pudeleq 03.05.2017 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Witam W najbliższym czasie, mam zamiar wymienić instalację CO w domku dosyć starym z czerwonej cegły. Instalacja na tą chwilę składa się z pieca gazowego, rurek stalowych fi25-30 i grzejników żeliwnych. Sama instalacja jest sprawna, natomiast chciałbym wymienić połączenia na miedź, a żeliwniaki na coś bardziej wydajnego. Na tą chwilę jestem na etapie poszukiwania fachowca, natomiast, nie chcę, żeby zrobił lipę, żeby było. Domek jest podzielony na 3 mieszkania, więc jest tylko jeden poziom, piec gazowy jest w mieszkaniu, 5 grzejników żeliwnych. O grzejnikach to słyszałem już zdania, że po co wymieniać, że one najlepiej magazynują ciepło, no prawda, ale ile czasu potrzeba, żeby się nagrzały, w końcu kawał metalu tam jest, ale chciałbym poznać wasze zdanie, jak w byście to rozwiązali. Nie zależy mi na tym, zeby grzejnik wyglądał pięknie, ma dobrze oddawać ciepło. PozdrawiamKrzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 03.05.2017 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Jeżeli nie masz żadnych problemów z grzejnikami żeliwnymi, to ja bym zostawił. Kocioł wymienić na gazowy z czujnikiem temperatury zewnętrznej (pogodówka) . Zrobiłbym tylko płukanie instalacji zanim założysz nowy kocioł, a na koniec wlał inhibitor korozji. Jeśli jednak chcesz wymienić grzejniki, to albo miedź albo podejścia pexem (te akurat pasowałoby jakoś zamaskować, bo piękne nie są). Nie zakładaj proszę kolejnego tematu jaki kocioł, bo tych jest na forum kilka, wystarczy poczytać. Generalnie szukaj kotłów małej mocy (12-15kW) potrafiących startować z małej mocy (2-3kW) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pudeleq 03.05.2017 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Z żeliwem nie ma problemów, jedynie chciałem polepszyć oddawanie ciepła, o ile się da. Piec mam z takim panelem, na którym mogę sobie programować temperaturę wewnątrz zależnie od dnia i godziny, nie wiem czy koniecznie chciałbym zmieniać piec, bo to jednak już spore koszta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 03.05.2017 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Większe oszczędności zauważysz zmieniając kocioł na nowoczesny kondensacyjny (zakładam, że masz kocioł starego typu) niż wymieniając instalację i grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pudeleq 03.05.2017 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Trudno mi określić jakiego typu jest kocioł, nie znam są na tym, nie jest to moja dziedzina wiedzy. Instalację chciałem wymienić, gdyż jest stara i zrobiona nieumiejętnie np. 6 redukcji wkręconych w jedno kolanko przy grzejniku. Jakiego rzędu oszczędności mogę uzyskać zmieniając piec na kondensacyjny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pudeleq 04.05.2017 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Aktualnie jest piec Vaillant Atmomax Pro VUW 240-3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 05.05.2017 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Liczyłbym na jakieś 20-30% oszczędności po wymianie kotła na kondensacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pudeleq 05.05.2017 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 No to istotnie dużo, są to już jakieś konkretne liczby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts