tig1 02.05.2017 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Witam jestem od 8 lat użytkownikiem zamontowanej przez Firme - POŚ z drenażem doczyszczającym, od jakiegoś czasu (na początku okresowe, obecnie ciągłe) mam problem z odbieraniem przez dreny wody z osadnika, po wnikliwiych analizach i obserwacjach okazało się że okresowo kilka razy do roku pojawia się wysoki poziom wód gruntowych, poza czynnikami pogodowymi myślę że wpływ mają zamonotowane u sąsiadów kolejne dwie oczyszczalnie tego samego typu, jednoczesny spadek terenu również działa na moją niekorzyść. Rozsączenie jest zakopane dosyć głęboko bo na głębokości około 1,2m a głębokośc wynikała ze znacznego oddalenia od podejścia kanalizacyjnego wychodzącego z domu. Prawdopodobnie podsypaka z kamienia która jest pod rurami jest w tej chwili zabita gruntem rodzimym i mimo obniżenia się wód po takich okresach jak obecnie nie spełnia swojej funkcji, dren wypełniony jest 100% woda. Obecnie sytuacja zmusza mnie do wykonania nowego rozsączenia. A Zeby w przyszlości uniknąć kolejnych problemów i rozsączenie posłużyło mi chociaż 30lat proszę o radę Znawców tego tematu Muszę zrobić przepompownię - to napewno, na działce wystarczą mi kopce kreta - to też na pewno. Co mogę zrobić (wykonałem próbny odwiert): głębokość posadowienia nowego rozsączenia to maximum ! 30cm, pod tym około 30-40 cm kamienia odpowiedniej frakcji, nad rozsączeniem pozostaje jedynie około 20cm na dodatkowy kamień + grunt - czy taka głębokość nie będzie powodowała okresowego zamarzania rozsączenia ??? Chialbym aby było możliwe okresowe czyszczenie drenażu np. Kercherem, w zwiążku z tym chcę dać na początku każdej nitki rozsączającej trójnik rewizyjny do wprowadzenia zgodnie z kierunkiem przepływu koncówki myjki, a na końcu rewizję z kominkiem napowietrzającym, o średnicy pozwalającej na włożenie pompy do brudnej wody i w trakcie czyszczenia wypompowanie jej do osadnika - ??? Całość, włącznie z wykopem ze względu na możliwość okresowego podmywania wodami gruntowymi ma być "otulona" geowłókniną. Widziałem u kogoś na zdjęciach że rury drenarskie przykryte były arkuszami połączonych ze sobą w całość "plastikowoych jednorazowych kubków do piwa", szukałem w necie ale za ... nie mogłem czegoś takiego znaleźć/nazwać, tworzyło to jakby taką dodatkową poduszkę powietrzną - czy wystarczy klika cm kamienia farkcji jak pod drenaż ??? proszę o pochylenie się nad moim problemem pzdr Domowicz 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 05.05.2017 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 No i mamy to konflikt interesów, czyli chcesz zrobić dobrze, ale nasypu nie chcesz Na głębokości 20 cm po gruntem drenaży rozsączających się nie robi, bo mogą przemarzać. Pytanie przy jakiej temp. poniżej zera to nastąpi ? Tego nie wiadomo, ale skoro chcesz ze 30 lat, to na pewno kilka razy będą takie temperatury . Moja rada to min. dwa razy tyle naziomu do ocieplenia, bo jak robić to porządnie . W najgorszym razie to będzie coś mniejszego od nasypu. Przepompownie to też doradzam z dobrą pompą, bo to druga rzecz po żwirze płukanym, na której się nie oszczędza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 21.02.2018 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 ... Jakby nad drenażem położyć np 2cm styrodur to prawdooodobienstwo przemarzniecia byłoby zminimalizowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts