Nervil18 03.05.2017 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 No właśnie musztarda po obiedzie. Dlatego wolę to wszystko przerwać teraz niż brnąc w to dalej, ciekawy jestem jak by później chcieli te 20 słupów zaizolowac żeby było dobrze. Jeżeli dysperbit nie jest izolacja to po co się go nakłada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 03.05.2017 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Koniecznie daj tam izolację. Mam taki słup w garażu między wrotami/bramami. "Fachowcy" nie dali żadnej izolacji. W SSO fundament i trochę wystawał ponad teren. Jak się położyło kostkę itp. to słup i fundament są nieco schowane. No i słup podciąga wodę w czasie zimy mimo że jest od zewnątrz izolowany styropianem. Od wewnątrz zimą na słupie na do wysokości ok. 20cm nad podłogę jest wilgoć. Wiosną , latem i jesienią nie ma wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 03.05.2017 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Jeżeli dysperbit nie jest izolacja to po co się go nakłada? bo to najprostsza forma wykonania "izolacji" robi się ją łatwo, szybko, dość tanio i wykonawca może wcisnąć inwestorowi że wszystko jest cacy. Owszem wszystko zależy od warunków gruntowych, jak masz piasek, jesteś na górce, okolica sucha, woda gruntowa nisko to i dysperbit wystarczy bo i bez pewnie byłoby tak samo. Ale warunki gruntowe się zmieniają z biegiem czasu, pogoda płata figle. Wystarczy, że będzie lało przez miesiąc albo dłużej (tak jak 8 lat temu) i fundament musi nasiąknąć bo gdzieś ta woda musi się podziać. Przyjdą śniegi po pół metra, zaczną się topić i nagle woda jest wszędzie. Tak się u nas przyjęło, rynek budowlany kształtują wykonawcy bo uznawani są za fachowców i ich słucha nieświadomy inwestor omamiony wizualizacją domu z okładki projektu, z resztą jak nie posłuchasz to strzelają focha bo uważają się za nieomylnych. Problem w tym, że oni później w tym domu nie mieszkają, tylko Ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nervil18 03.05.2017 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Jeżeli nie dysperbit to co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nervil18 03.05.2017 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Tylko ze ja juz to wszystko mam wykonane, czyli ściany stoją tylko jeszcze nie mam stropu, a wszystkie wątpliwości zaczęły się od spotkania ze znajomym i tego że on trochę robi w tym temacie i sam ma słupy w swoim domu tyle tylko że chyba ok 3 sz, on użył dobrej klasy betonu do wykonania tych słupów a i przy okazji zaizolowal je poprzez przesmarowanie przerw roboczych czym takim jak szkło w płynie czy folia w płynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.05.2017 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Tylko ze ja juz to wszystko mam wykonane, czyli ściany stoją tylko jeszcze nie mam stropu, a wszystkie wątpliwości zaczęły się od spotkania ze znajomym i tego że on trochę robi w tym temacie i sam ma słupy w swoim domu tyle tylko że chyba ok 3 sz, on użył dobrej klasy betonu do wykonania tych słupów a i przy okazji zaizolowal je poprzez przesmarowanie przerw roboczych czym takim jak szkło w płynie czy folia w płynie. Masz wodę w gruncie? jak wysoko czy może jest sucho? Masz projekt na podstawie którego budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 03.05.2017 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Jak już wszystko stoi to już nic nie zrobisz. Słupy ścian nośnych wylewa się razem ze stropem i to jeszcze możesz naprawić. Właśnie co z tym kierownikiem budowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nervil18 04.05.2017 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 a co teraz można mówić że raczej powinno być dobrze. w co ja wątpie .każdy mądry bo to nie jego pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.05.2017 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Generalnie jak jest suche podłoże gruntowe to nie wykonuje się specjalnych izolacji przeciwwodnych.Jako izolację przeciwwilgociową można wykonać na chudym betonie poziomą izolacją, na to fundamenty (stopy fundamentowe)i ewentualnie boki ław, stóp fundamentowych też izolacja powierzchniowa.Nie daje się izolacji poziomej w przerwach roboczych słupów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.05.2017 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 (edytowane) No i co Ci po tej ciągłości ... oba elementy nie są spójne ze sobą a beton nie jest związany, ów słup stoi sobie tylko na ławie a takie połączenie nie ma żadnych funkcji wytrzymałościowych, jedynym łącznikiem są pręty zbrojeniowe i one utrzymują słup w pionie. Może i nie powołuję się na doktorów, profesorów ale oglądałem filmy z budowy domu za 150 tysięcy i tam Łukasz wykonywał izolację poziomą dla dwóch typów słupów - dla wspierających ściany fundamentowej czyli tych co stoją na ławie, oraz dla słupów ścian nośnych nadziemia czyli tych co stoją na wieńcu ściany fundamentowej. W obu przypadkach było to zalecane i wykonane dość starannie. W słupach ścian nośnych decyzję tą poparł także kierownik budowy. Poza tym ciągłość powinna zachować właśnie izolacja pozioma - to jest zasada główna Nie masz racji. Nie musisz słuchać doktorów i profesorów. Wystarczy posłuchać inżynierów budownictwa lub majstrów (ale takich co skończyli szkoły budowlane a nie kursy obsługi komputerów) Wiedzę czerpiesz z oglądania filmów z budowy domów ? Edytowane 4 Maja 2017 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nervil18 04.05.2017 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 może nie wykonuje się jeżeli daje się beton b25 który już sam z siebie jest dosyć wodoszczelny. a taki z betoniarki to może być jaki b 10 ? i też zależy jak został zawibrowany... Ale moim zdaniem zawsze lepiej dmuchać na zimne nież pózniej na każdym słupie mieć wykwity.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 04.05.2017 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Nie masz racji. Nie musisz słuchać doktorów i profesorów. Wystarczy posłuchać inżynierów budownictwa lub majstrów (ale takich co skończyli szkoły budowlane a nie kursy obsługi komputerów) Wiedzę czerpiesz z oglądania filmów z budowy domów ? Wiedzę czerpię z forum, z literatury, od kierownika budowy, od architekta który adaptował mi projekt, od znajomych majstrów, obserwuję budowy u sąsiadów i oglądam też filmy bo z nich też można się wiele dowiedzieć. Sam też nieraz bywałem na budowie, pomagałem wybudować kilka domów, ale to były inne czasy i technika. Tutaj masz film w 25 minucie słup razem z prętami zostaje odizolowany od ławy, to samo jest w innym filmie po naradzie z KB Łukasz izoluje słup od podłoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nervil18 04.05.2017 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 ja osobiście już jakiś czas temu widziałem ten filmik i zauważyłem że on izoluje rdzenie . Kemotxb co myślisz na temat tego że wyższej klasy beton też ma lepsze właściwości wodoszczelne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 04.05.2017 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 W to akurat wątpię, owszem jakaś różnica będzie, ale nie aż taka by uznać to za oznakę wodoszczelności. Może ktoś jeszcze się na ten temat wypowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nervil18 04.05.2017 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 dzwoniłem po kilku firmach produkujących beton i wszędziej słyszałem że czym wyzsza klasa tym bardziej wodoszczelny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 05.05.2017 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Odsyłam do muratora z sierpnia 2016. Słup żelbetowy na styku z ława fundamentowa wymaga hydroizolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.05.2017 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Odsyłam do muratora z sierpnia 2016. Słup żelbetowy na styku z ława fundamentowa wymaga hydroizolacji. [ATTACH=CONFIG]388298[/ATTACH] Wg załączonego przykładu z Muratora 08/2016 jest "krystaliczna zaprawa uszczelniająca" a nie papa izolacyjna czy coś podobnego. Z zasady papy nie stosuje się w tym miejscu. Poza tym w tym przykładzie Muratora nie ma izolacji poziomej pod ławą fundamentowe i boków ław lub stóp fundamentowych i dlatego właśnie jest "krystaliczna zaprawa uszczelniająca" Można też stosować Hydrostop lub coś podobnego. Jako zasadę przyjmuje się izolację ław fundamentowych (jeżeli jest taka potrzeba) a nie przerywanie styku nowy beton / stary beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 05.05.2017 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Hydroizolację poziomą stosuje się na ławie fundamentowej a nie pod. Jeśli z ławy wystają słupy, które przerywają ciągłość tej izolacji stosuje się właśnie zaprawy uszczelniające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.05.2017 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Hydroizolację poziomą stosuje się na ławie fundamentowej a nie pod. Jeśli z ławy wystają słupy, które przerywają ciągłość tej izolacji stosuje się właśnie zaprawy uszczelniające. Dlaczego nie stosuje się izolacji ław pod i boków ław ? A coś więcej na temat tej "krystalicznej zaprawy uszczelniającej" ? Grubość, wytrzymałość, sposób użycia ? Już kiedyś było na temat poziomej izolacji żelbetowych słupów. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?140030-Słup-żelbetowy-i-brak-izolacji-poziomej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 05.05.2017 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Najczęściej izolacja pozioma ław fundamentowych wygląda tak:http://cdn23.muratordom.smcloud.net/t/photos/27055/prawidlowa_hydroizolacja_fundamentow.jpgJeśli chodzi o krystaliczną zaprawę uszczelniającą wyglada jak cement z drobnym kruszywem, rozrabia się ją z wodą, żeby uzyskać konsystencję szlamu. Warstwę o grubości 2-3mm nanosi się pędzlem na czystą, chropowata powierzchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts