rafhi 05.06.2018 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 (edytowane) Witajcie Moja budowa właściwie wciąz jakby w miejscu, niby są postępy ale nie jestem do końca zadowolony... Ostatnio chciałem zrobić porządek z ziemią, która mi została po wykopie PF. No to wziąłem kopareczke i myślałem że cyk cyk i już będzie po sprawie. Ale w ciągu 5 godzin rozplantowaliśmy około 1/3 ziemi. Podwyższyłem teren o około 30 cm. Z przodu niewiele musze podnosić bo tam pierwotnie było wyżej. Obecnie jest tak: Skończyłem też kłaść kable elektryczne:cool: No i już miałem brać się sam za hydraulike ale chyba na moje szczęście, tak się złożyło że zrobili mi to hydraulicy z mojej pracy, oczywiście za hajs, ale nie zdarli ze mnie dużo nie mam zbyt wielu zdjęć a bynajmniej nie tych kluczowych:rolleyes: Udało się też zrobić przyłaćze wodne. W tym samym wykopie, ale oczywiście wyżej w gruncie położyłem kabel do przyłącza elektrycznego ale by nie było zbyt fajnie to wtopiłem z długością kabla... Z moich obliczeń miało wystarczyć 15m ale wziałem jeszcze 3m zapasu i jest na styk. Przyjedzie elektryk to zobaczymy co powie. Wolałbym go nie odkopywać... A tu pozostałości po kładzionej blachodachówce. Zawiozłem do pobliskiego składu złomu. Chyba zarobiłem 30 zł, ma się tą smykałkę do biznesu W niedzielę zrobiłem opaskę przeciwwysadzinową, narazie boki i tył domu, bo z przodu jeszcze sporo się dzieje i nie chce niszczyć styropianu. Fotek brak ;/ dorzucę może niebawem. Edytowane 5 Czerwca 2018 przez rafhi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrzytcttt 05.06.2018 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 bardzo fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 05.06.2018 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Ekstra dach wygląda, nawet bym nie wiedział ze to blachodachowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 07.06.2018 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Ekstra dach wygląda, nawet bym nie wiedział ze to blachodachowka Od początku mu to mówiłem, gdy chciał inwestować grubą kasę w sprawy związane z estetyką swojego dachu. Przy tak małym kącie nachylenia i budynku z pełnym piętrem to z bliska pokrycia nie widać, a z daleka szczegółów nie dostrzeżesz. Buduj, buduj... Słów o przeprowadzce w tym roku chyba nie rzucałeś na wiatr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walec7_7 07.06.2018 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Dobrze Ci idzie Zazdroszczę porządku na działce, też muszę się za to zabrać ale jest tyle pracy że nie wiem w co ręce włożyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafhi 08.06.2018 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Nad pokryciem dachowym rzeczywiście długo się zastanawiałem i wiele opcji wchodziło w grę. Z końcowego efektu jestem zadowolony. Daniel, przeprowadzka w tym roku to nadal aktualny zamysł:rolleyes:Wiem że na obecnym etapie wydaje się to być bardzo odległa perspektywa... No cóż, zobaczymy. Na poczatku lipca mają przyjść tynkarze. Jeśli się szybko uwiną to potem wkraczam ja ze styropianem i podłogówką A później to już tylko z górki nie?? Ten porządek na działce to nie do końca moja zasługa No i z przodu domu nadal jest sporo do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafhi 08.06.2018 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Jeszcze taka informacja dla potomnych Jak się myśli, że wszystko się ma pod kontrolą a betoniarka stoi u progu i nagle przypominasz sobie że nie zalożyłeś przepustów pod reku.... Naszczęście koledzy z firmy mają "cieżki"sprzęt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafhi 28.06.2018 05:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 Po dłuższej przerwie robię mały update... Elektryka w zasadzie skończona - w zasadzie bo ciągle coś może mnie natknąć do dodatkowego punktu...liczyłem wyszło mi wszystkich punktów około 110 nie wiem czy dużo czy mało na dom 150 m2 ale generalnie chyba się wszystko zgadza. Woda ciepła i zimna rozprowadzona, odpływy kanalizy też - małe poprawki w jednej łazience. Muszę teraz jakoś sprawdzić szczelność rozprowadzonych rurek Obecnie mam zlecony projekt rekuperacji i czekam na zestawienie itp by zamówić osprzęt i zacząć montować. Początkiem lipca miała być ekipa od tynków i się okazuje że się temat rozpruł - facet wciska mi że mówił koniec lipca - trochę mnie wku... bo jeszcze zaników pamięci nie mam ale zapewne znaleźli większą robotę i ściemę walą. No ale nic nie mogę zrobić w środku sezonu. Po tych rewelacjach - szybka decyzja - robimy posadzki. Stąd ten projekt reku + pomiary ekipy od posadzek. Wyszło mi, że na dole daje 18 cm stryro w sekwencji 10 + 8 a na górze 6 cm styro by schować na stropie rurki od reku. Średnia wysokość wylewek 6-7 cm. Miejscami może i nawet 8 cm ze względu na nierówność stropu. Dodatkowo pod reku u góry będzie problem bo w drzwiach światło wyjdzie mi 204 cm ! a więc 2 -3 cm podcinane drzwi ? ehh nie przewidziałem że pod reku musi być wyższy styro ale też projektant przyjął 5 styro +5 cm wylewki co i tak przy podłogówce u góry wydaje się być za mało Obecnie zastanawiam się nad styro, który to będzie odpowiedni. Zakusy mam na EPS 80 z termoorganiki z naciskiem do 2,4 tony - ponoć bardzo często wybierany. Chociaż wszędzie się slyszy,że tylko EPS100 dawać itp itd. Jak to u was było ? Szkoda mi tej kasy na eps100 bo różnice dosyć spore. Z takich moich przemyśleń zastanawiałem się czy iść we frez na dole, ale tak sobie myślę, że pod płytą mam 10 cm XPS na to wylewka to już jest jakieś odcięcie od zimna z gruntu, więc jeśli dam 2 warstwy na zakladke to i tak powinno być dobrze. Myślałem o klejeniu płyt ale to chyba też zbytni wydatek i luksus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 28.06.2018 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 Frez zbędny - i tak robisz 2 warstwy więc sobie przesuniesz jedną płytę o połowę w obu kierunkach i masz już mega/ giga odpowiednik frezu Ja dawałem na stropie EPS80 037 bo taki stanowczo mi polecała pani w Styronecie, na parterze mam eps80 031 grafit 12cm + 8cm biały eps100 bo niby akurat ta firma nie zaleca grafitu pod ogrzewanie podłogowe. W garażu dałem EPS150 035. PS. Jakieś fotki? Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafhi 29.06.2018 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Frez zbędny - i tak robisz 2 warstwy więc sobie przesuniesz jedną płytę o połowę w obu kierunkach i masz już mega/ giga odpowiednik frezu Ja dawałem na stropie EPS80 037 bo taki stanowczo mi polecała pani w Styronecie, na parterze mam eps80 031 grafit 12cm + 8cm biały eps100 bo niby akurat ta firma nie zaleca grafitu pod ogrzewanie podłogowe. W garażu dałem EPS150 035. PS. Jakieś fotki? Pozdrawiam Karol Dzięki Karol za utwierdzenie w kierunku planowania Zdjęcia postaram się wrzucić wkrótce ale u mnie bałagan więc trochę wstyd Przerabiam przy okazji temat bram i drzwi. Jeżeli chodzi o estetykę to jakieś tam poglądy z żoną mamy i modele wybrane. Jednak jeśli chodzi o dodatki i jakość to zaczynają się schody. Z bram mam do wyboru (od najdroższej) Wiśniowski - 6300 , Nice (robią bramy u krispola i je tak firmują) - 5700 i bramtech 5600. Gwarancja niby ta sama 2 lata, napędy różne sekwencje...ponoć w bramtechu chinczyk. ktoś ma jakieś swoje doświadczenia ? Z drzwi to już wogolę czy ramka termo, czy próg ciepły i jak wysoki itp itd. Trochę tego jest i ciężko wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 01.07.2018 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2018 204 cm światło otworu drzwiowego to mówisz już od finalnej posadzki kafle/panele? To by było akurat. Ceny bram to 8% z montażem? Ja będę brał jakąś bramę z napędem Nice, bo taki mam napęd do bramy wjazdowej i chcę to opędzić jednym pilotem. Jak masz wiatrołap to nie ma się co tak spuszczać nad drzwiami. W końcu to tylko 2m2 całej przegrody zewnętrznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafhi 02.07.2018 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 Ceny bram z montażem. Best bud ma tego nicea i też się trochę przyczajam na to że pózniej taki pilocik 4 kanałowy można sprzęgnąć z napędem od bramy wjazdowej i segmentowej. To by sporo ułatwiło. Może dziś uda się na Młynarską podjechać do pracownika tej firmy który ma bramę nicea założoną - chce podejrzeć jak to wygląda na żywo. Wiśniowskiego i Hormana widziałem więc jest już jakieś porównanie. No właśnie z żoną pójdziemy ku wersji pośredniej bo wydawanie prawie 4 tys za same drzwi robi się nie uzasadnione. Co do otworu finalnego - chyba to było 204 finalnie ale nie wiem czy czasem nie zapomniałem policzyć wysokości panelu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 03.07.2018 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Drzwi mają 202 całe z czego 200 wchodzi w ościeżnice. Może nawet nie będziesz musiał skracać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafhi 08.07.2018 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 Drzwi mają 202 całe z czego 200 wchodzi w ościeżnice. Może nawet nie będziesz musiał skracać. Wyjdzie wszędzie minimum 204 cm Obecnie wziąłem 2 tygodnie urlopu, żona z dzieckiem na wakacjach u teściów więc trzeba działac. aktualizacja postępów: - zamówiony cały towar na rozłożenie reku (bez centrali) - być może w środę dotrze - w piątek zamówiłem bramę firmy Nice z ich napędem i 2 pilotami 4 kanałowymi - na drzwi nie starczyło czasu - zamawiam jutro z rana - wybrałem drzwi kmt grubości 76mm Obecnie układam styropian na posadzki zacząłem od soboty - na parterze 2 warstwy - 10 cm i 8 cm ( została łazienka i kotłownia - z racji małych niuansów do poprawienia zostawiam to na chwilę) - na piętrze 1 warstwa - 6 cm Ogólnie układanie styro nie idzie zle ale docinanie pod rurki i peszle to już dłubanina.... ehh no ale trzeba iść do przodu. Nie za bardzo się na tym skupiam by było idealnie wypoziomowane - posadzka zrobi swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafhi 10.07.2018 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Dziś przyszly zabawki na piętrze kłade w stropie 50 mm a na strychu już 75 mm Z takich pierwszych doświadczeń system fajny, prosty ale nie wiem dlaczego taki drogi Wszystko bardzo intuicyjne. Poniżej pierwsze przymiarki. Zastanawiam się jakie są zasady stosowania tłumików - słyszałem że na krótkich odcinkach ale od centrali ? czy głównego rozdzielacza? Raczej nie będę ich stosował bo wydaje mi się ,że to znacznie zmniejsza przepustowość. Skrzynki plastikowe fajne zgrabne - ale tak jak chyba Karster wspomniał nie wiadomo czy nie za płaskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 11.07.2018 03:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Bo te skrzynki wydają mi się uniwersalne dla 50 i 75mm, tylko panel z mufami jest różny... Jaki jest powód stosowania folii na stropie? Ja nie dałem a już nie dam. Nie dość, że styropian położony to na nim OP a do tego wczoraj przykryło wszystko jakieś 7cm betonu Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafhi 11.07.2018 06:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Bo te skrzynki wydają mi się uniwersalne dla 50 i 75mm, tylko panel z mufami jest różny... Jaki jest powód stosowania folii na stropie? Ja nie dałem a już nie dam. Nie dość, że styropian położony to na nim OP a do tego wczoraj przykryło wszystko jakieś 7cm betonu Pozdrawiam Karol W zasadzie mozna by bylo jej nie dawać ale w moim przypadku miałem trochę nierowności i wziąłem folie grubości 0,3. Dodatkowo no jest to jakaś warstwa paroizolacyjna która ma w jakiś sposoób zabezpieczyć strop i sufit przed zalaniem ...a czy to się sprawdzi mam nadzieję że nie będę musiał doświadczać Co do skrzynek masz rację to tylko mufy się różnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafhi 21.08.2018 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 Aktualizacja po miesiącu prac na budowie. W tym czasie nie próżnowałem rozłożyłem podłogówkę w całym domu, drobne poprawki elektryki, ekipa przyjechała wykonać posadzki oraz na świeżo czyli dziś odbył się montaż szamba o pojemności 10 m3 Poza tym ekipa od tynków mi się rozjechała i postanowiłem poszukać nowej - niestety terminy połowa wrześni, więc kolejna decyzja by nie stać w miejscu zamawiam 30 m3 styro na elewacje lamba 0,032 ze swisspora. montaż odpływu jeden z pokoi na gotowo trochę ocieplenia montaż szamba Szambo sprawdzone - woda dolatuje do zbiornika ogólnie akcja z wykopaniem i posadowieniem trwała wraz z wyrównaniem terenu ok. 3h. Góra szamba jeszcze odkryta zastanawiam się czy nie pomalować jakimś izolbetem dysperbitem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 22.08.2018 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 (edytowane) Jakieś uwagi/porady co do montazu szamba? Też mnie to czeka w najbliższym czasie. Edytowane 22 Sierpnia 2018 przez ufbufkruf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafhi 22.08.2018 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 Jakieś uwagi/porady co do montazu szamba? Też mnie to czeka w najbliższym czasie. Tak już po to warto chyba dokładnie wypoziomowac dno pod zbiornik. Koparka kopie niby równo ale po zejściu do wykopu z poziomica sporo wyszło nierówno i robota na szybko z ręcznym podrownaniem. Resztę z wpuszeniem rury robią panowie od szamba. Ja brałem 10m3 a robią ponoć 12 m3 zastanawiam się jak to wyjdzie w praniu z częstotliwością opróżniania. Ktoś na forum napisał uwagę, że można się zorientować jakie w okolicy jeżdżą pojemności szambiarek bo np 12 m3 to już sporo i nie każda ma taka pojemność a bez sensu jest wyciąganie na 2 razy lub zostawienie ścieku bo i tak szybciej nam się znowu zbiornik napełnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts