Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ciepła woda latem

Recommended Posts

Witam.

Czy w piecach retortowych na ekogroszek / pellet można palić latem non stop? Chodzi o podgrzewanie wody użytkowej. Czy powinno się wygaszać piec po podgrzaniu? Co jeśli są upały a zużycie wody nieduże to czy instalacja się nie przegrzeje? Jeśli pali się cały czas jak wygląda zużycie węgla?

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Duzo zalezy po ile kupuje sie wegiel grzanie np wody pradem 140l to okolo 120żł miesiecznie w taryfie G11 w G12 albo G12W bedzie taniej .Kocioł spali około 3kg wegla ,Mysle ze w 21 wieku juz nie powinno sie grzac wody weglem w okresie letnim a raczej pradem gazem albo kolektorem słonecznym fotowoltaika moze sie rozpedziłem ale tak to powoli powinno wygladac ;):) Edytowane przez marcus312

Na przyszły sezon letni prawdopodobnie już będę miał panele fotowoltaiczne i ogrzewanie będzie elektryczne, jednak ten sezon i być może przyszły będę musiał grzać wodę węglem/pelletem stąd pytanie o techniczne możliwości takiego rozwiązania aby nie musieć co dziennie rozpalać i wygaszać kotła.

Tak można grzać cały rok. W zeszłym roku grzałem CWU eko groszkiem i wciągał on ok 2,5-3,5kg węgla. Co kosztuję ok 2-2,5 zł dziennie niby nie dużo ale...

Dziennie potrzebuję 3-5kwh na CWU a puszczam kominem 15-20kwh co daje fatalną sprawność latem. W moim przypadku teoretyczne grzanie prądem to 1-1,5zł(tania taryfa). Domajstrowałem kolektor z grzejnika i mam zamiar dogrzewać braki prądem w taniej taryfie. Dzisiaj dopalam resztki węgla ładując bojler i podłogówkę i od jutra zostaje grzałka i koza jak by słońca zabrakło do ogrzewania domu i CWU.

Co do kolektora to zależy na allegro najtańsze chinole widziałem za ok 650-700 ale fabrycznego trochę bałbym się puścić pexą a przyłącze też swoje kosztuje. W każdym razie mam samoróbkę i działa chociaż bojler nie taki ale pare kwh zaoszczędzę.Sam kolektor kosztował ok 350zł. Kiedy PV będą w takiej cenie ?? :) Edytowane przez kulibob

Co do kolektora to zależy na allegro najtańsze chinole widziałem za ok 650-700 ale fabrycznego trochę bałbym się puścić pexą a przyłącze też swoje kosztuje. W każdym razie mam samoróbkę i działa chociaż bojler nie taki ale pare kwh zaoszczędzę.Sam kolektor kosztował ok 350zł. Kiedy PV będą w takiej cenie ?? :)

Z PV to daleka droga...

Już zwykły wąż ogrodowy rzucony na podwórku ma większą sprawność w grzaniu wody niż fotowoltaika na dachu...

A wracając do tematu to najlepszym rozwiązaniem na okres letni jest zwykła grzałka elektryczna...

Edytowane przez jasiek71

Witam.

Czy w piecach retortowych na ekogroszek / pellet można palić latem non stop? Chodzi o podgrzewanie wody użytkowej. Czy powinno się wygaszać piec po podgrzaniu? Co jeśli są upały a zużycie wody nieduże to czy instalacja się nie przegrzeje? Jeśli pali się cały czas jak wygląda zużycie węgla?

Kolego nie słuchaj tych co doradzają*Ci kilka systemów grzewczych instalować. Jak masz ekogroch to niepotrzebne Ci solary czy pompy ciepla do CWU. Jak masz w miarę nowy piec z dobrym sterownikiem to grzej CWU latem.

Sam tak robię bo pasuje mi cena - średnio 2 zł za dobę dla 4 osób (2 dorosłe i dwoje dzieci). Na wiosnę i lato kupuje mniej kaloryczny ekogroch i jestem zadowolony. Należy pamiętać o ochronie powrotu do pieca w trybie "lato". W lato zapominam że mam kocioł węglowy. Cały zasobnik starcza mi na grubo ponad miesiąc grzania wody.

Ochrona powrotu w trybie letnim?? Boiler jest krótkim obiegiem i sam w sobie stanowi ochronę powrotu zwłaszcza na wyższych biegach pompy. Co do węgla mówię że się nie opłaca ponieważ prąd wyjdzie porównywalnie lub taniej (zależy od taryfy,zużycia, programowania cyrkulacji, samodyscypliny, w dodatku pracuje sprzet za 100zł a nie za 7000 -mówię to na swoim przykładzie)

Ochrona powrotu w trybie letnim?? Boiler jest krótkim obiegiem i sam w sobie stanowi ochronę powrotu zwłaszcza na wyższych biegach pompy. Co do węgla mówię że się nie opłaca ponieważ prąd wyjdzie porównywalnie lub taniej (zależy od taryfy,zużycia, programowania cyrkulacji, samodyscypliny, w dodatku pracuje sprzet za 100zł a nie za 7000 -mówię to na swoim przykładzie)

Ochrona powrotu bojlerem z pompą jest ok gdy Ci ciągle pompuje. U mnie tryb lato pracuje tak że grzeje bojler 200L do określonej temperatury i przelacza się w tryb podtrzymania. Na dobe załącza sie kilka razy. Jak jest na potrzymaniu to musi być cos co podgrzeje powrót. U mnie jest podgrzewane grawitacyjnie.

Co do tego że kocioł pracuje w lato i sie niszczy bo jest za 7000. Nie wiem zobaczymy jak to wyjdzie. Z tego co czytałem to zdrowsze jest dla kotła jak chodzi cały rok niż ma przerwę w lato bo może rdzewieć.

Cos w tym jest ze jak kocioł pracuje cały czas to mniej koroduje ale z drugiej strony zawsze jakies wyziewy z komina ida i nie kazdemu moze to odpowiadac jak sobie siedzi pod altanka a mu powieje siarą do nosa .Słonce to zycie i energia nie pownno sie go unikac witamina D ,zyjemy w zgniłym swiecie i pyle zwieszonym w powietrzu ktory skutecznie blokuje energie z kosmosu potrzebna do zycia :DTakze zastanówcie sie dlaczego człowiek nie potrafi dozyc do tylu lat co zył np Mojrzesz:D

Cos w tym jest ze jak kocioł pracuje cały czas to mniej koroduje ale z drugiej strony zawsze jakies wyziewy z komina ida i nie kazdemu moze to odpowiadac jak sobie siedzi pod altanka a mu powieje siarą do nosa .Słonce to zycie i energia nie pownno sie go unikac witamina D ,zyjemy w zgniłym swiecie i pyle zwieszonym w powietrzu ktory skutecznie blokuje energie z kosmosu potrzebna do zycia :DTakze zastanówcie sie dlaczego człowiek nie potrafi dozyc do tylu lat co zył np Mojrzesz:D

Z nowoczesnego kociołka z podajnikiem siarą ?? Kolega nie wie co mówi. Dym z komina widzę jedynie podczas rozpalania a co dopiero w lato kiedy sobie pyknie kilka razy na dobę. Może koledze z jakimis smieciuchami się myli