Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom piętrowy indywidualny - własnymi siłami

Recommended Posts

• Odpowiedzi 264
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ile takie szambo wyszło na gotowo?

Tez mnie to czeka :(

Jak idzie ocieplanie styropian równy?

Co to za producent?

Szambo 10m3 z płytą najazdową 2.600

koparka 3 h - 300 zł przy czym mi jeszcze trochę teren podrównywał

2 kolana 15 stopni, 2 x 2m rury i jedna metrowa jakieś 60 zł - 70 zł

No i dziś kupiłem dysperbit na pomalowanie góry - 20 zł, czyli całość zamyka się w okolicach 3.000 zł

Co do styropianu wydaje się być równy ;) - tzn. krawędzie są równe, nie trafiłem jeszcze i mam nadzieję, że nie będzie jakiś widocznych ścięć, krzywizn itp.

Producent swisspor.

Kładzie się chyba w miarę fajnie dopóki sięgam ;) bo później rusztowanie i drabina i tempo spadnie drastycznie, zwłaszcza jak się robi samemu. Z takich moich odczuć to styro wydaje mi się miękkie nie wiem czy inne są takie same, porównałem w leroyu jakiś noname i był podobny.

Jakieś wystające nierówności zawsze można przetrzeć tarką do styro i będzie elegancko równo :)

Też bym chciał szambo u siebie, a tak to muszę ciągnąc prawie 80mb przyłącza plus przepompownia bo mam niżej niz główna rura no i 20tysi pęknie :(

Mam dwa pytanka... Na jednym ze zdjęć z ocieplenia posadzki widzę jakieś EPS/XPS pod drzwiami balkonowymi ?? Czy można coś takiego spokojnie zastosować zamiast poszerzeń systemowych pod HS-a i drzwi wejściowe do domu ?? Pewnie wyszłoby taniej i pewnie cieplej niż te "plastiki" gdyby dać tam jakiś fajny XPS.

Drugie pytanko ten odpływ liniowy to pod prysznicem ?? Jaką masz u siebie szerokość wnęki ? My właśnie położyliśmy bloczek tak żeby był metr i zastanawiam się czy to nie mało :)

Ja pod drzwiami balkonowymi mam xpsa jako tzw. ciepły parapet celem eliminacji mostka. Pomysł zaczerpnięty od ludzi z tego forum ;) Z kolei sąsiad obok ma te poszerzenie systemowe - nie wiem co lepsze.

Mam 2 odpływy pod prysznicami. W dolnej łazience prysznic będzie na szerokość około 1,4 m od ściany do ściany i tam jest miejsca elegancko sporo. W drugiej łazience, tej którą widać na zdjęciu mam szerokość ok. metra - jest ok ale jak masz możliwość to powiększ sobie na 1,2 :) ale żebyś mnie źle nie zrozumiał spokojnie jedna osoba bez obijania się o ściany tam wchodzi ...no chyba że mają być tam 2 osoby równocześnie ;)

• 3 weeks później...

W oczekiwaniu na tynki robi się dalej - efekt mały póki co tylko weekendy i póki co wszystko z "ręki" i drabinki kładzione.

Pianką uszczelniłem w paru miejscach by po testować, ale jednak chyba to co dosięgnę z poziomu gruntu to uszczelnię później.

Wrażenia z samego kładzenia styro takie, że staram się przede wszystkim łapać na nich pion i poziom a przy okazji zrównywać krawędziami...niestety jak wjeżdżam nie wychodzi to perfekcyjnie -wtedy naddatek równam pacą do ścierania styro. Z drugiej strony mówie sobie czy znowu nie za bardzo idealistycznie podchodzę do tematu. Łapki bolą od tego klepania styro czasem nawet bardzo ;) Może robię za gęsty klej to czasem trudniej się ją dociska ale trzymam się wytycznych caparola...jaką konsystencję robiliście ?

Ostatnio zakupiłem sobie 12 przęseł rusztowania warszawskiego więc będzie zabawa na wysokościach ;) czytaj potencjalne upadki z dużej wysokości heh.

Na ten moment mam taki dylemat - na zdjęciu, gdzie widać rynne jest strasznie mała przestrzeń - styro wchodzi na styk - hmm jak dojdzie tam sitaka, klej a może kiedyś jakiś tynk to nie wiem czy nie za ciasno ? co by tu zrobić ? wyciągać te szpile od rynien ? One są 24 cm długie, więc wychodzi na to że około 3 cm zakotwione o ile się nie mylę.

ns94FX9.jpg

9sWGijB.jpg

vHgKqdh.jpg

InaEJnk.jpg

Jest też inna opcja, aby tych nie wywalać - kupić przedłużane nakrętki (np w castoramie), stare szpilki wkręcić tak ok 2cm głębiej niż styropian na to ta nakrętka do połowy no i na koniec wkręcona szpilka takiej długości jaka Ci pasuje :) Mało to Cię będzie kosztowało i nie wywalisz starych szpilek.

Pozdrawiam

Karol

• 1 month później...

Jeszcze niedawno sądziłem że o tej porze, być może powoli będę się przeprowadzał do nowego domku... ale plany planami a życie swoje:rolleyes: Na budowie same opóźnienia. Tynki wreszcie zrobione i schną właściwie już miesiąc. Pogoda dotychczas dopisywała i jest już nieźle ale jeszcze nie na tyle by gruntować i malować ściany. Zdecydowałem się na tynki gipsowe, efekt jest bardzo fajny. Ekipa wykonała to w 5 dni i naprawdę jest równiutko. Jestem zadowolony.

MM17osY.jpg

Wj4t9uf.jpg

OWJIUHL.jpg

J0L6nQn.jpg

Mam też zrobioną szafe elektryczną i prund :wiggle: Ale nie robiłem jej sam, zleciłem elektrykowi i zrobił to jednego dnia, a ja bym pewnie męczył się z miesiąc.

xKy6ibb.jpg

Zamontowaliśmy też wreszcie drzwi i bramę garażową. Brama Nice, Prezentuje się ładnie i działa też bardzo fajnie.

XzwARMA.jpg

AKyw6Rc.jpg

Obecnie czekam na płytkarza... Niestety przyjdzie pewnie w połowie lub na koniec listopada. Sam za płytki się nie biorę bo raz że czuję że miałbym z tym problem to jeszcze czeka na mnie ocieplenie domu. Od ostatnich zdjęć niewiele styro przybyło na ścianach. W zasadzie w całości mam położoną tylko śćianę zachodnią.

Z pompą narazie się wstrzymuję, bo też jest problem. Mam bardzo fajną cenę na pompę Panasonica, ale musi to zamontować ktoś z uprawnieniami od Panasonic. W Płocku jest takich dwóch ale nie mogę się z nimi dogadać. Nie chcą wystawić gwarancji na pompę nie kupioną od nich. A ich ceny to drugie tyle co zapłace za pompę. W przyszłym tygodniu ma podjechać facet z kujawsko-pomorskiego, może z nim się dogadam. Zobaczymy. Tymczasem dziś pierwszy raz rozpaliłem w kominku. To tymczasowe rozwiązanie by lepiej schły tynki i w domu też przyjemniej :)

hUZiOxH.jpg

Wreszcie wykorzystałem ziemie z wykopu pod PF i rozplantowałem na działce, miałem wyrównać grunt i zasiać trawkę ale w tym roku już jakby za późno:bash:

YsWfCir.jpg

A tu pierwsze drzewka.

mcN2qrq.jpg

Tynki to fajny etep.

PS. Kto z moich okolic podjeżdża, wihajster?

Pozdrawiam

Karol

Firma hydro tech z miejscowości Wesoła koło Lipna znasz ? Ściągnąłem że strony producenta.

Poza tymi pracami rozkminiam teraz jeszcze jakie dac ramki i włączniki do kontaktów i gniazdek , część drzwi wew. zamówione, panele do jednego pokoju kupione i tu sie chcialbym za to szybko zabrac.

Chcialbym tez zacząć malować wybrałem śnieżke grunt jako pierwsza warstwe a na to docelowa farba. Myslalem o wynajmie agregatu malarskiego. Jednak w mojej okolicy bieda, nikt nie ma. Ponoć można w jeden dzień cały dom zrobić i ciekawa struktura zostaje po takim przejeździe agregatem...

Jaki dokładnie tynk masz na ścianach?

Na ścianach wszędzie dolina nidy zeta coś tam w każdym bądź razie ta bardziej utwardzona wersja tynku gipsowego. A na sufity dawali lekki.

Dla mnie gładkość rewelacja i w zasadzie po przejechaniu ręka nie wiele pyli. Chciałem unikać przede wszystkim gładzi itp. No i mieć ściany gotowe pod malowanie

Dziękuję za informację. A jaką grubość Ci położyli i ile kosztował m2, jeśli to nie kłopot by powiedzieć?

Generalnie od 1,5 cm do 2 cm w zależności pewnie jak ściany łapały pion ;)

Cena za tynki 28 zł/m2 ale chyba trzeba się spieszyć bo wiem że od następnego po mnie klienta brali stawkę 30 zł/m2 a w mojej okolicy jak szukałem to i 34 zł brali - więc pewnie duzo zależy od regionu.

Andreys ja przez pół roku miałem nastawienie że będą cw ale jak ekipa mnie wykiwała i jak znalazłem nową tak też mnie namówiła na gipsowe i póki co uważam że lepiej na tym wyszedłem niż na cw.

Utwardzone są twarde A jeśli chodzi o wilgoć- wydaje mi się że to takie stare legendy jak i domy były słabo ogrzewane

Daniellos nie zczailes dlaczego tak trzaskam

- żeby sąsiedzi wiedzieli że jestem i robota wre ;) A po drugie tak sobie ćwiczę reke rekreacyjnie hehe

Andreys ja przez pół roku miałem nastawienie że będą cw ale jak ekipa mnie wykiwała i jak znalazłem nową tak też mnie namówiła na gipsowe i póki co uważam że lepiej na tym wyszedłem niż na cw.

Utwardzone są twarde A jeśli chodzi o wilgoć- wydaje mi się że to takie stare legendy jak i domy były słabo ogrzewane

Daniellos nie zczailes dlaczego tak trzaskam

- żeby sąsiedzi wiedzieli że jestem i robota wre ;) A po drugie tak sobie ćwiczę reke rekreacyjnie hehe