Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słup żelbetowy i brak izolacji poziomej

Nervil18

Recommended Posts

Tak jak w temacie ,czy słupy żelbetowe które wychodzą z ławy fundamentowej i idą aż do stropu budynku czymś się izoluje ? mam kilkanaście tych słupów w budynku i majster wykonał je co najgorsze z betonu przygotowanego w betoniarce . Mam obawy że taki słup może podciągać kapilarnie .

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jest to budynek mieszkalny ,o dosyć dużych rozpiętościach , parterowy, na to idą wiązary i pewnie żeby to wszystko utrzymać w kupie projektant zastosował aż tyle słupów... tylko że tyle słupów beż izolacji może po położeniu tynków dać przykre rezultaty, tak mi się wydaję ..

własnie , jaka ciągłość ? mój majster najpierw zrobił ławę , później wymurował fundament z bloczków i wtedy tam gdzie wychodziło zbrojenie do słupów zaszalował i zalał betonem , później wymurował sciany z pustaka tak na 1,5m i znowu to zaszalował i wylał słup , i kolejną część wyżej tego tak samo, czyli można powiedzieć że zrobił sobie 3 przerwy robocze. więc można to było jakoś zabezpieczyć na tych przerwach . Edytowane przez Nervil18

O jakiej ciągłości mówicie ? Przecież słupa nie wykonuje się razem z ławą, tylko później.

Taką ciągłość - beton przylega do betonu (żelbet do żelbetu) z przerwami technologicznymi ale w tych przerwach technologicznych nie ma izolacji poziomej.

I to jest właśnie ciągłość.

No i co Ci po tej ciągłości ... oba elementy nie są spójne ze sobą a beton nie jest związany, ów słup stoi sobie tylko na ławie a takie połączenie nie ma żadnych funkcji wytrzymałościowych, jedynym łącznikiem są pręty zbrojeniowe i one utrzymują słup w pionie. Może i nie powołuję się na doktorów, profesorów ale oglądałem filmy z budowy domu za 150 tysięcy i tam Łukasz wykonywał izolację poziomą dla dwóch typów słupów - dla wspierających ściany fundamentowej czyli tych co stoją na ławie, oraz dla słupów ścian nośnych nadziemia czyli tych co stoją na wieńcu ściany fundamentowej. W obu przypadkach było to zalecane i wykonane dość starannie. W słupach ścian nośnych decyzję tą poparł także kierownik budowy. Poza tym ciągłość powinna zachować właśnie izolacja pozioma - to jest zasada główna

No i teraz kto ma racje , jakim cudem taki słup może nie podciągać wody ?

Ława,bloczki,wszystko stoi w wodzie,tak? Wtedy bym się martwił..Inaczej ciężko kapilarnie podciągnąć przez tyle warstw,z samej wilgoci od spodu ławy,bo pionową izolację robisz? Mam stopy,słupy (po 9 szt) bez żadnej izolacji,w wodzie nie stoją,lane na 4 razy :p. Jest ok.

Izolacja pionowa jest z dysperbit u, na to styrodur i folia kubełkowa. Ława fundamentowa jest lana do ziemi więc nie jest izolowane z żadnej strony, teren nie jest mokry ale to wcale nic nie znaczy, i ta klasa betonu chyba też ma znaczenie, w projekcie jest b25 a majster napewno takiego w betobiarce nie uzyskał.

Przy budowie domu nie rządzi majster, jego rolą jest pilnowanie swoich pracowników, ma wykonywać wszystko zgodnie z projektem i sztuką budowlaną. Głównym odpowiadającym jest kierownik budowy i to jego rolą jest by powiedział co ma być a czego może nie być. Jeśli stwierdzi, że izolacji być nie musi ale może być to jako Inwestor możesz zażądać jej wykonania czy to się podoba majstrowi czy nie. Jeśli kierownik budowy powie że ma jej nie być a będziesz miał mokrą ścianę i wilgoć w tych miejscach to on będzie odpowiadał ... tylko że to już musztarda po obiedzie.

Izolacja pionowa jest z dysperbit u, na to styrodur i folia kubełkowa. Ława fundamentowa jest lana do ziemi więc nie jest izolowane z żadnej strony, teren nie jest mokry ale to wcale nic nie znaczy, i ta klasa betonu chyba też ma znaczenie, w projekcie jest b25 a majster napewno takiego w betobiarce nie uzyskał.

Dysperbit to żadna izolacja to bardziej podkład pod izolację. U mojego sąsiada po roku czasu fundament wygląda jak tak krowa Milka z reklamy znaczy się jest łaciaty biały w ciemne plamy albo odwrotnie jak kto woli. Po prostu dysperbit został wymyty przez wodę i to samo stanie się z nim u Ciebie.