PanDomu 03.05.2017 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Witam.Czy w piecach retortowych na ekogroszek / pellet można palić latem non stop? Chodzi o podgrzewanie wody użytkowej. Czy powinno się wygaszać piec po podgrzaniu? Co jeśli są upały a zużycie wody nieduże to czy instalacja się nie przegrzeje? Jeśli pali się cały czas jak wygląda zużycie węgla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 03.05.2017 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Nie ekonomicznie zalezy jaki piec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanDomu 03.05.2017 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Nie ekonomicznie zalezy jaki piec Ok kwestia ekonomii to indywidualna sprawa z tym się liczę i musiał bym to samemu sprawdzić. A jak wyglada to od strony technicznej? Utrzymywanie żaru w upalne miesiące przy niedużym użyciu wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 03.05.2017 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Zawór 4drożny musi być, tak zwane zabezpieczenie powrotu. Poza tym nowe piece maja funkcję na lato np w Defro u u mojego szfagra nazywa sie to "lato" hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 03.05.2017 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 (edytowane) Duzo zalezy po ile kupuje sie wegiel grzanie np wody pradem 140l to okolo 120żł miesiecznie w taryfie G11 w G12 albo G12W bedzie taniej .Kocioł spali około 3kg wegla ,Mysle ze w 21 wieku juz nie powinno sie grzac wody weglem w okresie letnim a raczej pradem gazem albo kolektorem słonecznym fotowoltaika moze sie rozpedziłem ale tak to powoli powinno wygladac Edytowane 3 Maja 2017 przez marcus312 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 03.05.2017 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Popieram przedmówce chyba najlepoej zamontować grzałkę albo system solarny. Mniej roboty a i smrodu z komina w lecie nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanDomu 03.05.2017 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Na przyszły sezon letni prawdopodobnie już będę miał panele fotowoltaiczne i ogrzewanie będzie elektryczne, jednak ten sezon i być może przyszły będę musiał grzać wodę węglem/pelletem stąd pytanie o techniczne możliwości takiego rozwiązania aby nie musieć co dziennie rozpalać i wygaszać kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 03.05.2017 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Tak można grzać cały rok. W zeszłym roku grzałem CWU eko groszkiem i wciągał on ok 2,5-3,5kg węgla. Co kosztuję ok 2-2,5 zł dziennie niby nie dużo ale... Dziennie potrzebuję 3-5kwh na CWU a puszczam kominem 15-20kwh co daje fatalną sprawność latem. W moim przypadku teoretyczne grzanie prądem to 1-1,5zł(tania taryfa). Domajstrowałem kolektor z grzejnika i mam zamiar dogrzewać braki prądem w taniej taryfie. Dzisiaj dopalam resztki węgla ładując bojler i podłogówkę i od jutra zostaje grzałka i koza jak by słońca zabrakło do ogrzewania domu i CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 03.05.2017 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Kolektory słoneczne sa juz od 350zł jak sie dobrze poszuka a tak to od 600zł wiec nawet nie opłaci sie ich budowac ,10 lat temu to tez pierwszy kolektor zdbudowałem bo ceny były kosmiczne ale teraz to naprawde jest w czym wybierac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.05.2017 03:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 (edytowane) Co do kolektora to zależy na allegro najtańsze chinole widziałem za ok 650-700 ale fabrycznego trochę bałbym się puścić pexą a przyłącze też swoje kosztuje. W każdym razie mam samoróbkę i działa chociaż bojler nie taki ale pare kwh zaoszczędzę.Sam kolektor kosztował ok 350zł. Kiedy PV będą w takiej cenie ?? Edytowane 4 Maja 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.05.2017 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 (edytowane) Co do kolektora to zależy na allegro najtańsze chinole widziałem za ok 650-700 ale fabrycznego trochę bałbym się puścić pexą a przyłącze też swoje kosztuje. W każdym razie mam samoróbkę i działa chociaż bojler nie taki ale pare kwh zaoszczędzę.Sam kolektor kosztował ok 350zł. Kiedy PV będą w takiej cenie ?? Z PV to daleka droga... Już zwykły wąż ogrodowy rzucony na podwórku ma większą sprawność w grzaniu wody niż fotowoltaika na dachu... A wracając do tematu to najlepszym rozwiązaniem na okres letni jest zwykła grzałka elektryczna... Edytowane 4 Maja 2017 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 04.05.2017 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 PV sa w takiej cenie jezeli chodzi o sprzet uzywany .Ja mam na rurach pex od 2012r podłaczone .PV zajmuje wiecej miejsca i wiecej kosztuje.Mozna do bojlera dokupic uzywana pompe ciepła bedzie tanie grzanie:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robo__ 04.05.2017 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Witam. Czy w piecach retortowych na ekogroszek / pellet można palić latem non stop? Chodzi o podgrzewanie wody użytkowej. Czy powinno się wygaszać piec po podgrzaniu? Co jeśli są upały a zużycie wody nieduże to czy instalacja się nie przegrzeje? Jeśli pali się cały czas jak wygląda zużycie węgla? Kolego nie słuchaj tych co doradzają*Ci kilka systemów grzewczych instalować. Jak masz ekogroch to niepotrzebne Ci solary czy pompy ciepla do CWU. Jak masz w miarę nowy piec z dobrym sterownikiem to grzej CWU latem. Sam tak robię bo pasuje mi cena - średnio 2 zł za dobę dla 4 osób (2 dorosłe i dwoje dzieci). Na wiosnę i lato kupuje mniej kaloryczny ekogroch i jestem zadowolony. Należy pamiętać o ochronie powrotu do pieca w trybie "lato". W lato zapominam że mam kocioł węglowy. Cały zasobnik starcza mi na grubo ponad miesiąc grzania wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.05.2017 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Ochrona powrotu w trybie letnim?? Boiler jest krótkim obiegiem i sam w sobie stanowi ochronę powrotu zwłaszcza na wyższych biegach pompy. Co do węgla mówię że się nie opłaca ponieważ prąd wyjdzie porównywalnie lub taniej (zależy od taryfy,zużycia, programowania cyrkulacji, samodyscypliny, w dodatku pracuje sprzet za 100zł a nie za 7000 -mówię to na swoim przykładzie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robo__ 04.05.2017 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Ochrona powrotu w trybie letnim?? Boiler jest krótkim obiegiem i sam w sobie stanowi ochronę powrotu zwłaszcza na wyższych biegach pompy. Co do węgla mówię że się nie opłaca ponieważ prąd wyjdzie porównywalnie lub taniej (zależy od taryfy,zużycia, programowania cyrkulacji, samodyscypliny, w dodatku pracuje sprzet za 100zł a nie za 7000 -mówię to na swoim przykładzie) Ochrona powrotu bojlerem z pompą jest ok gdy Ci ciągle pompuje. U mnie tryb lato pracuje tak że grzeje bojler 200L do określonej temperatury i przelacza się w tryb podtrzymania. Na dobe załącza sie kilka razy. Jak jest na potrzymaniu to musi być cos co podgrzeje powrót. U mnie jest podgrzewane grawitacyjnie. Co do tego że kocioł pracuje w lato i sie niszczy bo jest za 7000. Nie wiem zobaczymy jak to wyjdzie. Z tego co czytałem to zdrowsze jest dla kotła jak chodzi cały rok niż ma przerwę w lato bo może rdzewieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 04.05.2017 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Ale z drugiej strony panele fajna sprawa tylko ten nasz ciu...y klimat gdzie 300 dni za chmurami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.05.2017 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 @ robo gdy pompa nie chodzi to zasilanie i powrót są niemal równe więc niewiem o co chodzi @berthold z jednej strony racja ale jak słońce napierdziela to mam ochotę wczołgać się do jakiejś dziury i nie wyłazić dla mnie mogło by być cały rok 20*C z niewielką ilością słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 04.05.2017 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 :lol2::lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 04.05.2017 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Cos w tym jest ze jak kocioł pracuje cały czas to mniej koroduje ale z drugiej strony zawsze jakies wyziewy z komina ida i nie kazdemu moze to odpowiadac jak sobie siedzi pod altanka a mu powieje siarą do nosa .Słonce to zycie i energia nie pownno sie go unikac witamina D ,zyjemy w zgniłym swiecie i pyle zwieszonym w powietrzu ktory skutecznie blokuje energie z kosmosu potrzebna do zycia :DTakze zastanówcie sie dlaczego człowiek nie potrafi dozyc do tylu lat co zył np Mojrzesz:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robo__ 06.05.2017 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Cos w tym jest ze jak kocioł pracuje cały czas to mniej koroduje ale z drugiej strony zawsze jakies wyziewy z komina ida i nie kazdemu moze to odpowiadac jak sobie siedzi pod altanka a mu powieje siarą do nosa .Słonce to zycie i energia nie pownno sie go unikac witamina D ,zyjemy w zgniłym swiecie i pyle zwieszonym w powietrzu ktory skutecznie blokuje energie z kosmosu potrzebna do zycia :DTakze zastanówcie sie dlaczego człowiek nie potrafi dozyc do tylu lat co zył np Mojrzesz:D Z nowoczesnego kociołka z podajnikiem siarą ?? Kolega nie wie co mówi. Dym z komina widzę jedynie podczas rozpalania a co dopiero w lato kiedy sobie pyknie kilka razy na dobę. Może koledze z jakimis smieciuchami się myli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts