Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom piętrowy indywidualny - własnymi siłami

Recommended Posts

• Odpowiedzi 264
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja też nie izolowałbym garażu od spodu. Trochę ciepła idzie też od ziemii.

Ja doliczyłeś też np betoniarki, która będzie Ci raczej potrzebna przy murowaniu bloczków.

Dodaj jeszcze, że nawet po uwadze Sebastiana dasz na fundament tyle styro co na PF i jeszcze nawet dołożysz coś od wewnątrz to i tak nie osiągniesz parametrów jakie masz przy płycie.

Pamiętaj też, że nie budujesz małego domu i robocizny tam będzie dość dużo. Powinieneś wybierać rozwiązania ograniczające ilość wymaganej pracy. W takim przypadku wymurowanie 1600 bloczków to nie jest dobry kierunek :)

To ja równiez się przywitam, WITAM WSZYSTKICH! :)

Cześć, dobrze ci poszło z zalaniem, nie poznaje terenu ze zdjęć, ale myślę, iż jest to bardzo blisko mnie z ciekawości spytam jeśli można gdzie?

ja jestem blisko restauracji Ramzes w kierunku DINO, na ulicy Rolnej, a właściwie na jej końcu od ul. Mórkowskiej patrząc.

Zdrowia życzę

Hej Rysiek ja mam wpisane Leszno ale tak zycie poprowadziło że buduje się na obcej ziemi ...Płock więc dlatego nie poznajesz okolic ;)

Generalnie budowanie się w miejscu w którym się człowiek nie wychowywał jest ciężkie i nie ukrywam że zdala od rodziny, znajomych, przyjaciół nie ma za dużo opcji w pomocy z czymkolwiek. Trzeba to pchać. Zaglądałem do Twojego dziennika - twoja okolica jest mi znana :)

• 3 weeks później...

Hmm stoję przed dylematem zbrojenia drugiego stropu - zastanawiam się czy robić zbrojenie dwukierunkowe nad pokojami (wynika to z projektu i kierunków)

eT8NTBE.jpg

Na czerwono zaznaczyłem jakbym to chciał zrobić - fi10 co 10 cm, w jedną stronę oraz co 20 cm w drugą stronę pręt rozdzielczy fi8. Nie wiem czy było by to poprawne - czy te rozpiętości w stronę schodów nie są za duże i dlatego projektant chce zbroić dwukierunkowo. Co sądzicie ?

Hmm stoję przed dylematem zbrojenia drugiego stropu - zastanawiam się czy robić zbrojenie dwukierunkowe nad pokojami (wynika to z projektu i kierunków)

eT8NTBE.jpg

Na czerwono zaznaczyłem jakbym to chciał zrobić - fi10 co 10 cm, w jedną stronę oraz co 20 cm w drugą stronę pręt rozdzielczy fi8. Nie wiem czy było by to poprawne - czy te rozpiętości w stronę schodów nie są za duże i dlatego projektant chce zbroić dwukierunkowo. Co sądzicie ?

To co piszesz jest mocno niezrozumiałe. Masz projekt tego stropu ? rob zgodnie z tym co masz narysowane.

Piszesz ze chcesz zrobić zbrojnie dwukierunkowe a potem opisujesz pręty rozdzielcze -takie nie występują przy zbrojeniu dwukierunkowym krzyżowym.

@Micbarpia - u mnie płyta fundamentowa wylana jest równo w częsci mieszkalnej i garażu, z tym że pod garaż dałem styropian EPS, a pod część mieszkalną XPS, Założenie jest takie, że część mieszkalną podniosę na wysokość jednego pustaka, czyli 24 cm (15 cm styropianu + 9 cm posadzki) natomiast w garażu zrobię posadzkę 9 cm, po to by zyskać wysokość względem terenu ( tego roku bardzo mokrego :)) Czyli różnica wyjdzie 15 cm.

@jajmar - rzeczywiście może trudno zrozumieć o co chodzi. Ok to jeszcze raz... W projekcie mam dwa stropy monolityczne. Projekt zawiera szczegółowy rysunek 1 stropu, natomiast nie odnosi się do drugiego. Na rysunku zaznaczone są kierunki zbrojenia.

Nad pokojem (19,8m2) i łazienką(10,8m2) sprawa jest jasna ( fi10 co 10 cm i co 20 cm fi8 jako pręt rozdzielczy w drugą stronę) ale zastanawia mnie czy na odcinku między schodami a pokojem 21,8 m2 (jak strzałka wskazuje kierunek zbrojenia) czy należy robić pełną kratownicę z fi10 co 10 cm czy wystarczy zrobić pręty rozdzielczy z fi8 co 20 cm. A pytam dlatego bo nie ma między tymi pomieszczeniami ściany nośnej a rozpiętośc jest powyżej 5metrów. Zaznaczam że czynnik ekonomiczny odgrywa tu ważną rolę. :)

eT8NTBE.jpg

Pokój 19,8m2 i łazienka - może być

Pokój 9,2m2 - lepsze będzie zbrojenie krzyżowe

Pokój 21,8m2 z garderobą i hall'em - przy tej rozpiętości i proporcji boków tylko zbrojenie krzyżowe. Tutaj lepiej byłoby użyć prętów fi12.

Nad podporami daj zbrojenie górą.

Nie zapomnij odginać końcówek prętów.

Pozdrawiam

Bartek

Pokój 19,8m2 i łazienka - może być

Pokój 9,2m2 - lepsze będzie zbrojenie krzyżowe

Pokój 21,8m2 z garderobą i hall'em - przy tej rozpiętości i proporcji boków tylko zbrojenie krzyżowe. Tutaj lepiej byłoby użyć prętów fi12.

Nad podporami daj zbrojenie górą.

Nie zapomnij odginać końcówek prętów.

Pozdrawiam

Bartek

Cześć, B_i_U ma rację, z tym że dla tej części z pokojem 19,8m2 i łazienką zrób zbrojenie jednokierunkowe oparte na ścianie zewnętrznej i tej wzdłuż klatki schodowej, zaś zbrojenie rozdzielcze wzdłuż tych ścian czyli zgodnie z kierunkiem zbrojenia głównego jakie masz narysowane na projekcie.

@jajmar - musisz kliknać prawym przyciskiem i wybrać opcję Otwórz w nowym oknie - spokojnie się doczytasz.

Zgadzam się z B_i_U i Czopeksem ale mam jeszcze taką wersje jak poniżej. Kolor czerwony to zbrojenie główne z fi10, kolor niebieski to pręty fi8 tzw. rozdzielcze a kolor purpurowy to belki/wzmocnienia stropowe co by zmniejszyć te duże rozpietości. Oczywiście przy podporach daje zbrojenie górą. Nie rysowałęm wszystkiego ale spokojnie można się domyślić co kombinuje ;) Dwukierunkowe zbrojenie zrobiłbym tylko między częścią pokoju i hallu oraz schodów.

Zerknijcie i oceńcie...

Hc5SPUQ.jpg

Ta belka wzmacniająca w pokoju 19,8m2 prawie nic nie daje jak w kierunku prostopadłym będą tylko pręty rozdzielcze.

Ten purpurowy krzyż ma już dużo większy sens. Naprawdę dużo by dał gdyby miał większy przekrój niż strop czyli był klasycznym podciągiem (wystawał z sufitu) ale to już może wizualnie Ci przeszkadzać.

Taki podciąg musisz zrobić przy klatce schodowej tam gdzie strop będzie się urywał i w tym miejscu też trzeba dać zbrojenie górą (w tym miejscu pracuje jak balkon).

Żeby wyjść na górę musisz powycinać te pręty nad schodami bo sobie guza nabijesz ;).

No i cały czas podtrzymuję, że to największe pole powinno być krzyżowo. Jak oszczędzasz to daj rzadziej ale krzyżowo.

Pozdrawiam

Bartek

Ok dzięki za rady :) BiU ty też budujesz piętrówkę - dawałeś po rozszalowaniu na dole podpory/stemple przed kolejnym szalowaniem stropu ? Jeśli tak to jak gęsto ?

Druga sprawa czas zimowy to czas wyborów i tak oto wysyłam obecnie zapytania o pokrycie czyli blachodachówke i okna. Z tym drugim jestem w trakcie a z tym pierwszym napotkały mnie pierwsze problemy z kategorii estetyki ;)

Mam 3 wyselekcjonowane blachy

1. Rukki Finnera - cena ok. 26 zł/2

7SB5ZYg.png

2. Blacha na rąbek - 29zł/m2

3. Novatik - 38zł/m2

tvsq6aM.png

No i jak to bywa najdroższe najbardziej przypadło nam do gustu czyli Novatik. W międzyczasie rozmawiałem z jedną z ekip i twierdzili że ta blacha nie nadaje się na 20 stopni pochylenia dachu i już miałem odpuścić gdyby nie to, że znalazłem taką blachę na projekcie Poliklet (dom piętrowy) z innego forum i tam to poszło na 16 i na 20 stopni i wygląda elegancko. Sama cena też trochę odstaje od pozostałych pozycji bo ok. 2 tys. więcej... no ale kurde podoba nam się ;)

Na drugim miejscu jest dla nas finera - ładna - 2 najbliższe domy sąsiadów pokryte i nie powiem jest elegancko. Dodatkowo warto wspomnieć że symetryczna i przy 4 spadówce ma to jednak znaczenie.

Ostatnia wg. mnie jest blacha na rąbek - przy czym gdybym miał dach dwuspadowy pewnie by była jako pierwsza :) - widziałem to dziś przez przypadek na piętrówce na żywo ale niby nie jest złe ale coś za mało przemawia do mnie.

No i takie dylematy estetyczne ostatnio mam ;) w końcu dach to już jednak pierwsza część stała przyszłej elewacji i ciekawy nowoczesny design rzuca się na pierwszy rzut oka a z drugiej strony mówię sobie przecież to tylko blacha a i w portfelu co nieco zostaie bo 2 k.

Ok dzięki za rady :) BiU ty też budujesz piętrówkę - dawałeś po rozszalowaniu na dole podpory/stemple przed kolejnym szalowaniem stropu ? Jeśli tak to jak gęsto ?

Druga sprawa czas zimowy to czas wyborów i tak oto wysyłam obecnie zapytania o pokrycie czyli blachodachówke i okna. Z tym drugim jestem w trakcie a z tym pierwszym napotkały mnie pierwsze problemy z kategorii estetyki ;)

Mam 3 wyselekcjonowane blachy

1. Rukki Finnera - cena ok. 26 zł/2

2. Blacha na rąbek - 29zł/m2

3. Novatik - 38zł/m2

Tak, robiłem to właśnie wczoraj. Dałem kilka (około 10szt.) takich grubszych stempli tam gdzie rozpiętość była największa (głównie salon). Część dolnego stropu cały czas ma podpory (pierwotne) z szalunkiem (około 1/3 powierzchni). Rozszalowałem tylko tyle, ile mi było potrzebne materiału na górny strop.

Co do blachy to ja obstawiam tylko "rąbek". Nawet gdyby miało być najdrożej.

Pozdrawiam

Bartek