Nervil18 01.05.2017 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 Tak jak w temacie ,czy słupy żelbetowe które wychodzą z ławy fundamentowej i idą aż do stropu budynku czymś się izoluje ? mam kilkanaście tych słupów w budynku i majster wykonał je co najgorsze z betonu przygotowanego w betoniarce . Mam obawy że taki słup może podciągać kapilarnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 01.05.2017 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 Izoluje się tak jak ścianę na ławie, czyli może to być papa bo łatwo ją ułożyć między prętami zbrojenia i zgrzać, ewentualnie zapaćkać jakąś masą, tak by było szczelnie. Jak nie zaizolujesz to pewnie będzie podciągać bo beton wodę lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nervil18 02.05.2017 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 No też mi się wydaję że jakoś powinno się to izolować. tym bardziej że beton z betoniarki na pewno nie jest tak szczelny jak ten przygotowany i dostarczony z zakładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nervil18 02.05.2017 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Wypowie się ktoś jeszcze na ten temat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filip80 02.05.2017 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 mi powiedzieli, że się poziomo nie izoluje, bo nie można przerywać ciągłości betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nervil18 02.05.2017 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 no tak nie izoluje się. Tylko ja mam tych słupów w ścianach zewnętrznych ponad 20 sztuk. Jeszcze tym bardziej ten beton z betoniarki..... podobno czym wyższa klasa betonu tym jest on bardziej wodoszczelny. Ale ten z betoniarki nie wygląda zbyt specjalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 02.05.2017 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 A czemu nie brałeś betonu z betoniarni ? ukręcenie betonu na takie słupy w takiej ilości to sporo kłopotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 02.05.2017 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Wypowie się ktoś jeszcze na ten temat ? A jaka jest właściwie funkcja tych słupów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nervil18 02.05.2017 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 jest to budynek mieszkalny ,o dosyć dużych rozpiętościach , parterowy, na to idą wiązary i pewnie żeby to wszystko utrzymać w kupie projektant zastosował aż tyle słupów... tylko że tyle słupów beż izolacji może po położeniu tynków dać przykre rezultaty, tak mi się wydaję .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszko 02.05.2017 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Co jest w projekcie? Spytaj kierownika budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.05.2017 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Należy wykonać zgodnie z projektem konstrukcji i architektury.Dla słupów nie wykonuje się izolacji poziomej przerywającej ciągłość słupa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 03.05.2017 04:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 O jakiej ciągłości mówicie ? Przecież słupa nie wykonuje się razem z ławą, tylko później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nervil18 03.05.2017 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 (edytowane) własnie , jaka ciągłość ? mój majster najpierw zrobił ławę , później wymurował fundament z bloczków i wtedy tam gdzie wychodziło zbrojenie do słupów zaszalował i zalał betonem , później wymurował sciany z pustaka tak na 1,5m i znowu to zaszalował i wylał słup , i kolejną część wyżej tego tak samo, czyli można powiedzieć że zrobił sobie 3 przerwy robocze. więc można to było jakoś zabezpieczyć na tych przerwach . Edytowane 3 Maja 2017 przez Nervil18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.05.2017 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 O jakiej ciągłości mówicie ? Przecież słupa nie wykonuje się razem z ławą, tylko później. Taką ciągłość - beton przylega do betonu (żelbet do żelbetu) z przerwami technologicznymi ale w tych przerwach technologicznych nie ma izolacji poziomej. I to jest właśnie ciągłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 03.05.2017 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 No i co Ci po tej ciągłości ... oba elementy nie są spójne ze sobą a beton nie jest związany, ów słup stoi sobie tylko na ławie a takie połączenie nie ma żadnych funkcji wytrzymałościowych, jedynym łącznikiem są pręty zbrojeniowe i one utrzymują słup w pionie. Może i nie powołuję się na doktorów, profesorów ale oglądałem filmy z budowy domu za 150 tysięcy i tam Łukasz wykonywał izolację poziomą dla dwóch typów słupów - dla wspierających ściany fundamentowej czyli tych co stoją na ławie, oraz dla słupów ścian nośnych nadziemia czyli tych co stoją na wieńcu ściany fundamentowej. W obu przypadkach było to zalecane i wykonane dość starannie. W słupach ścian nośnych decyzję tą poparł także kierownik budowy. Poza tym ciągłość powinna zachować właśnie izolacja pozioma - to jest zasada główna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nervil18 03.05.2017 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 No i teraz kto ma racje , jakim cudem taki słup może nie podciągać wody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszko 03.05.2017 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 No i teraz kto ma racje , jakim cudem taki słup może nie podciągać wody ? Ława,bloczki,wszystko stoi w wodzie,tak? Wtedy bym się martwił..Inaczej ciężko kapilarnie podciągnąć przez tyle warstw,z samej wilgoci od spodu ławy,bo pionową izolację robisz? Mam stopy,słupy (po 9 szt) bez żadnej izolacji,w wodzie nie stoją,lane na 4 razy . Jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nervil18 03.05.2017 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Izolacja pionowa jest z dysperbit u, na to styrodur i folia kubełkowa. Ława fundamentowa jest lana do ziemi więc nie jest izolowane z żadnej strony, teren nie jest mokry ale to wcale nic nie znaczy, i ta klasa betonu chyba też ma znaczenie, w projekcie jest b25 a majster napewno takiego w betobiarce nie uzyskał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 03.05.2017 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Przy budowie domu nie rządzi majster, jego rolą jest pilnowanie swoich pracowników, ma wykonywać wszystko zgodnie z projektem i sztuką budowlaną. Głównym odpowiadającym jest kierownik budowy i to jego rolą jest by powiedział co ma być a czego może nie być. Jeśli stwierdzi, że izolacji być nie musi ale może być to jako Inwestor możesz zażądać jej wykonania czy to się podoba majstrowi czy nie. Jeśli kierownik budowy powie że ma jej nie być a będziesz miał mokrą ścianę i wilgoć w tych miejscach to on będzie odpowiadał ... tylko że to już musztarda po obiedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 03.05.2017 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Izolacja pionowa jest z dysperbit u, na to styrodur i folia kubełkowa. Ława fundamentowa jest lana do ziemi więc nie jest izolowane z żadnej strony, teren nie jest mokry ale to wcale nic nie znaczy, i ta klasa betonu chyba też ma znaczenie, w projekcie jest b25 a majster napewno takiego w betobiarce nie uzyskał. Dysperbit to żadna izolacja to bardziej podkład pod izolację. U mojego sąsiada po roku czasu fundament wygląda jak tak krowa Milka z reklamy znaczy się jest łaciaty biały w ciemne plamy albo odwrotnie jak kto woli. Po prostu dysperbit został wymyty przez wodę i to samo stanie się z nim u Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts