Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozbudowa w granicy a plan i łąka sąsiada

lukpat

Recommended Posts

Witam,

Mam dom w granicy, chciałbym go rozbudować. Na załączniku kolor czerwony to dom, a kolor niebieski to rozbudowa. Cały teren w planie jest MNU, ale w ewidencji gruntów ja mam B, ale sąsiad ma ŁV - łąki trwałe. Coś mi się obiło o uszy że póki on nic tam nie buduje i nie dokona zmiany w ewidencji ŁV na B to mogę*w granicy budować (okien nie chcę od jego strony), chcę tylko się rozbudować. Ktoś się orientuje w temacie?.

działka.jpg

Witam,

Mam dom w granicy, chciałbym go rozbudować. Na załączniku kolor czerwony to dom, a kolor niebieski to rozbudowa. Cały teren w planie jest MNU, ale w ewidencji gruntów ja mam B, ale sąsiad ma ŁV - łąki trwałe. Coś mi się obiło o uszy że póki on nic tam nie buduje i nie dokona zmiany w ewidencji ŁV na B to mogę*w granicy budować (okien nie chcę od jego strony), chcę tylko się rozbudować. Ktoś się orientuje w temacie?.

po :

1.) wystąp z wnioskiem do Urzędu o wydanie WZ_Warunków Zabudowy lub wypisu z Planu Miejscowego

jw. określi Ci możliwości rozbudowy

2.) są odległości pożarowe określające odległość budynku od niezabudowanej działki budowlanej. Możliwe jest zbliżenie o ile WZ na to pozwolą oraz przy ścianie oddzielenia pożarowego ( dla budynku w "ostrej granicy" )

3.) taka lokalizacja powoduje objęcie działki sąsiedniej "obszarem oddziaływania obiektu" - właściciel działki sąsiedniej jest stroną w postępowaniu administracyjnym - warto się z nim dogadać - na piśmie !