Senser 07.09.2004 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2004 Teraz mam 6 połaciówek, które zakleiłem folią na taśmę...słońce na to działa i taśme szlak powoli bierze...a wiatr kończy swoje... Żeby była jasność...to są same ramy...okna ze zrozumiałych przyczyn musiałem ewakuować z budowy... Więc widzę, że z taśmą to będe miał jaja co dwa tyg... Jak wy sobie skutecznie z tym radziliście?? Dodam, że o ile to możliwe chcę uniknąć chodzenia po dachu...bo nie jest zbyt wygodny do chodzenia...za stromy..43 stopnie robi swoje No chyba że inaczej się nie da... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 07.09.2004 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2004 Witam Nie wiem czy dobrze wytłumaczę ale spróbuję.Zbiliśmy takie ramy z desek, do których zszywkami przybiliśmy folię.Folia założona oczywiście od góry i wywinięta pod spód.Następnie ramy te założyliśmy zamiast okien(są tak dopasowane, że wchodzą między dachówki), a żeby nie odleciały z wiatrem, od środka przywiązaliśmy sznurkiem-wsadzając deskę pomiędzy krokwie. U nas to działa, nić nie cieknie i nie odkleja się.Uff mam nadzieję, że choć trochę zrozumiałeś Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 07.09.2004 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2004 Zapomniałam dodać, że te ramy można wsadzić na dach przez otwory okienne i nie trzeba skakać po dachu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 07.09.2004 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2004 No dziękuje bardzo...w sumie proste a się samemu na to nie wpadło... Tak, to będzie chyba jedyny i skuteczny pomysł...trochę się tych ramek trza będzie pobić....ale przy -5 stopniach nie bardzo będzie się chciało ją poprawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 08.09.2004 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Senser ja mam takich okienek 9 i na razie deszcze i wiatry im nie groźne, naprawdę ten patent działa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw 08.09.2004 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Czy wystarczy wyjąć skrzydła z ram a ramy i kołnierz zostawić w dachu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 08.09.2004 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Czy wystarczy wyjąć skrzydła z ram a ramy i kołnierz zostawić w dachu ? To jasne...tylko czy chciałbyś zostawić otwarte otwory na zime??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw 08.09.2004 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Nie zastanawiam się tylko czy nie wydłubią ram i kołnierzy pomimo braku skrzydeł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 09.09.2004 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 Eeee no co ty...tak myslac to by trzeba było blachę z powrotem wygrzebać z tego dachu...jeszcze o takich patentach nie slyszalem...Po co komu sama rama?? Nic się z tym nie da zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldon 09.09.2004 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 ja wrzuce foto realizcji:http://foto.onet.pl/upload/21/39/_328939_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 09.09.2004 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 Właśnie po lekturze to samo mi przychodziło do głowy..Thx. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 09.09.2004 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 Czy wystarczy wyjąć skrzydła z ram a ramy i kołnierz zostawić w dachu ? Wstarczy, a nawet chyba trzeba, bo potem co, od nowa robić obróbkę okna?Zresztą po co komu sama rama...chociaż z tymi bandziorami złodziejami to nigdy nic nie wiadomo Waldon mam prawie identycznie, tylko że folię mam wywiniętą do środka i przybitą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 10.09.2004 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2004 Miałem takie samo rozwiązanie. 7 okien dachowych. Rama, na to od zewnątrz folia, folia wywinięta do srodka i przybita zszywkami. Działało bardzo dobrze. Tylko trzeba to dobrze zabezpieczyć aby wiatr nie zwiał. Przywiązać co najmniej w 2 miejscach do krokwi (np. na dole i na górze). Sznurek jest najlepszy - ale dobrze jest, jeśli miałby się ocierać o ramę okna, podłożyć w tym miejscu kawałek tekturki czy inną osłonę. Dekarze mi zrobili takie rozwiazanie, ale zrobili prowizorkę i słabo przywiązali. Pospadały i się połamały. To zrobiłem sam, dobrze zwymiarowałem i założyłem bez wchodzenia na dach (przez okno). Jak dobrze przywiązałem nie miałem już żadnych kłopotów. Od jakiegoś gościa słyszłem że można dać płytę pilśniową. Ale to rozwiazanie z folią jest chyba lepsze (np. tańsze) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldon 10.09.2004 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2004 _bogus_masz 100 % racje ja zrobilem to tak: do tego pseudo szprosu na zdjeciu powyzej przykrecilem od wewntrz na 2 wkrety listewke a pod nia sznurek, który przywizalem do laty przylozonej do krokwi sasiadujacych z oknem (widac ja pod folia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 06.01.2005 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2005 Jak zauważyłem, jest jedna wada takiego rozwiązania....po jesieni, w górnych i dolnych partiach, między folią a łatą pozostały owady itp...i chyba ptaszki sobie siadają na krawędzi i dziobią...bo na wszystkich oknach mam powyszarpywane górne części folii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 06.01.2005 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2005 Senser, dopiero niedawno zdejmowałam te ramy z folią ze swojego dachu i żadnego robactwa ani poszarpanej foli nie zauważyłam (a ptaszków ci w mojej okolicy pod dostatkiem ). "Przeżyły" i śniegi(no niewielkie , ale jednak), oraz, te straszne sztormy i wichury , więc naprawdę z czystym sumieniem mogę polecić takie rozwiązanie zabezpieczenia połaciówek na zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 06.01.2005 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2005 Nie no...u mnie też się to sprawdza...widać lokalnie mogą być różnice...Ty może późną wiosną instalowałaś te ramy...my trochę wcześniej, a wtedy tego robactwa była co niemiara...a teraz mam cmentarzyko/stołówkę...a że dostęp do jadła ograniczony więc dziobą w folie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 06.01.2005 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2005 Nawet nie późną wiosną... tylko latem, ale wtedy strasznie dużo os i pszczół było A żeby ptaszki foli nie dziobały, to w ramach "relaxu" zrób im karmniczek i od czasu do czasu sypnij jedzonko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 06.01.2005 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2005 Oj, chyba lepszej kuchni jak ta ich tradycyjna chińszczyzna to pewnie nie zapewnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilka_ka 22.09.2010 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 czy można prosić o wrzucenie zdjęć zabezpieczen waszych okien dachowych? po zdjęciu skrzydeł? zdjęcia wcześniej wrzucone nie wyświetlają się, a jak człowiek zobaczy to łatwiej będzie zrobić podobne..muszę zabezpieczyć 5 okien na działce gdzie była kradzież :/ albo linka do zdjęć wrzuconych gdzieś, np. na fotosika.. dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts