Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplanie pianką na gwarancja

Jinikao

Recommended Posts

Witam

Piszę tutaj z dziwnym problemem. W składzie budowlanym pytałem o sposób ocieplenia poddasza, aby było jak najlepiej. Kiedy powiedziałem im że chcę ocieplić poddasze pianką natryskową, to powiedzieli mi, że wtedy strace gwarancję, ponieważ producent (BRAAS) nie pozwala na taki system izolacji. Miał już ktoś taki problem?

Pozdrawiam

U mnie jest piana natryśnięta na membranę Braas-a, nie wyobrażam sobie dlaczego miałbym stracić na nią gwarancję? Czym argumentowali takie a nie inne stanowisko

Argumentowali tym, że pianka podczas rozprężania się, może wyciskac membranę aż pod dachówkę i wyciskać ją, oraz że nie będzie odpowiedniego przepływu powietrza.

Jakoś to do mnie nie przemawia. Przecież membrana nie wisi luźno między krokwiami, jest naciągnięta-w miarę sztywna.

Będzie pożywka dla waciarzy....

Dzwoniłem do Braasa i mi powiedzieli takze, że nie może dotykać piana, ale sama piana nie narusza warunków gwarancji, mimo wsyztsko chyba zdecyduję się na pianę, instalator powiedział że jeśli jest naciagnieta dobrze membrana to nic sie nie będzie z tym robići nie wyciśnie jej w stronę dachówki

• 1 month później...
Pianka natryskowa nie wypchnie dachówki to jest prawdopodobnie nie możliwe , pianka w swoich właściwościach rozrasta się w tym kierunku w którym ma lżej się rozrastać czyli od membrany w stronę dołu jest jeden wyjątek ,trzeba uważać aby nie przesadzić z ilością miedzy krokwią a membrana w tym wypadku możliwe by było uniesienie dachówki.

• 3 weeks później...

Sporo czytam na ten temat. Naczytałem się też sporo bzdur na temat pianki. Powiem wam jedno - na dziś nie widzę lepszej metody jak właśnie ocieplenie pianką. Planuje remont dachu i wiem, że teraz zastosuje piankę a nie wełnę. Kontaktowałem się z firmą od natrysku pianki i byłem obecny podczas jednej roboty. Pianka nie ma szans wypchnąć czegokolwiek. Jak pracowali przy tym natrysku i chciałem, żeby mi dali trochę tej pianki to przyniosłem kartonik po butach i mi tam wtrysneli piankę. Nie rozszadziło kartonika więc wszystko jest ok :D

Zastanawiam się jeszcze jaką piankę PUR wybrać. Wstępnie jestem przekonany do Polskich pianek.