luk106 30.04.2017 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2017 WitamMam problem z przydomową oczyszczalnią ścieków.Jest to oczyszczalnia biologiczna Biohero marki Ekosum, z której ścieki odprowadzane są do studni chłonnej. Użytkuję jej od ok 3 lat. Z instalacji korzystają dwie osoby. Nieregularnie dosypywałem preparat Biozym i używamy zwyczajnych środków chemicznych (płyny, proszki). Problem polega na tym, że oczyszczalnia przelewa się. W temacie jestem laikiem i przy montażu całkowicie zaufałem firmie montującej. Teraz trochę poczytałem i trochę dziwna wydaje mi się ta studnia chłonna. Są to kręgi betonowe o średnicy ok 130 cm zasypane żwirem. Kręgi od góry zostały przykryte betonowym deklem, a całość przysypana ok 0,8-1 m ziemi, na której od zeszłego roku rośnie trawnik. Niestety studnia nie ma żadnego odpowietrzenia. Zeszłej wiosny pojawił się problem z przelewaniem oczyszczalni. Odkopałem studnię i zdjąłem właz. Żwir wyglądał normalnie. Nie było żadnego szlamu, tłuszczu czy innego syfu. Wystarczyło, że ruszyłem rurą odprowadzająca ścieki z oczyszczalni i nagle nadmiar zawartości oczyszczalni wylał się do studni. Wszystko wchłonęło się bardzo sprawnie, nic nie zalegało. Pomyślałem, że coś zapowietrzyło tę rurę i problem z głowy. Studnię zasypałem (nie pomyślałem żeby zainstalować jakiś odpowietrznik), a następnie założyłem trawnik. Od zeszłego roku nie zauważyłem problemu, aż do zeszłego miesiąca. Wtedy jednak problem ustąpił samoistnie. Wczoraj znowu zauważyłem, że oczyszczalnia się przelewa. Nie mam pojęcia czy znowu coś się zapowietrzyło, czy może wody gruntowe się podniosły o opadach, czy cokolwiek innego. Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem? Co może powodować taki objawy? Czy da się coś zrobić bez odkopywania studni? Może zastosować jakieś środki udrożniające? Problem polega na tym, że środki polecane do udrażniania studni chłonnych np. Bio7, należy aplikować bezpośrednio do studni ;( Pomocy! Z góry dziękuję za wszelkie informacje i porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 01.05.2017 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 (edytowane) Wczoraj znowu zauważyłem, że oczyszczalnia się przelewa. Nie mam pojęcia czy znowu coś się zapowietrzyło, czy może wody gruntowe się podniosły o opadach, czy cokolwiek innego. Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem? Co może powodować taki objawy? Czy da się coś zrobić bez odkopywania studni? Może zastosować jakieś środki udrożniające? Problem polega na tym, że środki polecane do udrażniania studni chłonnych np. Bio7, należy aplikować bezpośrednio do studni ;( Pomocy! Z góry dziękuję za wszelkie informacje i porady. Wiosną tego roku mamy podwyższony poziom wód gruntowych. Taki jak Twój przypadek już widziałem i sądzę, że można to powiązać z w/w stanem. To jedna ze strona medalu, gdyż BIO HERO nie jest jakimś wybitnym rozwiązaniem. Jeżeli nie interesowałeś się do tej pory jak ona działa oraz nie opróżniałeś jej z osadu w odpowiednim czasie to możesz mieć problem. Jednak nie popadajmy w paranoję . Po pierwsze to studnia chłonna musi mieć jakąś rewizję, abyś mógł w każdej chwili ją kontrolować i nie przejmowałbym się w tym przypadku trawnikiem. Wentylacja w studni chłonnej, tak samo jak na końcu ciągów drenażowych, musi być wykonana. W kwestii stosowania różnych środków do udrażniania studni, to jest większe prawdopodobieństwo ich zadziałania, gdy studnia chłonna, będzie " miała odpoczynek " od dopływu z oczyszczalni. Może ktoś inny lepiej Ci doradzi, ale w mojej wersji to na pewno problem i bez jakiegoś alternatywnego sposobu odprowadzenia w stosunku do studni chłonnej się nie obejdzie Edytowane 1 Maja 2017 przez WojtekINST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk106 03.05.2017 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 No to wygląda na to, że mam spory problem. Jak wybierałem tę oczyszczalnię to niewiele można było znaleźć na jej temat. Teraz już musztarda po obiedzie. To może mógłby ktoś podać konkretne jej wady, objawy nieprawidłowości i na co szczególnie zwrócić uwagę. Oczyszczalnię opróżniałem zeszłej jesieni po dwóch latach niezbyt intensywnego użytkowania. Tak jak pisałem, użytkujemy jej w 2 osoby i raczej dobrze gospodarujemy odpadami (nie wylewamy/wyrzucamy wszystkiego jak leci). Teraz sprawdziłem i wygląda na to, że gęstego osadu nie ma prawie wcale. Na listwie, której użyłem do sprawdzenia nie było śladu po gęstym osadzie, a jak zamieszałem to pojawiły się tylko niewielkie pozostałości "gęścizny". Może ktoś jeszcze wypowie się w temacie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturStadnik 03.05.2017 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Urządzenie to ma tylko jedną zaletę, cena i nic więcej. Reszta to same wady, nic szczególnego na temat tego urządzenia powiedzieć i napisać nie można. Masakra, ze coś takiego wogóle pracuje i niby osiąga całkiem niezłe wyniki. No to wygląda na to, że mam spory problem. Jak wybierałem tę oczyszczalnię to niewiele można było znaleźć na jej temat. Teraz już musztarda po obiedzie. To może mógłby ktoś podać konkretne jej wady, objawy nieprawidłowości i na co szczególnie zwrócić uwagę. Oczyszczalnię opróżniałem zeszłej jesieni po dwóch latach niezbyt intensywnego użytkowania. Tak jak pisałem, użytkujemy jej w 2 osoby i raczej dobrze gospodarujemy odpadami (nie wylewamy/wyrzucamy wszystkiego jak leci). Teraz sprawdziłem i wygląda na to, że gęstego osadu nie ma prawie wcale. Na listwie, której użyłem do sprawdzenia nie było śladu po gęstym osadzie, a jak zamieszałem to pojawiły się tylko niewielkie pozostałości "gęścizny". Może ktoś jeszcze wypowie się w temacie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts