Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oleje Osmo problem z dębową podłogą.

Recommended Posts

Witam

Jeżeli to niewłaściwy dział to z góry przepraszam ale myślę, że tu najbardziej pasuje mój post.

Zwracam się z zapytaniem prośbom o informację, ewentualne podzielenie się doświadczeniami odnośnie produktów marki Osmo a konkretnie chodzi o dwa Osmo 3041 i Osmo 3065. Oba te produkty zostały użyte do podłogi dębowej, miały zapobiegać wchłanianiu się wody w drewno, ale jest problem ponieważ tworzą się plamy prawie za każdym razem gdy spadnie na nie woda i nie zostanie szybko starta. Chciałem zapytać co może być przyczyną takiego stanu rzeczy, czy ktoś ma pomysł co można z tym zrobić ? Niżej dołączam zdjęcie jak to wygląda, przepraszam za jakość ale zdjęcie robione telefonem.

Z góry dziękuję za pomoc.

DSC_1438.jpg

Dziękuję za informację

Z tego co mi wiadomo umycie podłogi w przeciągu 2 tyg. od położenia nie wchodzi w grę, do czyszczenia otrzymaliśmy od firmy, która kładła podłogę produkt WISCH FIX firmy Osmo.

Mam jeszcze jedno pytanie czy w takim razie możliwe jest że firma która kładła podłogę np. nie położyła odpowiedniej ilości środków firmy Osmo?

Z góry dziękuję za informację.

Dziękuję za informację

Z tego co mi wiadomo umycie podłogi w przeciągu 2 tyg. od położenia nie wchodzi w grę, do czyszczenia otrzymaliśmy od firmy, która kładła podłogę produkt WISCH FIX firmy Osmo.

Mam jeszcze jedno pytanie czy w takim razie możliwe jest że firma która kładła podłogę np. nie położyła odpowiedniej ilości środków firmy Osmo?

Z góry dziękuję za informację.

możliwe jest i to, jak również kilka innych powodów. Trudno ocenić na forum i po zdjęciach przyczynę, przy tym jednak bardzo łatwo można rozkręcić spór między wykonawcą a użytkownikiem i kogoś skrzywdzić. Do zbadania ilości ciał stałych na powierzchni po olejowaniu są odpowiednie przyrzady. Poza tym woda to nie tylko H2O lecz zestaw różnych minerałów i metali. To one po odparowaniu wody pozostawiają ślady.

Miałam podłogę olejowaną Osmo (wosk twardy olejny) i czasem po wyschniętych kroplach wody ( niezauważone pozostałości po podlewaniu kwiatów na przykład) zostawał leciutki ślad jakby kamienia (minerałów) - widoczny w zasadzie tylko pod światło i znikał po przetarciu czymkolwiek. Absolutnie nie zostawały takie ślady jak na zdjęciach. Po cieczach innych niż woda również nie zostawały tego typu ślady. Czy kropla wody wylana na Twoją podłogę "perli" się czy wsiąka w parkiet? jeśli wsiąka to prawdopodobnie masz za mało położonego oleju (olejowosku tak właściwie).