kulibob 07.05.2017 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 Dymu może niema ale jaki zapach tam jest jak sobie dmuchnie w podtrzmaniu. Może gociołek trochę rdzewieje ale motogodziny na silnik dmuchawę ślmak spadają. Jak zabezpieczyć kocioł przed rdzewieniem w czasie postoju?? Wyczyściłem go i zostawiłem wszystko otwarte. Co jeszcze można zrobić. Teraz mam kocioł wyłączony na wodę idzie ok 3-4kwh w taniej taryfie. Kolektor praktycznie nie działa ciągle pada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 07.05.2017 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 @kulibob - jakiej pojemności masz baniak i do jakiej temp go grzejesz ? Ile osób korzysta z CWU i ile w tym płci pięknej ? Będę wdzięczny za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 07.05.2017 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 Szeregowo 2x100l. Pierwszy(najbliżej wodociągu) jest podłączony pod solara (kolektor teraz marnie działa i mam w nim góra 20*C ale zawsze lepiej jak z wodociągu). Drugi bliżej kranów jest podłączony pod kocioł i grzałkę. Termostat na grzałce ustawiony na 50*C grzane tylko w taniej taryfie sterownik czasowy ustawiony na godzinę wieczorem i godzinę rano. Licznik prądu pokazuje że schodzi ok 3,5kwh na dobę. Na wszystkich kranach energooszczędnę perlatory a na prysznicach ograniczniki przepływu. Największy złodziej to cyrkulacja chodzi w wydzielonych godzinach 5min pracy 25 postoju(muszę skrócić o minutę) Przed planowanymi kąpielami pracuje 10 min. W domu jedne chłop jedna baba i córka. Bojlery fabrycznie ocieplone poliuretanme ale dotego ekstra wełna, styropin i mata za grzejnikowa(generalnie wszystkie odpady ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 07.05.2017 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 Czyli wychodzi około 30zł na miesiac grzanie wody CWU pradem to naprawde dobry wynik i po co kocioł do tego wychodzi chyba drozej na wegiel:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 07.05.2017 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 (edytowane) Wychodzi taniej jednak....Jest to mniej komfortowe brakuje mi okienka w popołudniu żeby tak 1kwh upchnąć do bojlera. Enea w g12w tego nie oferuje. Przy ekogrochu ciepła woda była na zawołanie a koszt koszt to ok 60zł/mc. Zakładam jak zaświeci słońce to będzie taniej i lepiej. Edytowane 8 Maja 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 08.05.2017 04:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Wczoraj testowałem na luxusowo wodę (bo weekend ) to wyszło 4,95kwh. Kolektor zero zysków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 08.05.2017 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 U mnie też kolektory się wałkonią W ciepłe dni dogrzewam prądem, w zimne piecokominkiem. Spaliny przepuszczam tylko przez wymiennik wodny, modułu akumulacyjnego nie załączam. Jak trzeba grzać długo i niezbyt mocno to najlepiej się sprawdza brykiet. Musiałem tylko trochę przerobić palenisko. Jak stwierdzam, że kominek za bardzo się nagrzał otwieram kratki w obudowie na max i wietrzę chałupę. Piękne marnowanie energii Mam nadzieję, że to już ostatni taki sezon. W piwnicy stawiam kociołek małej mocy do delikatnego grzania w okresie przejściowym i do CWU, kiedy słoneczko pokazuje środkowy palec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 08.05.2017 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Z nowoczesnego kociołka z podajnikiem siarą ?? Kolega nie wie co mówi. Dym z komina widzę jedynie podczas rozpalania a co dopiero w lato kiedy sobie pyknie kilka razy na dobę. Może koledze z jakimis smieciuchami się myli No może nie od razu siarą chodziło mi o zapachy zawsze jakiś aromat pozostaje z komina w zależności od spalanego opału ,oczywiście że nie można tego porównywać do palenia w śmieciuchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 08.05.2017 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 z tych co paliłem to najlepsze aromaty ma czeski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek_zegarek 12.05.2017 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Witam Jak ustawić grzałkę w zasobniku aby było ekonomiczniej ? Grzanie przez jedną godzine rano i dwie wieczorem , czy może ustawić jakąś temperaturę na termostacie i aby grzała według potrzeb ? Tzn jeśli temperatura w zasobniku spada grzałka się włącza aż do podgrzania. Boiler 150 litrów, grzałka 2kW , taryfa G11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 12.05.2017 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Wychodzi taniej jednak....Jest to mniej komfortowe brakuje mi okienka w popołudniu żeby tak 1kwh upchnąć do bojlera. Enea w g12w tego nie oferuje. Przy ekogrochu ciepła woda była na zawołanie a koszt koszt to ok 60zł/mc. Zakładam jak zaświeci słońce to będzie taniej i lepiej. Do tego jeszcze dochodzi prąd, który pobiera piec, czyli dmuchawa, podajnik, pompa CWU. Ciekawe jaki to koszt miesięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.05.2017 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Witam Jak ustawić grzałkę w zasobniku aby było ekonomiczniej ? Grzanie przez jedną godzine rano i dwie wieczorem , czy może ustawić jakąś temperaturę na termostacie i aby grzała według potrzeb ? Tzn jeśli temperatura w zasobniku spada grzałka się włącza aż do podgrzania. Boiler 150 litrów, grzałka 2kW , taryfa G11 Moze lepiej przejsc na G12w i grzac do okreslonej temperatury w II taryfie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek_zegarek 12.05.2017 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Moze lepiej przejsc na G12w i grzac do okreslonej temperatury w II taryfie A odpowiesz co lepiej wybrać w G11 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.05.2017 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 A odpowiesz co lepiej wybrać w G11 ? Wybrać G12.... W G11 nie ma znaczenia na jaką godzinę ustawiasz... Włączasz wtyczkę do gniazdka , pokrętłem ustawiasz taką temperaturę jaka ciebie interesuje i mieszkasz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.05.2017 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 A odpowiesz co lepiej wybrać w G11 ? To jest uzaleznione od potrzeb, jezeli korzystanie z cwu jest w okreslonych godzinach to wtedy mozemy nieco zmniejszyc straty postojowe i grzac do okreslonej temperatury w strefach czasowych, jezeli korzystamy z cwu nieregularnie i w dowolnych godzinach woda musi byc dogrzewana przez caly czas. Oszczednosci bym tu wielkich nie widział, najłatwiej, najefektywniej i calkowicie bezkosztowo jest przejsc na G12w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.05.2017 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Wybrać G12.... G12w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 12.05.2017 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Do tego jeszcze dochodzi prąd, który pobiera piec, czyli dmuchawa, podajnik, pompa CWU. Ciekawe jaki to koszt miesięczny. W przypadku kotła w trybie letni wychodziło ok 1kwh na 5-6dni więc prawie nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 12.05.2017 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Do tego jeszcze dochodzi prąd, który pobiera piec, czyli dmuchawa, podajnik, pompa CWU. Ciekawe jaki to koszt miesięczny. Koszty około 30zł miesięcznie:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 12.05.2017 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 G12w Ja miałem braki w g12w brak okienka dziennego Enea. Zato w weekend luksus. Dzisiaj pierwsze prawdziwe słońce odkąd przeszedłem na prąd zobaczymy ile z kolektora wyjdzie. Przez 8 dni grzania pradem wyszło mi 21,2kWh są jednak odczuwalne braki w godzinach popołudniowych. Kolektor z grzejnika nabił w 8dni łącznie 100l bojler o 15*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.05.2017 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Ja miałem braki w g12w brak okienka dziennego Enea. Zato w weekend luksus. Dzisiaj pierwsze prawdziwe słońce odkąd przeszedłem na prąd zobaczymy ile z kolektora wyjdzie. Przez 8 dni grzania pradem wyszło mi 21,2kWh są jednak odczuwalne braki w godzinach popołudniowych. Kolektor z grzejnika nabił w 8dni łącznie 100l bojler o 15*C. Nic nie poradzę na to ze taryfa G12w w Enei jest taka ułomna, pozostali dystrybutorzy takiej nieatrakcyjnej taryfy nie oferują. Nalezałoby zwiekszyc pojemnosc zasobnika w przypadku braku tego okienka południowego lub poszukac takiej G12xx z tym okienkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts