aiki 22.08.2018 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 w okolicy lata szambonurek 8 m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 22.08.2018 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 Ile takie szambo wyszło na gotowo? Tez mnie to czeka Jak idzie ocieplanie styropian równy? Co to za producent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafhi 22.08.2018 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 Ile takie szambo wyszło na gotowo? Tez mnie to czeka Jak idzie ocieplanie styropian równy? Co to za producent? Szambo 10m3 z płytą najazdową 2.600 koparka 3 h - 300 zł przy czym mi jeszcze trochę teren podrównywał 2 kolana 15 stopni, 2 x 2m rury i jedna metrowa jakieś 60 zł - 70 zł No i dziś kupiłem dysperbit na pomalowanie góry - 20 zł, czyli całość zamyka się w okolicach 3.000 zł Co do styropianu wydaje się być równy - tzn. krawędzie są równe, nie trafiłem jeszcze i mam nadzieję, że nie będzie jakiś widocznych ścięć, krzywizn itp. Producent swisspor. Kładzie się chyba w miarę fajnie dopóki sięgam bo później rusztowanie i drabina i tempo spadnie drastycznie, zwłaszcza jak się robi samemu. Z takich moich odczuć to styro wydaje mi się miękkie nie wiem czy inne są takie same, porównałem w leroyu jakiś noname i był podobny. Jakieś wystające nierówności zawsze można przetrzeć tarką do styro i będzie elegancko równo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 22.08.2018 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 Też bym chciał szambo u siebie, a tak to muszę ciągnąc prawie 80mb przyłącza plus przepompownia bo mam niżej niz główna rura no i 20tysi pęknie Mam dwa pytanka... Na jednym ze zdjęć z ocieplenia posadzki widzę jakieś EPS/XPS pod drzwiami balkonowymi ?? Czy można coś takiego spokojnie zastosować zamiast poszerzeń systemowych pod HS-a i drzwi wejściowe do domu ?? Pewnie wyszłoby taniej i pewnie cieplej niż te "plastiki" gdyby dać tam jakiś fajny XPS. Drugie pytanko ten odpływ liniowy to pod prysznicem ?? Jaką masz u siebie szerokość wnęki ? My właśnie położyliśmy bloczek tak żeby był metr i zastanawiam się czy to nie mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafhi 22.08.2018 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 Ja pod drzwiami balkonowymi mam xpsa jako tzw. ciepły parapet celem eliminacji mostka. Pomysł zaczerpnięty od ludzi z tego forum Z kolei sąsiad obok ma te poszerzenie systemowe - nie wiem co lepsze. Mam 2 odpływy pod prysznicami. W dolnej łazience prysznic będzie na szerokość około 1,4 m od ściany do ściany i tam jest miejsca elegancko sporo. W drugiej łazience, tej którą widać na zdjęciu mam szerokość ok. metra - jest ok ale jak masz możliwość to powiększ sobie na 1,2 ale żebyś mnie źle nie zrozumiał spokojnie jedna osoba bez obijania się o ściany tam wchodzi ...no chyba że mają być tam 2 osoby równocześnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafhi 11.09.2018 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2018 W oczekiwaniu na tynki robi się dalej - efekt mały póki co tylko weekendy i póki co wszystko z "ręki" i drabinki kładzione. Pianką uszczelniłem w paru miejscach by po testować, ale jednak chyba to co dosięgnę z poziomu gruntu to uszczelnię później. Wrażenia z samego kładzenia styro takie, że staram się przede wszystkim łapać na nich pion i poziom a przy okazji zrównywać krawędziami...niestety jak wjeżdżam nie wychodzi to perfekcyjnie -wtedy naddatek równam pacą do ścierania styro. Z drugiej strony mówie sobie czy znowu nie za bardzo idealistycznie podchodzę do tematu. Łapki bolą od tego klepania styro czasem nawet bardzo Może robię za gęsty klej to czasem trudniej się ją dociska ale trzymam się wytycznych caparola...jaką konsystencję robiliście ? Ostatnio zakupiłem sobie 12 przęseł rusztowania warszawskiego więc będzie zabawa na wysokościach czytaj potencjalne upadki z dużej wysokości heh. Na ten moment mam taki dylemat - na zdjęciu, gdzie widać rynne jest strasznie mała przestrzeń - styro wchodzi na styk - hmm jak dojdzie tam sitaka, klej a może kiedyś jakiś tynk to nie wiem czy nie za ciasno ? co by tu zrobić ? wyciągać te szpile od rynien ? One są 24 cm długie, więc wychodzi na to że około 3 cm zakotwione o ile się nie mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 12.09.2018 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 Szpile wykręć kup dłuższe i wkręc. 3 cm to trochę mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 12.09.2018 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 Jest też inna opcja, aby tych nie wywalać - kupić przedłużane nakrętki (np w castoramie), stare szpilki wkręcić tak ok 2cm głębiej niż styropian na to ta nakrętka do połowy no i na koniec wkręcona szpilka takiej długości jaka Ci pasuje Mało to Cię będzie kosztowało i nie wywalisz starych szpilek. Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafhi 25.10.2018 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Jeszcze niedawno sądziłem że o tej porze, być może powoli będę się przeprowadzał do nowego domku... ale plany planami a życie swoje:rolleyes: Na budowie same opóźnienia. Tynki wreszcie zrobione i schną właściwie już miesiąc. Pogoda dotychczas dopisywała i jest już nieźle ale jeszcze nie na tyle by gruntować i malować ściany. Zdecydowałem się na tynki gipsowe, efekt jest bardzo fajny. Ekipa wykonała to w 5 dni i naprawdę jest równiutko. Jestem zadowolony. Mam też zrobioną szafe elektryczną i prund Ale nie robiłem jej sam, zleciłem elektrykowi i zrobił to jednego dnia, a ja bym pewnie męczył się z miesiąc. Zamontowaliśmy też wreszcie drzwi i bramę garażową. Brama Nice, Prezentuje się ładnie i działa też bardzo fajnie. Obecnie czekam na płytkarza... Niestety przyjdzie pewnie w połowie lub na koniec listopada. Sam za płytki się nie biorę bo raz że czuję że miałbym z tym problem to jeszcze czeka na mnie ocieplenie domu. Od ostatnich zdjęć niewiele styro przybyło na ścianach. W zasadzie w całości mam położoną tylko śćianę zachodnią. Z pompą narazie się wstrzymuję, bo też jest problem. Mam bardzo fajną cenę na pompę Panasonica, ale musi to zamontować ktoś z uprawnieniami od Panasonic. W Płocku jest takich dwóch ale nie mogę się z nimi dogadać. Nie chcą wystawić gwarancji na pompę nie kupioną od nich. A ich ceny to drugie tyle co zapłace za pompę. W przyszłym tygodniu ma podjechać facet z kujawsko-pomorskiego, może z nim się dogadam. Zobaczymy. Tymczasem dziś pierwszy raz rozpaliłem w kominku. To tymczasowe rozwiązanie by lepiej schły tynki i w domu też przyjemniej Wreszcie wykorzystałem ziemie z wykopu pod PF i rozplantowałem na działce, miałem wyrównać grunt i zasiać trawkę ale w tym roku już jakby za późno:bash: A tu pierwsze drzewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walec7_7 25.10.2018 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Gratuluje tynków, ładnie i szybko To jest fajny etap dla samoroba Widzę że z styropianem idzie Ci tak jak mi heh.. Ale masz już rozdzielnice więc jestem do przodu, u mnie musi poczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 25.10.2018 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Tynki to fajny etep. PS. Kto z moich okolic podjeżdża, wihajster? PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafhi 26.10.2018 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Tynki to fajny etep. PS. Kto z moich okolic podjeżdża, wihajster? Pozdrawiam Karol Firma hydro tech z miejscowości Wesoła koło Lipna znasz ? Ściągnąłem że strony producenta. Poza tymi pracami rozkminiam teraz jeszcze jakie dac ramki i włączniki do kontaktów i gniazdek , część drzwi wew. zamówione, panele do jednego pokoju kupione i tu sie chcialbym za to szybko zabrac. Chcialbym tez zacząć malować wybrałem śnieżke grunt jako pierwsza warstwe a na to docelowa farba. Myslalem o wynajmie agregatu malarskiego. Jednak w mojej okolicy bieda, nikt nie ma. Ponoć można w jeden dzień cały dom zrobić i ciekawa struktura zostaje po takim przejeździe agregatem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andreys 27.10.2018 03:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Jaki dokładnie tynk masz na ścianach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafhi 27.10.2018 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Jaki dokładnie tynk masz na ścianach? Na ścianach wszędzie dolina nidy zeta coś tam w każdym bądź razie ta bardziej utwardzona wersja tynku gipsowego. A na sufity dawali lekki. Dla mnie gładkość rewelacja i w zasadzie po przejechaniu ręka nie wiele pyli. Chciałem unikać przede wszystkim gładzi itp. No i mieć ściany gotowe pod malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andreys 28.10.2018 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Dziękuję za informację. A jaką grubość Ci położyli i ile kosztował m2, jeśli to nie kłopot by powiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafhi 28.10.2018 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Dziękuję za informację. A jaką grubość Ci położyli i ile kosztował m2, jeśli to nie kłopot by powiedzieć? Generalnie od 1,5 cm do 2 cm w zależności pewnie jak ściany łapały pion Cena za tynki 28 zł/m2 ale chyba trzeba się spieszyć bo wiem że od następnego po mnie klienta brali stawkę 30 zł/m2 a w mojej okolicy jak szukałem to i 34 zł brali - więc pewnie duzo zależy od regionu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andreys 29.10.2018 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Dziękuję za informację. Ja mam dylemat wciąż czy tynki cw czy gipsowe utwardzane. Jakoś nie przemawia do mnie fakt, że przy cw i tak muszę na nie gips położyć. Z drugiej strony, cw to cw... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 31.10.2018 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Słysze nawet u siebie jak te płyty styro klepiesz Myślę, że łatwiej rozprowadzić klej pod spodem jest przesuwając dociśniętą płytę kilka cm w jedną i w drugą. Takie mam doświadczenia z kładzenia kafli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafhi 31.10.2018 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Andreys ja przez pół roku miałem nastawienie że będą cw ale jak ekipa mnie wykiwała i jak znalazłem nową tak też mnie namówiła na gipsowe i póki co uważam że lepiej na tym wyszedłem niż na cw. Utwardzone są twarde A jeśli chodzi o wilgoć- wydaje mi się że to takie stare legendy jak i domy były słabo ogrzewane Daniellos nie zczailes dlaczego tak trzaskam - żeby sąsiedzi wiedzieli że jestem i robota wre A po drugie tak sobie ćwiczę reke rekreacyjnie hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andreys 01.11.2018 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Andreys ja przez pół roku miałem nastawienie że będą cw ale jak ekipa mnie wykiwała i jak znalazłem nową tak też mnie namówiła na gipsowe i póki co uważam że lepiej na tym wyszedłem niż na cw. Utwardzone są twarde A jeśli chodzi o wilgoć- wydaje mi się że to takie stare legendy jak i domy były słabo ogrzewane Daniellos nie zczailes dlaczego tak trzaskam - żeby sąsiedzi wiedzieli że jestem i robota wre A po drugie tak sobie ćwiczę reke rekreacyjnie hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts