Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zużycie prądu na cele bytowe.

Recommended Posts

Nie widzialem takiego watku.

Jesli to Ci w czyms pomoze, to u mnie na cele bytowe (srednio z oststnich 24 miesiecy) idzie 470 kWh/mc

Zasilam szafke ze sprzetem sieciowym i urzadzeniami WiFi oraz w lecie czesto dzialaja klimatyzatory na poddaszu. Poza tym standard (indukcja, hydrofor, oswietlenie ogrodu, suszarka do ciuchow).

u mnie oswietlenie nocne ogrodu tylko na ledach 5 sztuk x 10 Wat ale myślę ze ciągnie indukcja i piekarnik który prawie dziennie odpalam , mam też 5 litrową termę w kuchni bez regulacji czasowej dla komfortu bo cyrkuluje tylko rano i wieczorem (do kąpieli) w ciągu dnia szkoda chyba cyrkulować tylko dla kuchni.

Ogólnie sporo za prąd ale od 18 do 1 w nocy zawsze przynajmniej 5 lamp zapalonych plus spory TV.

gaz rok do roku 1190 m3 x średnio 2,2 zł daje 2600 zł

prąd rok do roku 3900 kWh x0.6 zł daje 2350 zł chyba w miarę dobrze to policzyłem

acha brak klimatyzacji (wogóle nie mam instalacji i nie planuję) i jeszcze nie mam rekuperatora więc jak będzie rekuperator to zużycie prądu sie zwiększy.

Dziękuję Panowie za odzew. Pozdrawiam.

Co ciekawe koszty są identyczne mieszkania 50 m2 jak i domu 200 m2 (mojego dziurawego domu) więc można być zadowolony.

Zważywszy że mieszkanie wynajęło się w szybkim tempie i za fajne pieniądze w związku z czym mieszkanie w domu jest teraz za darmo ze tak to określę..

Edytowane przez Tomaszs131
Łączenie postów.

U mnie za ostatnie 3 miesiące średnio 580kWh miesięcznie... Żona kupiła Thermomixa i odkryła w sobie pasję do gotowania i pieczenia;) Oprócz tego trójka dzieci, więc pranie, suszenie i prasowanie na okrągło. Do tego dwa duże akwaria, oświetlenie posesji, bramy, rolety, indukcja itp, itd:)

Idealny temat na to forum. Wyliczanka. Pytanie tylko, co Ci to da? Napisz lepiej, jakie urządzenia chodzą non stop? Dla porównania, w mieszkaniu zużywałam miesięcznie 200kWh i w domu też 200kWh, moje zwyczaje co do palenia światła się nie zmieniły, a np w mieszkaniu kuchnia, piekarnik były gazowe a w domu kuchnia, piekarnik, czajnik, podłogówka wszystko na prąd i tylko ogrzewania gazowe. Czyli jak widzisz więcej urządzeń a zużycie takie samo, co przy 15-letniej lodówce, 30-letniej pralce i 4razy mniejszym metrażu.

• 8 months później...