kojak77

Gość TwojPan
Witam !

Zrobiło się zimno (w dzień około -2/-3 w nocy nawet do -6 i widzę że temperatura w domu spada poniżej "zakładanej"

Krzywą mam ustawioną na 28/35 +15/-15 i chyba nawet podbicie krzywej na +2.

Ustawione grzane od 22.00.-6.00 i 14.00-15.00 a grzanie wody 13.00-14.00. Temperatura ustawiona w tych godzinach na 22,4 stopnia (histereza 0,5)

Normalnie wieczorem temperatura spadała do około 21,8-22.0 stopnia i później rosła i rano było już 22,6 stopnia.

Jednakże teraz spada poniżej i grzejąc w w/w godzinach cięzko osiągnąć mi zakładaną , choć jest dość zblizona to już jest lekki dyskomfort.

Jakieś pomysły jak sobie poradzić ?

Jeszcze zwiększyć krzywą ? Ale czy to coś da bo temperatura rośnie ale raczej i tak chyba beton nie nagrzeje się tak szybko więc chyba nawet bardzo wysoka temperatura nic nie da bo przeciez beton długo się nagrzewa i powoli .

Zamiast 1 godziny grzania w dzień wody grzac w nocy i ustawić 2 godziny grzania CO w dzień ? Ale czy takie okienko coś da ?

Czy po prostu odpuścić i pogodzić się że część czasu jednak będe musiał grzać w I taryfie ?

Jak Wy dajcie sobie radę ?

Jedno pytanie.Jakie dobowe zużycie w ciągu doby przy zasilaniu 35deg?Zakładałeś 35 deg dla -15deg,podbiłeś przy ok -4 deg krzywą o 2 deg,nie za szybko?Nie lepiej pociągnąć PC nieco dłużej i niżej?

Gość TwojPan

Teraz się zacznie zabawa :)

Swoją drogą,przecież przy korzystaniu z T2 się nie stóżuje przy PC?A tu już dwóch przestawiło krzywą :)

Spoko,tylko trochę się przekomarzam.

Ja mam na zasilaniu ok 30deg,za sprzęgłem ok 27 deg.Krzywa -20/40,ale te 40 przed sprzęgłem.Pompa pracuje teraz ok 12-14h/24h.Salon docieram spokojnie do 23deg,reszta 21,5-21deg,łazienka 22,5-23.Temp 23 jak odpla się raz na 24h suszarka do ręczników.Zużycie ostatnia doba z Reku ok 30 kWh Muszę eksperymentalnie obniżyć jeszcze krzywą i wolniej grzać podłogę,a potem spróbować odwrotnie.Robię podchody do G12w he he :)

Kaszpir

Na początek spróbuj od zwiększenia przepływu na pompie obiegowej.

Jeśli nie przyniesie efektu, wykonaj zalecenia dot. wydłużenia godzin pracy PC.

Zostaw ogrzewanie CW w II taryfie, a wydłuż np do 7.00 i 16.00 grzanie podłóg.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Bieg na pompie lekko obniżyłem bo miałem około 3,5-4l na każdej pętli więc naprawdę dużo. Teraz jest ponad 3l i mniejszy szum , więc raczej nie wina przepływu bo w starym domu miałem przepływ po 1-1,5l i przy duuużo gorzej ocieplonym domu nie było problemu.

Przy 12 pętlach i przepływie 3L mam ponad 2160l/h ...

Ja sądzę że wina leży raczej na grzaniu "czasowym" a wtedy trzeba szybciej i więcej oddać ciepła i zapewne przy wyższej temepraturze aby "naładować" jak najszybciej podłogę ...

Myślę że po prostu dołoże 2 godziny grzania i zapewne problem zniknie , bo jeszcze kilka dni temu nie było problemu ale jak zaczęło mrozić to widać że trochę muszę zmodyfikować czasy grzania i godziny .

Myśle że wpływ może mieć to że dom nowy , nie wygrzewany więc też jeszcze całkowicie nie wygrzany ...

Jedno pytanie.Jakie dobowe zużycie w ciągu doby przy zasilaniu 35deg?Zakładałeś 35 deg dla -15deg,podbiłeś przy ok -4 deg krzywą o 2 deg,nie za szybko?Nie lepiej pociągnąć PC nieco dłużej i niżej?

Nie mam pojęcia. Mam ustawioną krzywą i ciągle się "uczę" , Myślałem że dając mocno w "palnik" szybciej się nagrzeje i wyłączy termostat pompę ale widzę że tak nie jest i potrzeba ... czasu

Myślę że ustawię sobie krzywą na +26/+36 , +15/-15 i tyle i wydłużę czas grzania o 2 godziny i tyle , a "podbicie krzywej" wyłączę ...

Olbrzymiego "parcia" na prace tylko w 100% w taniej taryfie nie mam i jak lekko zahaczę o drogą to też nie zbankrutuje ...

Gość TwojPan
Nie mam pojęcia. Mam ustawioną krzywą i ciągle się "uczę" , Myślałem że dając mocno w "palnik" szybciej się nagrzeje i wyłączy termostat pompę ale widzę że tak nie jest i potrzeba ... czasu

Myślę że ustawię sobie krzywą na +26/+36 , +15/-15 i tyle i wydłużę czas grzania o 2 godziny i tyle , a "podbicie krzywej" wyłączę ...

Olbrzymiego "parcia" na prace tylko w 100% w taniej taryfie nie mam i jak lekko zahaczę o drogą to też nie zbankrutuje ...

Pewnie nie posłuchasz,ale w nowym domu powinieneś grzać dłużej i niżej.Masz czujniki w podłodze?Jak tak to sam do tego dojdziesz :)

Mam zbyt krótkie doświadczenie,ale moim zdaniem lepiej grzać dłużej i niżej.Dom jest mniej podatny na to co się dzieje na zewnątrz.Ale to moja opinia.

Pewnie nie posłuchasz,ale w nowym domu powinieneś grzać dłużej i niżej.Masz czujniki w podłodze?Jak tak to sam do tego dojdziesz :)

Mam zbyt krótkie doświadczenie,ale moim zdaniem lepiej grzać dłużej i niżej.Dom jest mniej podatny na to co się dzieje na zewnątrz.Ale to moja opinia.

Muszę się zgodzić, co prawda mam małe doświadczenie, ale nowy dom wymaga odpowiedniego wygrzania. Grzeję od września nisko i długo. Pierwszy sezon. obecnie KG ustawiona na 20/24 i -25/40. przy temp w nocy spadającej do minus 4* zasilanie mam na 30*. W dzień minus 1*- zasilanie 29*. Temperatura w domu ustawiona na 21-22,5* w zależności od pomieszczenia. w łazienkach 24*.