Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom piętrowy indywidualny - własnymi siłami

Recommended Posts

• Odpowiedzi 264
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej, w poniedziałek był kierownik, nie ma żadnych zarzutów - zbrojenie odebrane :) bunkier będzie się trzymał ;) mam zamówienie betonu na piątek o ile pogoda pozwoli - obawiam się troszkę opadów... będę obserwował prognozy. Co do twojej rady Daniel, buławę wezmę z Ramirenta ( 65 zł) . W tej drugiej betoniarni liczą niestety 245 zł za godzinę pompo gruszki a w pierwszej mam to gratis - reasumując 490 zł za 2 h a może i nawet byłyby 3 więc nie kalkulowało mi się zmieniać.

Dziś byłem na działce na chwilę pociąłem rurę 160 żeby zabezpieczyć kanalizę w betonie, zostało mi jeszcze trochę ale nie miałem czasu bo do 17 musiałem dostarczyć 2 paczki XPSa do sprzedawcy (reklamacja i korekta ) - XPS miał porozrywane boki a że odłożyłem je na koniec i się okazało że zostały, to liczę na pare złotych zwrotu.

Zdjęcia z gotowego zbrojenia wkrótce ;)

Hej, w poniedziałek był kierownik, nie ma żadnych zarzutów - zbrojenie odebrane :) bunkier będzie się trzymał ;) mam zamówienie betonu na piątek o ile pogoda pozwoli - obawiam się troszkę opadów... będę obserwował prognozy. Co do twojej rady Daniel, buławę wezmę z Ramirenta ( 65 zł) . W tej drugiej betoniarni liczą niestety 245 zł za godzinę pompo gruszki a w pierwszej mam to gratis - reasumując 490 zł za 2 h a może i nawet byłyby 3 więc nie kalkulowało mi się zmieniać.

Dziś byłem na działce na chwilę pociąłem rurę 160 żeby zabezpieczyć kanalizę w betonie, zostało mi jeszcze trochę ale nie miałem czasu bo do 17 musiałem dostarczyć 2 paczki XPSa do sprzedawcy (reklamacja i korekta ) - XPS miał porozrywane boki a że odłożyłem je na koniec i się okazało że zostały, to liczę na pare złotych zwrotu.

Zdjęcia z gotowego zbrojenia wkrótce ;)

Witam,

jestem o jeden etap przed tobą tzn. układanie XPS i mam jedno pytanie do twojej wypowiedzi. Dlaczego zabezpieczasz kanalizę rurą 160 przed betonem? Widziałem różne wersję jedni to robią inni nie, a ja właściwie się zastanawiam czy to potrzebne?

Tak jeszcze z ciekawości dlaczego wybrałeś XPS prime S, ponieważ niedużo dokładając można mieć prime D o lepszych parametrach?

Pozdrawiam

Michał

Dlaczego zabezpieczasz kanalizę rurą 160 przed betonem? Widziałem różne wersję jedni to robią inni nie, a ja właściwie się zastanawiam czy to potrzebne?
Należy zabezpieczyć w jakiś sposób rury przechodzące przez płytę - np zakładając na nie kawałki rur większej średnicy. Płyta w jakiś sposób może pracować, a nie chcemy aby jej ruchy przenosiły się chociażby na kanalizację. Mogłoby to skutkować jej rozszczelnieniem czy pęknięciem. Jak wrzucasz w płytę arot-y jako przepusty dla innych rur/kabli to tych nie trzeba zabezpieczać..

Hej jak wyżej kolega opisał :) kierownik też mi zwrócił na to uwagę by to zabezpieczyć ale coś wspominał ze póznie też daje mi to możliwość troszkę jej nakierowania lub wysuniecia ? Nie pamiętam...

Co do prime S i D - szczerze ja dałem 10 cm S ki bo nie chciałem pakować w to dużo pieniędzy a S ka spełnia wszelkie te normy od pełzania po wytrzymałość - dodatkowo wydaje się że można dać EPS200 i też będzie dobrze :) Tylko też u mnie płyta będzie bez zatopionych przewodów grzewczych.

Hmm pytanie na dziś ... lać beton czy nie gdy ma padać w dniu jutrzejszym przelotnie ale jednak 6 mm ??? Co byście zrobili na moim miejscu ?

padać w dniu lania? - tak sobie - raczej bym odpuścił

padać na następny dzień lub za ok 5-6 godzin - spokojnie lać tylko zabezpieczyć jakąś folią na wierzch.

Hej jak wyżej kolega opisał :) kierownik też mi zwrócił na to uwagę by to zabezpieczyć ale coś wspominał ze póznie też daje mi to możliwość troszkę jej nakierowania lub wysuniecia ? Nie pamiętam...

Co do prime S i D - szczerze ja dałem 10 cm S ki bo nie chciałem pakować w to dużo pieniędzy a S ka spełnia wszelkie te normy od pełzania po wytrzymałość - dodatkowo wydaje się że można dać EPS200 i też będzie dobrze :) Tylko też u mnie płyta będzie bez zatopionych przewodów grzewczych.

W sumie to może i racja jeśli chodzi o kanalizę... tylko muszę kupić rurę 160, bo odpadów to takich nie mam ;)

Co do XPS-a to chciałem również kupić coś firmowego i najtańszego, padło na Synthos. Dopiero jak zacząłem się wgryzać w temat to znalazłem Prime D, tak dla potomności ma lepsze wsp. przenikania (0,032) i jest czarny jak smoła, a cena była wyższa na m3 o jakieś 3 EUR. Więc tyle to mogłem dopłacić, a też mam tylko 10 cm pod pytą.

P.S. co do lania to też bym uważał w deszczu, zawsze może wypłukać po wierzchu.

Przełożyłem na sobotę....wydaje się to bezpieczniejsze :) jutro jednak te opady mogą troszkę być natarczywe sobota to takie okienko bez deszczu bo już w niedziele kolejne opady... to przynajmniej nie będę musiał podlewać betonu ;)

ps. co do Prime D - u mnie zadecydowało że na miejscu mogłem kupić w całkiem dobrej cenie S, a te właściwości to takie trochę moim zdaniem naciągane :)

Edytowane przez rafhi

Z lekką obsuwą dodaje przebieg akcji lania betonu....

godz 10 - wjeżdzam na budowę z wcześniej wynajęta buławą (wibratorem), drobne poprawki, dołożenie folii na rurki itp

10:30 - przyjazd teścia i szwagra

12:00 - planowana akcja ...telefon z betoniarni ..będziemy za godzinę... później kolejny że jeszcze godzina bo leją gdzieś 120 m3 ....

14:00 przyjazd pompo gruszki i gruszek (zamówione 34m3)

I tu zaczyna się zabawa, gorąco ok. 30 stopni + duchota - szwagier leci z tą rurą , teściu odrazu podrównuje za nim a ja lecę z buławą. Po 5 minutach buława robi się z lekka ciężkawa i trudno chodzić z nią po zbrojeniu, ciągnąc kabel, wrzucać wibrator w beton... jednym słowem wyglądalem jakbym był na basenie po krótkim czasie. Miałem może 1/3 wylaną a sił bardzo mało, no i z ratunkiem nagle zjawia sie Danielos i pomaga mi z tą buławą :) Robota odrazu idzie, ale pojawia się problem z moim przedłużaczem..coś nie styka i nam się rozłącza, po pewnym czasie kabelek się odczepił i brak prądu :(. Znowu Danielos mnie ratuje - biegnie po swój przedłużacz - w tym momencie trzeba powiedzieć wprost warto mieć kogoś w sąsiedztwie życzliwego a jak już Samoroba to elegancko :) i wszystko staje się łatwiejsze.

Wracając do wylewania idziemy jak burza...konczymy całą powierzchnie w 1 h 10 min tempo wg. mnie bardzo dobre. Na końcu kolejny problem ...brakuje ok. 1 m3 -1,5 m3. Idę do kierowcy ten mówi że nie ma szans na dowiezieni bo na zakładzie już się w sobotę o tej godzinie zwijają... no i murowana katastrofa. Po chwili jednak kierowca dzwoni do szefa i wyjaśnia sytuacje okazuje się że dowiozą ! ULGA.

Po parunastu minutach podjeżdża i lejemy już z gruszki. Akcja zakończona.

Następnie po raz enty wykorzystuje Danielosa ;) do pożyczenia pompki i do dostaw wody w celu podlewania- mam do Daniela jakeiś 200 -250 m a nie mam zbiornika i wody u siebie - jadę do obi kupić kaster 100 l + mam zbiornik 25 l zamykany i 15 l zamykany. W kombi ładuje kaster pod to folie i robię z auta mini cysternę napełniam się u Daniela i przewożę wolno by woda z kastera nie chlustała (trochę jej uleciało niestety).

Pierwsze polewanie zacząłem coś koło 18 stej. W niedzielę, pniedziałek i wtorek dalsze polewanie - akcja przewożenia prawie opanowana do tego stopnia że nic nie wylewam ;) Trochę pomaga pogoda - w tym czasie ze 2 burze, poranne opady więc tak z 5-6 razy mniej lania wody ;).

Wkrótce wrzucę zdjęcia poglądowe.

Uwielbiam jak brakuje betonu.... przeciez to jwst jawne oszustwo. Watpie abys w obliszeniach machnal sie o 1,5m^3.... z reszta na pewno nie odejmowales tego co jest w plycie czyli zbrojen rur itp. To powinno byc surowo karane bo zdarza sie nagminnie i to w calym kraju :/

Do tego stopnia, że za rogiem powinna juz czekać kolejna betoniarka z brakującą ilością i jak potrzeba to dolejemy ;)

Wspomniane zdjęcia

zalany1.jpg

zalany2.jpg

Teraz jestem na etapie zamówienia solbetu ( przyszły tydzień ma być dostawa) - jeszcze się zastanawiam nad tym czy murować z klejem czy pianką ? Za pianką przemawia prostota i oszczędność czasu ale ...no właśnie jak coś jest zbyt nowe i nie sprawdzone przez ileś tam lat użytkowania to troche mnie obawy oblatują...