Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabudowa schodów- jak to zrobić?

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym zabudować schody, tak, aby na dole schodów znajdowały się zamykane drzwi i stworzyły się dwa oddzielne pomieszczenia: jedno na dole, a drugie ciągnące się na górę. Chciałbym zabudować te schody jakąś płytą, może drewnem...

Problem jest taki, że wejście na schody jest wąskie- ma 49 cm i nie wejdą tam żadne standardowe drzwi- trzeba by je pewnie robić na zamówienie i wycinać.

Czy to obudować? Może podrzucą mi Państwo jakieś pomysły? Nie ukrywam, że zależy mi na kosztach:)

Pozdrawiam!

e457f5daedc70aaf.jpg

debb51047affb5d6.jpg

911ec761a5b88963.jpg

6951eab241226235.jpg

Bok zabudowac będzie łatwo, płyta lub deski.

1. Drzwi można zrobić z płyty. Otwierane na lewą stronę, na korytarz. Postawić w pionie belkę na schodku poniżej barierki, dla wzmocnienia na górze belka na prawo mocowana do sufitu / ściany. Na belce pionowej umieścić zawiasy. Skrzydło dociąć na dole do kształtu boku schodów, czyli tak jak idzie policzek - wzdłuż górnej krawędzi policzka i krawędzi 1 schodka.

34342332226_e0924bde98_n.jpg

2. Drzwi przesuwne, gotowy mechanizm z listwą od 50 zł (w zależności od sposobu mocowania cichości mechanizmu długości listwy i udźwigu) przykręcić do sufitu i na to zawiesić skrzydło. Na alledrogo mechanizm razem ze skrzydłem od 270 zł

Edytowane przez Sawadi