Boldgrim 30.04.2017 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2017 Witam forumowiczów. Jak w temacie, problem dotyczy postawienia przez laika niskiej ścianki działowej i jej wytrzymałości. Żeby było łatwiej i szybciej załączam szybki projekt, który wyjaśni o co mi chodzi(ścianka zaznaczona na czerwono): Ścianka ma mieć długość ok 170cm, z czego ok 84cm ma mieć wysokość ok 160cm, dalsza część ok 140cm. Chciałem ją wykonać z profili U i C 100, wydawało mi się, że będzie wystarczająco i do tego przymocować płyty K-G. Plan wydawał się ok, jednak obawiam się o stabilność takiej ścianki(będzie zamocowana tylko do podłogi i jednej ściany. Czy Płyty w połączeniu ze stelażem dadzą odpowiednią sztywność całej konstrukcji? Nie chciałbym podziurawić ścian oraz podłogi po czym demontować całość jeśli pomysł z góry skazany jest na porażkę. Pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 30.04.2017 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2017 Nie tylko do ściany bo i do podłogi sam o tym piszesz. Ja bym nawet z C i U 75 robił chyba taki jest mniejszy. Żeby to wzmocnić to najlepiej płyte OSB dać, nie pamiętam grubości ale chyba takie 125 mm są dostępne. I jakbyś dawał OSB to żebyś dobrze dociągał śrubami profile, pierwszą stronę jak będziesz robiłł będziesz widział czy dociągło profila do płyty, drugą już nie, odpowiednie śruby i kręcenie przy początku profila na zgięciu tam gdzie jest mniej giętki, bo tak to nie wydociągasz i nie będzie też takiej stabilności - po prostu śruba przejdzie przez OSB, złapie trochę profila ale go nie dociągnie tylko odegnie od płyty. Rozstawy C to tak żeby łaczenia dobrze wyszły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boldgrim 01.05.2017 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 Hej,Dzięki za poradę, rozumiem że proponujesz, aby płytę K-G zamienić na OSB? Czy może połączyć obie płyty w konstrukcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 01.05.2017 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 Nie, robisz konstrukcję, dajesz płyty OSB, takie chyba 2m na 65cm wysoki - moge sie mylic nie pamietam juz, a moga byc i takie duże ale sa mniej wygodne, i na te plyty potem jeszcze K - G krecisz i jest mocne, tylko tak jak mowilem zeby Ci dobrze dociaglo OSB do konstrukcji a nie ze profil wygnie a sruba w niego wejdzie do polowy. Jak zrobisz to juz Twoja wola. Jeszcze między sciane a podloge gdzie profil przychodzi daje sie taka gabke dylatacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 01.05.2017 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 Zdecydowanie proponuję wymurować z suporeksu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boldgrim 01.05.2017 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 A czy taką ściankę z suporexu mogę postawić na parkiecie, czy musiałbym wycinać klepki? Nie ukrywam, że chciałem aby ta ścianka nie była mocno "kosztochłonna" dlatego myślałem o płytach K-G i stelażu, chociaż ten suporeks wydaje się być dużo solidniejszym rozwiązaniem...Niestety doświadczenia w murowaniu nie mam, ale od czego jest forum Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 02.05.2017 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Parkiet w tym miejscu musiałbyś wyciąć . Ścianka taka będzie super sztywna . Z profili ścianka o tej wielkości sztywna nie będzie . Klei się bardzo łatwo , klejem do suporeksu . Nakładasz go pacą zębatą . Bloczki tniesz piłą do drewna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts