Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ciepła woda latem

Recommended Posts

Dymu może niema ale jaki zapach tam jest jak sobie dmuchnie w podtrzmaniu. Może gociołek trochę rdzewieje ale motogodziny na silnik dmuchawę ślmak spadają.

Jak zabezpieczyć kocioł przed rdzewieniem w czasie postoju?? Wyczyściłem go i zostawiłem wszystko otwarte. Co jeszcze można zrobić.

Teraz mam kocioł wyłączony na wodę idzie ok 3-4kwh w taniej taryfie. Kolektor praktycznie nie działa ciągle pada.

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szeregowo 2x100l.

Pierwszy(najbliżej wodociągu) jest podłączony pod solara (kolektor teraz marnie działa i mam w nim góra 20*C ale zawsze lepiej jak z wodociągu). Drugi bliżej kranów jest podłączony pod kocioł i grzałkę. Termostat na grzałce ustawiony na 50*C grzane tylko w taniej taryfie sterownik czasowy ustawiony na godzinę wieczorem i godzinę rano. Licznik prądu pokazuje że schodzi ok 3,5kwh na dobę. Na wszystkich kranach energooszczędnę perlatory a na prysznicach ograniczniki przepływu. Największy złodziej to cyrkulacja chodzi w wydzielonych godzinach 5min pracy 25 postoju(muszę skrócić o minutę) Przed planowanymi kąpielami pracuje 10 min. W domu jedne chłop jedna baba i córka.

Bojlery fabrycznie ocieplone poliuretanme ale dotego ekstra wełna, styropin i mata za grzejnikowa(generalnie wszystkie odpady :))

Wychodzi taniej jednak....Jest to mniej komfortowe brakuje mi okienka w popołudniu żeby tak 1kwh upchnąć do bojlera. Enea w g12w tego nie oferuje. Przy ekogrochu ciepła woda była na zawołanie a koszt koszt to ok 60zł/mc. Zakładam jak zaświeci słońce to będzie taniej i lepiej. Edytowane przez kulibob

U mnie też kolektory się wałkonią :) W ciepłe dni dogrzewam prądem, w zimne piecokominkiem. Spaliny przepuszczam tylko przez wymiennik wodny, modułu akumulacyjnego nie załączam. Jak trzeba grzać długo i niezbyt mocno to najlepiej się sprawdza brykiet. Musiałem tylko trochę przerobić palenisko. Jak stwierdzam, że kominek za bardzo się nagrzał otwieram kratki w obudowie na max i wietrzę chałupę. Piękne marnowanie energii :)

Mam nadzieję, że to już ostatni taki sezon. W piwnicy stawiam kociołek małej mocy do delikatnego grzania w okresie przejściowym i do CWU, kiedy słoneczko pokazuje środkowy palec :)

Z nowoczesnego kociołka z podajnikiem siarą ?? Kolega nie wie co mówi. Dym z komina widzę jedynie podczas rozpalania a co dopiero w lato kiedy sobie pyknie kilka razy na dobę. Może koledze z jakimis smieciuchami się myli

No może nie od razu siarą chodziło mi o zapachy zawsze jakiś aromat pozostaje z komina w zależności od spalanego opału ,oczywiście że nie można tego porównywać do palenia w śmieciuchu :D

Witam

Jak ustawić grzałkę w zasobniku aby było ekonomiczniej ?

Grzanie przez jedną godzine rano i dwie wieczorem , czy może ustawić jakąś temperaturę na termostacie i aby grzała według potrzeb ? Tzn jeśli temperatura w zasobniku spada grzałka się włącza aż do podgrzania.

Boiler 150 litrów, grzałka 2kW , taryfa G11

Wychodzi taniej jednak....Jest to mniej komfortowe brakuje mi okienka w popołudniu żeby tak 1kwh upchnąć do bojlera. Enea w g12w tego nie oferuje. Przy ekogrochu ciepła woda była na zawołanie a koszt koszt to ok 60zł/mc. Zakładam jak zaświeci słońce to będzie taniej i lepiej.

Do tego jeszcze dochodzi prąd, który pobiera piec, czyli dmuchawa, podajnik, pompa CWU. Ciekawe jaki to koszt miesięczny.

Witam

Jak ustawić grzałkę w zasobniku aby było ekonomiczniej ?

Grzanie przez jedną godzine rano i dwie wieczorem , czy może ustawić jakąś temperaturę na termostacie i aby grzała według potrzeb ? Tzn jeśli temperatura w zasobniku spada grzałka się włącza aż do podgrzania.

Boiler 150 litrów, grzałka 2kW , taryfa G11

Moze lepiej przejsc na G12w i grzac do okreslonej temperatury w II taryfie

A odpowiesz co lepiej wybrać w G11 ?

To jest uzaleznione od potrzeb, jezeli korzystanie z cwu jest w okreslonych godzinach to wtedy mozemy nieco zmniejszyc straty postojowe i grzac do okreslonej temperatury w strefach czasowych, jezeli korzystamy z cwu nieregularnie i w dowolnych godzinach woda musi byc dogrzewana przez caly czas. Oszczednosci bym tu wielkich nie widział, najłatwiej, najefektywniej i calkowicie bezkosztowo jest przejsc na G12w

G12w

Ja miałem braki w g12w brak okienka dziennego Enea. Zato w weekend luksus. Dzisiaj pierwsze prawdziwe słońce odkąd przeszedłem na prąd zobaczymy ile z kolektora wyjdzie.

Przez 8 dni grzania pradem wyszło mi 21,2kWh są jednak odczuwalne braki w godzinach popołudniowych. Kolektor z grzejnika nabił w 8dni łącznie 100l bojler o 15*C.

Ja miałem braki w g12w brak okienka dziennego Enea. Zato w weekend luksus. Dzisiaj pierwsze prawdziwe słońce odkąd przeszedłem na prąd zobaczymy ile z kolektora wyjdzie.

Przez 8 dni grzania pradem wyszło mi 21,2kWh są jednak odczuwalne braki w godzinach popołudniowych. Kolektor z grzejnika nabił w 8dni łącznie 100l bojler o 15*C.

Nic nie poradzę na to ze taryfa G12w w Enei jest taka ułomna, pozostali dystrybutorzy takiej nieatrakcyjnej taryfy nie oferują. Nalezałoby zwiekszyc pojemnosc zasobnika w przypadku braku tego okienka południowego lub poszukac takiej G12xx z tym okienkiem