Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gres polerowany czy terakota w salonie ?

wiola_m

Recommended Posts

Ew-ka skad te zdjecia? daj jakis link - skad je bierzesz?

Warte ogladniecia aby podpatrzec co nie co do swojej chaty :p

agnieszka wjedz kursorem na zdjecie, kliknij prawym przyciskiem i wybierz "zapisz adres obrazu" czy cos podobnego.... potem wklej to do notatnika i wtedy zobaczysz adres...

ja juz chcialem dostac depresjii z zazdrosci ze ktos moze miec taki dom jak przy nicku i do tego taaaakie podlogi.... ale zobaczylem ze to z roznych adresow i mi ulzylo....

;)

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Ja po zapatrzeniu się w gres położony w domku kasiorka też zapragnąłem go mieć u siebie. Hiszpański był dla mnie trochę za drogi (230 pln za metr)

ale znalazłem robiony w Polsce w firmie Gala Nova w cenie ok 180 pln.

Do tego dałem klej i fugi Mapeya bo mam na całym dole podłogówkę. Dałem to na 110 m parteru i jestem bardzo zadowolony ze swej decyzji.

Żona dopiero się przekonała jak po fugowaniu pierwszy raz umylismy to na czysto. Ponieważ fugi dobrałem tak, że są w tym samym kolorze całość tworzy jednolitą taflę w której się wszystko odbija.

Znajome żony twierdziły, że ja "urządziłem" ilością sprzątania. Otórz nie jest to prawda. Piasek wystarczy zmieść dobrą szczotką,Raz w tygodniu przelecieć mopem z wodą z dodatkiem płynu do naczyń. Dodatkowo glazurnik pokazał mi pewien eksperyment, który całkowicie mnie do gresy przekonał. Ponieważ opijaliśmy pewien etap jego robocizny nie zdążyłem zareagować a on gwoździem zarysował płytkę. No rysa była że hej. Potem zmoczył palec w wodzie przejechał po rysie aż zniknęła obrócił parę razy płytkę i kazał mi ją znaleźć. Była nie widoczna.

Jeśli chodzi o fugi to ja zaimpregnowałem cały gres i fugi takim śmierdzącym preperatem (ok. 300 pln litr) Wyszło 2 litry na te moje 110 metrów i nie widzę by fuga zmieniała kolor nawet po naniesionym błocie. Oby jak najdłużej.

Gres czy terakota - zależy jaki chcesz uzyskać efekt, jaki planujesz wystrój całego domu.

Jeżeli chodzi o terakoty jest tu ogromny wybór do każdego stylu i w każdej kolorystyce.Błyszczący gres z niektórymi meblami nie bedzie pasował.

Przy małym dziecku nie dała bym śliskiej podłogi.

Kiedy moja Niunia zaczęła raczkować, kupiliśmy na całą podłogę w salonie wykładzinę.Na panelach było niebezpiecznie i niewygodnie.A co dopiero na twardym i śliskim gresie?I tu jest problem, bo jeśli masz ogrzewanie podłogowe, to najlepsza terakota lub gres, a te z kolei niedobre dla małych dzieci.Paneli też już nigdy więcej - sztuczne, na połysku widać pod słońce każdy okruszek i pyłek, stukające i nieprzytulne.

• 2 weeks później...
Właśnie ułożono mi ok.100 m2 gresu polerowanego - w dwóch kolarach ciepłym beżu i w odceiniu ceglastym. Wszystko Cersanitu. Na droższy nie było mnie stać, choć kusiło...Ale inne priorytety były... więc jest Cersanit, całkiem, całkiem...choć dopiero teraz tak naprawdę zdałem sobie sprawę, że to śliskie, lustro, niekoniecznie przytulne...No już nie wiem. Ogarnęły mnie wątpliwości, czy podjąłem słuszną decyzję a propos tego gresu. Tym bardziej, że gras polerowany ma bądź to żarliwych zwolenników, albo też niezłomnych przeciwników. Nie ma opinii ze złotego środka. Drewno to drewno, czyż nie tak? Tylko nie irytujcie się tym niezdecydowaniem... W końcu kości zostały rzucone. Liczę na to, że może ktoś spróbuje utwierdzć mnie w przekonaniu, ze to był jednak dobry wybór. Pozdrawiam.

Dla mnie gres to nowe, świeże oblicze podłogi. Z instytucji użyteczności publicznej wtargnął pod przysłowiowe strzechy. Kojarzy mi się z nowoczesnym, ale i chłodnym wnętrzem.

Gdy ktoś takie właśnie lubi, a przy okazji umiejętnie porusza się w kompletowaniu innych elementów takiego zimnego wystroju - wszystko w porządku !

Gorzej, gdy podłoga zimno świcąca, meble rustykalne, na ścianach -koniecznie przecierka, a z sufitu zwisają lampy spod znaku science fiction.

Niekiedy widać nieporadność w kompozycji całości, choć zaangażowano w wystrój duże pieniądze ( z obserwacji na Forum)

Najważniejsze to chyba kierować sie własnym zmysłem estetycznym i nie pędzić tak, pędzić za nowoczesnym.., nie być aż takim trendy

Dla mnie gres to nowe, świeże oblicze podłogi. Z instytucji użyteczności publicznej wtargnął pod przysłowiowe strzechy. Kojarzy mi się z nowoczesnym, ale i chłodnym wnętrzem.

Gdy ktoś takie właśnie lubi, a przy okazji umiejętnie porusza się w kompletowaniu innych elementów takiego zimnego wystroju - wszystko w porządku !

Gorzej, gdy podłoga zimno świcąca, meble rustykalne, na ścianach -koniecznie przecierka, a z sufitu zwisają lampy spod znaku science fiction.

Niekiedy widać nieporadność w kompozycji całości, choć zaangażowano w wystrój duże pieniądze ( z obserwacji na Forum)

Najważniejsze to chyba kierować sie własnym zmysłem estetycznym i nie pędzić tak, pędzić za nowoczesnym.., nie być aż takim trendy

To nie miało być trendy, tylko ogrzwanie podłogowe wymusiło gres. I było wiadomo, że rustykalne meble, kominek itd. odpadają, ale może warto zmieniać upodobania.

• 1 month później...